Διαβάζουμε και ακούμε από όλες τις πλευρές, πως επιτέλους πρέπει δικαιωθεί το πάγιο αίτημα των Παλαιστινίων, για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους. Ωστόσο, σήμερα από ποιον εκφράζεται αυτό το αίτημα, εκτός από τους διεθνείς οργανισμούς και από τους αυτοπροτεινόμενους διαμεσολαβητές;
Και αναφερόμαστε στο αίτημα για δημιουργία και όχι για επανίδρυση του Παλαιστινιακού κράτους όπως πολλοί υποστηρίζουν, αφού ποτέ στην Ιστορία, δεν έχει υπάρξει κράτος με το όνομα Παλαιστίνη. Η γεωγραφική περιοχή της Παλαιστίνης στη σύγχρονη ιστορία ήταν αρχικά μέρος της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας όπως μας υπενθυμίζει συχνά ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν. Και ακολούθως μετά το τέλος του για Α’ Παγκοσμίου Πολέμου, αποτέλεσε τη γεωπολιτική οντότητα που ονομάστηκε Βρετανική Εντολή της Παλαιστίνης (British Mandate of Palestine), μέχρι το 1948 οπότε και ιδρύθηκε το κράτος του Ισραήλ.
Ποιοι όμως εκπροσωπούν τους Παλαιστινίους; Ο επικεφαλής της Παλαιστινιακής Αρχής Μαχμούντ Αμπάς έχει δηλώσει ότι ονειρεύεται να αποκαταστήσει την «ανεξάρτητη Παλαιστίνη στα σύνορα του 1967». Ο Μαχμούντ Αμπάς είχε εκλεγεί το 2005 πρόεδρος της Παλαιστινιακής Αρχής καλύπτοντας τη θέση που είχε αφήσει κενή ο θάνατος του Γιασέρ Αραφάτ, για τετραετή θητεία. Έκτοτε, δεν έχουν γίνει εκλογές εδώ και 18 χρόνια, αλλά ο 88χρονος Αμπάς εξακολουθεί να ασκεί τα καθήκοντά του.
Η Παλαιστινιακή Αρχή είχε ιδρυθεί με μια συμφωνία του 1994 μεταξύ του Ισραήλ και της Οργάνωσης για την Απελευθέρωση της Παλαιστίνης (PLO). Αν και νομικά υπάγεται στην PLO, με εξουσίες που περιορίζονται στη Δυτική Όχθη και τη Γάζα, η ΠΑ έγινε γρήγορα το κέντρο βάρους του παλαιστινιακού πολιτικού συστήματος.
Ο Μαχμούντ Αμπάς εκπροσωπεί τους Παλαιστίνιους της Δυτικής Όχθης, αφού οι πρωθυπουργοί που διορίζει παραιτούνται ο ένας μετά τον άλλον και παράλληλα ουδείς εξ αυτών χαίρει της εκτίμησης και της αποδοχής της Χαμάς. Από το 2005 μέχρι σήμερα δεν έχουν γίνει εκλογές από την Παλαιστινιακή Αρχή στη Δυτική Όχθη.
Εκλογές δεν έχουν διεξαχθεί ούτε στη Λωρίδα της Γάζας από το 2006, μετά από την ανάληψη της εξουσίας από τη Χαμάς και τις μαζικές εκκαθαρίσεις των στελεχών της Φατάχ του 2007. Όταν οι προσπάθειες διαπραγμάτευσης μιας συμφωνίας για τον καταμερισμό της εξουσίας απέβησαν άκαρπες και ξέσπασε βία. Οι ένοπλες παραστρατιωτικές ομάδες συγκρούστηκαν, με αποτέλεσμα το θάνατο εκατοντάδων Παλαιστινίων που ήταν στο πλευρό της Φατάχ. Η Χαμάς κέρδισε τον «εμφύλιο ενδοπαλαιστινιακό πόλεμο», εκδίωξε την Αρχή και κατέλαβε την περιοχή.
Με δυο λόγια οι Παλαιστίνιοι, δεν εκπροσωπούνται από πολιτικούς που έχουν εκλεγεί με δημοκρατικό τρόπο. Στη μεν Δυτική Όχθη υπάρχει τυπική εξουσία, όπου η επόμενη ημέρα θα ξεκαθαρίσει μετά το θάνατο ή την αποχώρηση του Μαχμούντ Αμπάς από τον προεδρικό θώκο της Παλαιστινιακής Αρχής, στη δε Λωρίδα της Γάζας, κυριαρχεί από το 2006 μέχρι σήμερα ένα τρομοκρατικό ολοκληρωτικό καθεστώς.
Πέραν λοιπόν του ερωτήματος, του ποιοι εκπροσωπούν τελικά τους Παλαιστινίους, ουδείς εκ των εκπροσώπων των Παλαιστινίων στη Λωρίδα της Γάζας ομιλεί περί ανεξάρτητου κράτους. Η μόνη φωνή, είναι αυτή της κυρίαρχης Χαμάς που δεν αναφέρεται στην ίδρυση ενός ανεξάρτητου Παλαιστινιακού κράτους, αλλά στην καταστροφή του Ισραήλ.
