Ένα πράγματι σημαντικό βήμα προς την υλοποίηση της συμφωνίας με την Ελλάδα στο ζήτημα της ονομασίας χαρακτηρίζει το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών την απόφαση της βουλής της πΓΔΜ την Παρασκευή, με την οποία εγκρίθηκε και προχωρά η συνταγματική αναθεώρηση.
Μιλώντας στην Deutsche Welle εκπρόσωπος του υπουργείου τόνισε πως με την υλοποίηση της συμφωνίας θα ξεπερνιόταν ένα σημαντικό εμπόδιο για την προσέγγιση των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή Ένωση και επανέλαβε ότι «η γερμανική κυβέρνηση εδώ και πολύ καιρό υποστήριζε ότι θα πρέπει να αξιοποιηθεί η ιστορική ευκαιρία για την επίλυση της διένεξης για το θέμα του ονόματος. Για αυτό το λόγο χαιρετίζουμε τις προόδους που προέκυψαν».
Παράλληλα, η Γερμανία θα συνεχίσει να συμβάλει προκειμένου να ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαδικασία που ξεκίνησε για την επίλυση της διαφοράς στο ζήτημα της ονομασίας: «Θα εξακολουθούμε να στηρίζουμε όπως μπορούμε προκειμένου να προχωρήσει η συμφωνία».
Αυτό προκύπτει και από ένα tweet του γερμανικού υπουργείου Εξωτερικών που δημοσιεύτηκε μετά το τέλος της κυβερνητικής ενημέρωσης.
Όπως αναφέρεται, το Βερολίνο χαιρετίζει το γεγονός «ότι η βουλή στα Σκόπια ξεκίνησε τη διαδικασία μιας συνταγματικής αλλαγής προκειμένου να λυθεί η αντιπαράθεση με την Ελλάδα για την ονομασία». «Θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τις δύο χώρες στην προσπάθεια να αξιοποιήσουν την ιστορική ευκαιρία για μια λύση».
We welcome the fact that the parliament in Skopje has begun the process to amend the constitution so that the dispute with Greece on the country's name can be resolved. We will continue to support both Skopje and Athens in their efforts to make use of this historic opportunity.
— GermanForeignOffice (@GermanyDiplo) October 22, 2018
Υπενθυμίζεται πως την απόφαση της πΓΔΜ χαιρέτισαν εχθές και οι ΗΠΑ, με τον βοηθό υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάθιου Πάλμερ, να κάνει λόγο για το πρώτο σημαντικό βήμα για την υλοποίηση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Λίγο νωρίτερα, το υπουργείο Εξωτερικών της Ρωσίας είχε εξαπολύσει σφοδρή επίθεση στις ΗΠΑ, σχετικά με την έκβαση της ψηφοφορίας στη βουλή της πΓΔΜ, καταγγέλλοντας ότι παραβιάστηκαν όλοι οι κανόνες «τόσο από νομικής όσο και από ηθικής άποψης», σε μια διαδικασία η οποία οργανώθηκε και χειραγωγήθηκε από την Ουάσιγκτον.