Μετά από τις επανειλημμένες αναφορές του ρωσικού καθεστώτος για τη χρήση πυρηνικών όπλων σε περίπτωση κινδύνου, η Δύση φαίνεται να εντόπισε για πρώτη φορά μία ένδειξη. Ο συναγερμός στο δυτικό στρατόπεδο έχει ανέβει επίπεδο, ενώ μένει να αποδειχθεί εάν όντως το υποβρύχιο της Ρωσίας Belgorod με πυρηνικές δυνατότητες κοντά στην Αρκτική αποτελεί ένα σημάδι της μελλοντικής δράσης του Κρεμλίνου.
Η φράση της Γερμανίδας καγκελαρίου Άνγκελα Μέρκελ που διαβεβαίωνε πως ο Βλαντιμίρ Πούτιν, με τον οποίο είχαν χτίσει μία εταιρική σχέση μεταξύ του Βερολίνου και της Μόσχας, εννοεί αυτά που λέει, είχε πολλές αναγνώσεις. Μία από αυτές αφορούσε τα πυρηνικά όπλα της Ρωσίας και τις διαρκείς απειλές του Ρώσου προέδρου πως θα τα χρησιμοποιήσει εάν η επιβίωση της χώρας του απειληθεί. Σκοπίμως βέβαια, η ρητορική του Πούτιν είναι βασισμένη σε μία πολύ αφηρημένη έννοια, καθώς ο ίδιος και το καθεστώς του μόνο θα κρίνει τι τους απειλεί και τι όχι.
Ωστόσο, οι δοκιμές του ρωσικού υποβρυχίου που φέρει πυρηνικά στη θαλάσσια περιοχή του Κάρα ενεργοποίησε τα αντανακλαστικά της Δύσης. Ήδη βέβαια στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν αρχίσει να συζητούν ποια θα πρέπει να είναι η αντίδραση σε περίπτωσης χρήσης τακτικών πυρηνικών, για παράδειγμα. Όσο κι αν η Ουάσιγκτον επαναλαμβάνει πως οι συνέπειες θα είναι καταστροφικές για τη Ρωσία, ο Βλαντιμίρ Πούτιν μπορεί να ποντάρει στο αίσθημα ευθύνης μίας δημοκρατικής πολιτείας, που δεν θα φέρει τον πυρηνικό Αρμαγεδδώνα, απαντώντας σε πιθανή χρήση πυρηνικών από τη Ρωσία με τον ίδιο τρόπο.
Ενδεχομένως, στις ΗΠΑ να θεωρούν πως είναι πιο αξιόπιστη η αποτροπή, εάν γίνει σαφές στη Ρωσία πως η χρήση πυρηνικών θα εμπλέξει την Ουάσιγκτον σε άμεσες πολεμικές επιχειρήσεις στην Ουκρανία, κάτι το οποίο έχει αποφύγει προς το παρόν ο Τζο Μπάιντεν. Ο πρώην διοικητής της CIA, στρατηγός Πετρέους σχηματοποίησε τα αντίποινα, αναφέροντας πως οι αμερικανικές επιχειρήσεις θα μπορούσαν να είχαν ως στόχο την καταστροφή κάθε ρωσικής συμβατικής δύναμης στα μέτωπα της Ουκρανίας και την Κριμαία.
Θα είναι αυτό, που φαίνεται μία πιθανή απάντηση, αρκετό για να συγκρατήσει το ρωσικό καθεστώς; Τη στιγμή που οι Ρωσικές γραμμές καταρρέουν σε τρία σημεία του μετώπου στην Ουκρανία, κυρίως στα βόρεια της Χερσώνας αλλά και στα νότια, ενώ η δυνατότητα ουκρανικών δυνάμεων να καταφέρνουν χτυπήματα εναντίον ρωσικών στόχων αυξάνεται, το Κρεμλίνο αναζητά μία απάντηση που παραμένει άγνωστο πως μπορεί να τη βρει.