Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ
Ιράν

Για εμάς δεν έχει σημασία ποιος θα κερδίσει τις εκλογές στις ΗΠΑ

Το Ιράν δεν προτιμά κάποιον από τους δύο υποψηφίους στις προεδρικές εκλογές οι οποίες θα διεξαχθούν στις ΗΠΑ τον Νοέμβριο, τόνισε χθες Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της Ισλαμικής Δημοκρατίας, ο Μοχαμάντ Τζαβάντ Ζαρίφ.

«Για το Ιράν δεν έχει σημασία ποιος είναι ο ένοικος του Λευκού Οίκου, για το Ιράν αυτό που έχει σημασία είναι η συμπεριφορά» του αρχηγού του κράτους των ΗΠΑ, εξήγησε ο Ζαρίφ κατά τη διάρκεια βιντεοδιάσκεψης του ιταλικού ινστιτούτου μελετών ISPI στην οποία πήρε μέρος.

Πρόσθεσε πως η χώρα του περιμένει από τις ΗΠΑ να «τηρούν τις διεθνείς συμφωνίες» και θέλει να «αποζημιωθεί ο ιρανικός λαός για τις ζημίες που έχει υποστεί τα τελευταία χρόνια» εξαιτίας της αποχώρησης της Ουάσινγκτον από τη συμφωνία για το πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Ισλαμικής Δημοκρατίας και την επανεπιβολή των κυρώσεων που επέβαλε.

Σύμφωνα με τον Ζαρίφ, δεν είναι πλέον σίγουρο πως ο νυν πρόεδρος των ΗΠΑ, ο Ρεπουμπλικάνος Ντόναλντ Τραμπ, έχει ισχυρή πιθανότητα να επανεκλεγεί, λόγω των αμφισβητήσεων που αντιμετωπίζει στο εσωτερικό της χώρας και του τρόπου που διαχειρίστηκε τη συνεχιζόμενη πανδημία του κορονοϊού.

«Νόμιζα ότι η βάση του προέδρου εξακολουθούσε ακόμη να είναι στέρεη, όμως πλέον έχω κάποιες αμφιβολίες», ανέφερε ο επικεφαλής της ιρανικής διπλωματίας, διευκρινίζοντας πως κάνει το σχόλιο αυτό «μιλώντας σαν αναλυτής» και όχι με την ιδιότητα του υπουργού Εξωτερικών.

Ο Ζαρίφ σπούδασε διεθνείς σχέσεις και διεθνές δίκαιο στα πανεπιστήμια του Σαν Φρανσίσκο και του Ντένβερ.

Η αντιπαλότητα των ΗΠΑ με το Ιράν κρατάει πάνω από 40 χρόνια, όμως η σχέση τους επιδεινώθηκε ραγδαία αφότου ο Τραμπ αποφάσισε να αποσύρει τις ΗΠΑ από το Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης (ΚΟΣΔ), τη διεθνή συμφωνία του 2015 που προέβλεπε την επιβολή περιορισμών στο πρόγραμμα πυρηνικής ενέργειας της Τεχεράνης σε αντάλλαγμα για τη σταδιακή άρση των οικονομικών κυρώσεων σε βάρος της, που είχε διαπραγματευθεί η κυβέρνηση του Δημοκρατικού προκατόχου του Μπαράκ Ομπάμα.

Η πολυμερής συμφωνία η οποία υπεγράφη στη Βιένη είχε σκοπό η Τεχεράνη να διατηρήσει το πολιτικό και επιστημονικό σκέλος του ιρανικού προγράμματος πυρηνικής ενέργειας, χωρίς όμως να έχει τη δυνατότητα να αναπτύξει πυρηνικό οπλοστάσιο. Σε αντάλλαγμα, της προσφέρθηκε ελάφρυνση από τις παραλυτικές διεθνείς οικονομικές κυρώσεις.

«Το 2021, είτε ο πρόεδρος Τραμπ, ή ένας νέος πρόεδρος θα βρίσκεται στον Λευκό Οίκο, όμως θα έχει κληρονομήσει τις ευθύνες της προηγούμενης (κυβέρνησης)», τόνισε ο Ζαρίφ. Σε αυτές συμπεριλαμβάνονται «οι ζημίες που προκάλεσε στον ιρανικό λαό», επέμεινε, κρίνοντας πως θα πρέπει να καταβληθούν «αποζημιώσεις» για τις ζημίες αυτές, ενώ οι ΗΠΑ θα πρέπει «να επιστρέψουν στην τήρηση των διεθνών συμφωνιών» τις οποίες έχουν υπογράψει.