Καθώς οι πολυπληθείς διαδηλώσεις συνεχίζονταν στο Ιράν μετά τον τραγικό θάνατο της νεαρής Κούρδισσας Τζίνα (Μαχσά) Αμινί, το καθεστώς βρίσκεται σε αμηχανία. Οι «συνήθεις ύποπτοι», ΗΠΑ και Ισραήλ, αποτέλεσαν την απάντηση του Αγιατολάχ Χαμενέι, τους οποίους κατηγόρησε εμμέσως για την εξέγερση που εκτυλίσσεται στη χώρα.
Στο Ιράν συνεχίζεται δίχως σταματημό η ωμή αστυνομική βία απέναντι σε νέες και νέους, η καταστολή των διαδηλώσεων αλλά και η τιμωρία όποιου τολμήσει να καταφερθεί εναντίον της Αστυνομίας Ηθών, στα χέρια της οποίας άφησε την τελευταία της πνοή η Αμινί. Η κριτική άλλωστε στο καθεστώς είναι απαγορευμένη στην ουσία, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο.
Η Τεχεράνη προσπάθησε να εξωτερικεύσει την κρίση, χτυπώντας οργανώσεις της κουρδικής αντιπολίτευσης που είχαν καταφύγει στο γειτονικό Ιράκ, προκαλώντας 13 τουλάχιστον ανθρώπινες απώλειες και δεκάδες τραυματίες. Ωστόσο, καθώς ο ανώτατος ηγέτης της χώρας Αγιατολάχ Χαμενεϊ αναγκάστηκε να τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, το ΗΠΑ και το Ισραήλ προέκυψαν ως οι υπαίτιοι για τα γεγονότα που ακολούθησαν τον θάνατο της νεαρής κοπέλας, μετά τη σύλληψη της για τον «λανθασμένο» τρόπο που φορούσε το κάλυμμα των μαλλιών της.
Το ιρανικό καθεστώς δεν μπορεί να απαντήσει πειστικά για την καταπίεση που βιώνουν οι γυναίκες από το θεοκρατικό καθεστώς, αλλά ούτε πλέον για την οικονομική κρίση που μαστίζει τη χώρα και τις συνθήκες ένδειας στις οποίες ζουν οι άνθρωποι. Οι αντιδράσεις που έχει προκαλέσει παγκοσμίως το ζήτημα που αναδείχθηκαν με τον θάνατο της νεαρής κοπέλας από τις κουρδικές περιοχές έχει θορυβήσει.
Φυσικά, το σκληρό καθεστώς του Ιράν ανησυχεί ιδιαίτερα για την αναταραχή που επικρατεί στο εσωτερικό του. Οι φοιτητικές διαδηλώσεις, που το καθεστώς επέλεξε να αντιμετωπίσει με το σκληρό του πρόσωπο, δείχνουν πως η λαϊκή οργή στο Ιράν έχει διαχυθεί στη νεολαία, καθώς το θεοκρατικό σύστημα αναζητά νέους ενόχους, δίχως ποτέ να κοιτά στον καθρέφτη.