ΓΓ ΟΗΕ: Ανακοίνωσε 10 δράσεις για μια παγκόσμια επανεκκίνηση

ΓΓ ΟΗΕ: Ανακοίνωσε 10 δράσεις για μια παγκόσμια επανεκκίνηση

Δράσεις για να ξεπεραστεί η καταστροφή του 2020, συνέπεια της παγκόσμιας πανδημίας, της ανεπαρκούς καταπολέμησης της κλιματικής αλλαγής και της αυξανόμενης ανισότητας, ζήτησε σήμερα ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, σύμφωνα με ανακοίνωση του ΟΗΕ. Παράλληλα, κάλεσε για ανάκαμψη από τη σημερινή οικονομική κρίση χωρίς κανέναν αποκλεισμό.

Στην ετήσια ομιλία του προς τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Αντόνιο Γκουτέρες παρουσίασε τις προτεραιότητες του για τον ΟΗΕ το 2021 και περιέγραψε έναν κόσμο σε κίνδυνο, ενώ προειδοποίησε για τις συνέπειες αν δεν εργαστούμε όλοι μαζί.

Το 2020 ήταν ένα φρικτό έτος, ένα έτος θανάτου, καταστροφής και απελπισίας, είπε ο γενικός γραμματέας κάνοντας έναν απολογισμό της περσινής χρονιάς, κατά τη διάρκεια της οποίας 2 εκατομμύρια άνθρωποι παγκοσμίως πέθαναν από την πανδημία.

Σε αυτή την κατεύθυνση αντέταξε πως το 2021 πρέπει να είναι η χρονιά που θα αλλάξουμε ταχύτητα και θα θέσουμε τον κόσμο σε σωστή πορεία. «Πρέπει να πάμε από τον θάνατο στην υγεία, από την καταστροφή στην ανοικοδόμηση, από την απελπισία στην ελπίδα, από τα συνηθισμένα στην αλλαγή» ανέφερε ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ στους εκπροσώπους των κρατών-μελών στη Γενική Συνέλευση του Οργανισμού.

Σε αυτό το πλαίσιο, ο Αντόνιο Γκουτέρες περιέγραψε τις δέκα προτεραιότητες του για να υπάρξει ελπίδα και δυνατότητες για τους ανθρώπους σε όλο τον κόσμο. «Πρώτη προτεραιότητα είναι η εξασφάλιση δίκαιης πρόσβασης σε οικονομικά προσιτά εμβόλια και δεύτερη η βιώσιμη ανάκαμψη χωρίς αποκλεισμούς. Οι εμβολιασμοί είναι το πρώτο ηθικό τεστ που έχουμε μπροστά μας» τόνισε ο Αντόνιο Γκουτέρες. Προσέθεσε ότι η επιστήμη πετυχαίνει αλλά η αλληλεγγύη αποτυγχάνει και ζήτησε να γίνουν συγκεκριμένα βήματα που θα θέσουν σε προτεραιότητα την υγεία και όσους αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο ταυτόχρονα με την επιτάχυνση της παραγωγής εμβολίων.

Επισήμανε, επίσης, ότι οι μαζικές επενδύσεις στην καθολική υγειονομική κάλυψη, στη φροντίδα ψυχικής υγείας, στην κοινωνική προστασία και στην αξιοπρεπή εργασία είναι απαραίτητες. Ζήτησε ακόμη την ανακούφιση χρέους και επέμεινε ότι η ανάκαμψη πρέπει να ξεκινήσει αμέσως. Ο κόσμος δεν μπορεί να θεραπευθεί από τον ιό εάν οι οικονομίες είναι σε μηχανική υποστήριξη, είπε.

Οι άλλες οκτώ προτεραιότητες του γενικού γραμματέα περιλαμβάνουν την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την καταπολέμηση της αυξανόμενης ανισότητας, την προστασία των δικαιωμάτων του ανθρώπου, την ισότητα των φύλων, την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών κινδύνων και των πυρηνικών εξοπλισμών και της διάδοσης των πυρηνικών όπλων, την αξιοποίηση των ευκαιριών από τις ψηφιακές τεχνολογίες, ενώ προστατευόμαστε από τους αυξανόμενος κινδύνους που αυτές δημιουργούν. Τέλος, ζήτησε να γίνει μια «επανεκκίνηση» τον 21ο αιώνα, κάνοντας μια μεταφορά από την ορολογία των ηλεκτρονικών υπολογιστών. «Η διακυβέρνησή μας για κρίσιμα παγκόσμια κοινά, όχι μόνο για τη δημόσια υγεία, αλλά και για την ειρήνη και το φυσικό περιβάλλον, πρέπει να ενισχυθεί και να επανασχεδιαστεί» σημείωσε.

Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, ο Αντόνιο Γκουτέρες θέτει την παγκόσμια συνεργασία για τη δημιουργία κλιματικής ουδετερότητας μέχρι το 2050 ως έναν από τους πρωταρχικούς στόχους πριν από την COP26 της Γλασκώβης αργότερα φέτος.

Τέλος, ο γενικός γραμματέας ανέδειξε στη Γενική Συνέλευση ότι χρειαζόμαστε περισσότερη πολυμέρεια για να ξεπεράσουμε τις παγκόσμιες προκλήσεις, όπως επίσης και ένα καινούργιο παγκόσμιο New Deal ανάμεσα στις χώρες, για να εξασφαλίσουμε ότι η ισχύς και οι ευκαιρίες κατανέμονται δικαιότερα και σε περισσότερους.