Και δεν είναι μόνο τα λόγια, αλλά οι πράξεις της Χαμάς που δείχνουν πως ο στόχος της δεν είναι η ίδρυση μιας ανεξάρτητης Παλαιστίνης. Αλλά πως ο μοναδικός στόχος είναι η δημιουργία ενός τρομοκρατικού μηχανισμού στα σύνορα του Ισραήλ, με ό, τι κόστος σημαίνει αυτό για τους Παλαιστίνιους.
Έτσι από το 2006 μέχρι σήμερα η Χαμάς δεν έχει φροντίσει για την ενεργειακή απεξάρτηση της Λωρίδας της Γάζας από το Ισραήλ. Δηλαδή η Γάζα εξαρτάται ενεργειακά από το Ισραήλ. Από το 2006 μέχρι σήμερα η Χαμάς δεν έχει κτίσει μονάδες αφαλάτωσης και έτσι υδροδοτείται και πάλι από το Ισραήλ.
Πώς είναι δυνατόν η κυβέρνηση της Χαμάς να μην θωρακίζει τη Λωρίδα της Γάζας όσον αφορά την ηλεκτροδότηση και την ύδρευση της, ώστε να μην είναι ευάλωτη απέναντι στο Ισραήλ; Παράλληλα η κυβέρνηση της Χαμάς δεν έχει αναπτύξει την τουριστική βιομηχανία της Γάζας. Θα μπορούσε να είχε μετατρέψει τις ακτές της που βρέχονται από τη Μεσόγειο σε δυναμικό τουριστικό προορισμό, για τους Άραβες απανταχού της Γης που διακρίνονται για τη φιλοπαλαιστινιακή τους στάση.
Δεν θα μπορούσε η κυβέρνησης της Χαμάς να αναπτύξει την οικονομία της Λωρίδας της Γάζας, ειδικά με τη βοήθεια των δισεκατομμυρίων δολαρίων που εισρέουν με τη μορφή ανθρωπιστικής βοήθειας ή με τη μορφή πόρων για τη δημιουργία υποδομών;
Για όσους έχουν ακόμα σχετικά ερωτήματα, ήρθε η συνέντευξη του ανώτατου αξιωματούχου της Χαμάς Αλί Μπαράκα στο “Russia Today TV” που αναπαράχθηκε από την “MEMRI TV”, να τα ξεκαθαρίσει όλα άπαξ δια παντός.
Ανέφερε λοιπόν, ότι σε αντίθεση με τους Ισραηλινούς που αγαπούν τη ζωή, οι Παλαιστίνιοι και τα στελέχη της Χαμάς, είναι έτοιμοι να θυσιάσουν τις ζωές τους και να γίνουν μάρτυρες. Ανέφερε πως το μόνο που ενδιαφέρει τους Παλαιστινίους δεν είναι η ζωή τους, αλλά ο θάνατος για χάρη του Αλλάχ.
Επεξηγώντας τον τρόπο της προετοιμασίας της τρομοκρατικής επίθεσης κατά του Ισραήλ και της σφαγής των εκατοντάδων αμάχων, ανέφερε ότι η Χαμάς ετοιμαζόταν για δυο χρόνια. Στο διάστημα αυτό δημιούργησε εργοστάσια που κατασκευάζουν ρουκέτες βεληνεκούς από 10 χλμ. έως και 250 χλμ.
Δημιούργησε μονάδες παραγωγής βομβών. Μονάδες κατασκευής όπλων B-7 και Β-10. Εργοστάσια κατασκευής όπλων Καλάσνικοφ και σφαιρών, με αδειοδότηση από τη Ρωσική κυβέρνηση. Και σημείωσε πως σε αυτές τις δραστηριότητες καταλήγουν τα χρήματα που στέλνουν οι χώρες του αραβικού κόσμου.
Τι από όλα αυτά έχει σχέση με την ανάπτυξη της Γάζας; Τι από όλα αυτά έχει σχέση με την ευημερία των Παλαιστινίων; Τι από όλα αυτά έχει να κάνει με τη δρομολόγηση της ανεξαρτησίας της Παλαιστίνης; Τι σχέση έχει η βιομηχανική παραγωγή της Γάζας με τις ανάγκες των Παλαιστινίων;
Είναι περισσότερο από χειροπιαστό ότι η Χαμάς, δεν έχει την παραμικρή επιθυμία για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους και την ειρηνική συνύπαρξη με τους Ισραηλινούς. Η μοναδική της επιθυμία είναι η εξαφάνιση του Ισραήλ μέσω διαρκών πολέμων. Μια επιθυμία που δεν εξυπηρετείται από τις φιλειρηνικές και διαμεσολαβητικές προσπάθειες της Δύσης. Αντίθετα, η επιθυμία αυτή εξυπηρετεί με άμεσο ή έμμεσο τρόπο τα συμφέροντα του Ιράν, της Τουρκίας, της Ρωσίας, αλλά και της Κίνας, που αναβαθμίζει την παρουσία της στην περιοχή. Χώρες που σημειωτέον δεν έχουν προσφερθεί να υποδεχθούν ούτε έναν πρόσφυγα από τη Λωρίδα της Γάζας.