Τις μέρες αυτές συμπληρώθηκαν 9 χρόνια από την εκλογή του Κυριάκου Μητσοτάκη στην ηγεσία της Νέας Δημοκρατίας (ΝΔ). Η ανοιχτή εσωκομματική εκλογική διαδικασία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην ανάδειξή του στην ηγεσία της ΝΔ.
Στα σχεδόν 400.000 μέλη και φίλους του κόμματος, εκτός από τον σκληρό πυρήνα της ΝΔ, που εξ αρχής φαίνονταν να διάκειται στην πλειοψηφία του θετικά υπέρ του Βαγγέλη Μεϊμαράκη, όπως δείχνανε με όλους τους περιορισμούς τους οι προεκλογικές δημοσκοπήσεις, θα βρεθεί ένας σημαντικός αριθμός προοδευτικών πολιτών από τον χώρο του μεταρρυθμιστικού κέντρου, που δεν ταυτίζονταν προηγουμένως με τη Νέα Δημοκρατία, και θα ψηφίσει τον Κυριάκο Μητσοτάκη, τον οποίο αναγνώρισε ως μια φιλελεύθερη, τεχνοκρατική και εξωστρεφή επιλογή.
Ο ίδιος, άλλωστε, εμφανίστηκε ως μια υπερβατική υποψηφιότητα για τη ΝΔ και τη χώρα, όπως τόνισε χαρακτηριστικά σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα των Συντακτών πριν την εσωκομματική κούρσα: «Κρατάω το όνομα, τις Νεοδημοκράτισσες και τους Νεοδημοκράτες και αλλάζω τα υπόλοιπα. Στην καινούργια Νέα Δημοκρατία όλοι θα έχουν θέση. Δεν αποκλείουμε κανέναν. Στη μεγάλη κεντροδεξιά παράταξη όλοι όσοι πιστεύουν στις αξίες μας χωρούν. Όμως δεν συνεχίζουμε πάνω σε χαραγμένους δρόμους (οι οποίοι αποδείχτηκαν και αδιέξοδοι). Χαράσσουμε καινούργιους. Μαζί με τους πολίτες που θα έλθουν να στηρίξουν την ανανεωμένη, συμμετοχική, πολυτασική και αποτελεσματική Νέα Δημοκρατία».
Με αυτή την καινούργια ΝΔ, του Κυριάκου Μητσοτάκη συμπορεύτηκε μέρος των προοδευτικών πολιτών αλλά και πολλών σημαντικών πολιτικών του περιβάλλοντος Σημίτη, ταυτιζόμενο με τις προγραμματικές της θέσεις, ελπίζοντας σε μια νέα σελίδα για τη χώρα, μετά τα τρία Μνημόνια και τα τραύματα που άφησε στην κοινωνία και στην οικονομία η ανερμάτιστη, διχαστική και τυχοδιωκτική διακυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
Η πρώτη Κυβερνητική περίοδος της ΝΔ ήταν αξιοσημείωτη όσον αφορά τη σημαντική σταθεροποίηση της οικονομίας της χώρας, παρά τις μεγάλες διεθνείς αναταράξεις και κρίσεις (Τουρκία και Έβρος, πανδημία κορωνοιού, ενεργειακή κρίση και πόλεμος στην Ουκρανία κλπ), κάτι που οδήγησε στην υπερίσχυση της ΝΔ στις δύο εκλογικές αναμετρήσεις του 2023.
Είναι ενδιαφέρον ότι τις μέρες αυτές της επετείου του Κυριάκου Μητσοτάκη έφυγε από τη ζωή ο Κώστας Σημίτης. Με παρόμοια συνθήματα με τον Κυριάκο Μητσοτάκη κέρδισε τις εσωκομματικές διαδικασίες στο ΠΑΣΟΚ και ο Κώστας Σημίτης, ο πρώην πρωθυπουργός, που αποχαιρετήσαμε χθες. «Το ΠΑΣΟΚ θα κερδίσει τις επόμενες εκλογές, μόνο αν η κοινή γνώμη συναισθανθεί ότι προχωράμε σε κάτι καινούργιο, ουσιαστικά διαφορετικό από τις μέχρι σήμερα πρακτικές», θα επισημάνει στην ομιλία του στην πρώτη εσωκομματική διαδικασία τον Γενάρη του 1996.
Και τότε η συντριπτική πλειοψηφία του προοδευτικού κόσμου ακολούθησε τον πολιτικό, που στον πυρήνα της στρατηγικής του στόχευσης βρέθηκαν η επιτάχυνση του εκσυγχρονισμού και η ταχύρρυθμη ανάπτυξη της οικονομίας, με σκοπό τη σύγκλισή της με τις αναπτυγμένες χώρες της ΕΕ. Η ένταξη της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η εισαγωγή του ευρώ, οι Ολυμπιακοί Αγώνες, τα Κοινοτικά Πλαίσια Στήριξης και τα μεγάλα έργα υποδομής, η αναβάθμιση της θέσης της χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση πριν από τα ανοίγματα της Ένωσης προς την Τουρκία, η ένταξη της Κύπρου στην Ένωση αποτέλεσαν το επιστέγασμα των δύο Κυβερνητικών του θητειών.
Κώστας Σημίτης, Κυριάκος Μητσοτάκης, άλλες εποχές, άλλα πολιτικά κόμματα, αλλά παρόμοια διακυβεύματα, δύο μεταρρυθμιστές, υπερβατικοί πολιτικοί, στους οποίους ο προοδευτικός κόσμος στήριξε τις ελπίδες του για μια νέα, αληθινά ευρωπαϊκή Ελλάδα. Ο Κώστας Σημίτης πέρασε στην ιστορία. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει μπροστά του δύο κρίσιμα χρόνια ακόμη για ουσιαστικές αλλαγές και μεταρρυθμίσεις, με προγραμματισμό και μεθοδικότητα, προκειμένου οι εξαγγελίες του να γίνουν πράξεις. Η ομιλία του στην κηδεία του Κώστα Σημίτη έδειξε ότι έχει συναίσθηση της αποστολής του. Ας κάνει το καθήκον του με όποιο προσωπικό τίμημα, μιμούμενος τον σημαντικό εκλιπόντα.
*Ο Αχιλλέας Γραβάνης είναι καθηγητής Φαρμακολογίας στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Κρήτης και τακτικός ερευνητής στο Ινστιτούτο Μοριακής Βιολογίας & Βιοτεχνολογίας του ΙΤΕ.