Από την 7η Οκτωβρίου όταν η Χαμάς εισέβαλε στο Ισραήλ δολοφονώντας αθώους πολίτες, η Τουρκία έχει βρεθεί στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος λόγω της σχέσης της με την παλαιστινιακή ισλαμιστική τρομοκρατική οργάνωση. Καθώς η Άγκυρα αποτελεί υποστηρικτή της Χαμάς από το 2011.
Ο Ερντογάν είναι απίθανο να καταγγείλει απερίφραστα τις πρόσφατες φρικαλεότητες της Χαμάς με τις δολοφονίες 1.200 Ισραηλινών πολιτών, ως θρασύτατη τρομοκρατική πράξη. Ο λόγος είναι απλός. Ο Τούρκος πρόεδρος έχει την ίδια κοσμοθεωρία με τη Χαμάς.
Μετά τις τελευταίες επιθέσεις της Χαμάς, ο Ερντογάν αρκέστηκε να δηλώσει ότι «είναι ευθύνη μας να σταθούμε στον πλευρό μας να σταθούμε στο πλευρό των καταπιεσμένων» και να καλέσει «όλη την ανθρωπότητα να αναλάβει δράση για να σταματήσει η πρωτοφανής βαρβαρότητα στη Γάζα».
Πριν γίνει ηγέτης της Τουρκίας, εξέφραζε ανοιχτά αντισημιτικές και αντιϊσραηλινές θέσεις. Σε μια προσπάθεια να προσαρμοστεί στον νέο του ρόλο, αφού είχε γίνει πρωθυπουργός της Τουρκίας το 2003, απέκρυψε τα πραγματικά του αισθήματα μέχρι το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του 2009 στο Νταβός, όταν είχε επιτεθεί φραστικά στον Ισραηλινό πρόεδρο Σιμόν Πέρες, κατηγορώντας την ισραηλινή κυβέρνηση ότι σκοτώνει τα παιδιά των Παλαιστίνιων.
Το 2010 έστειλε «στολίσκο βοήθειας» στη Γάζα που προσπάθησε να παραβιάσει τον αποκλεισμό του ισραηλινού ναυτικού, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αρκετά άτομα που επέβαιναν στο σκάφος «Mavi Marmara», συμβάν που κλόνισε ιδιαίτερα τις τουρκοϊσραηλινές σχέσεις. Τότε ο Ερντογάν επέλεξε συνειδητά να αρχίσει να καλλιεργεί ανοιχτά τη σχέση του με τη Χαμάς.
Η τρομοκρατική οργάνωση διατηρεί πολιτικά γραφεία στην Τουρκία και οι ηγέτες της, συμπεριλαμβανομένων των Χαλέντ Μασάλ, Ισμαήλ Χανίγιε (φωτογραφία) και Σαλέχ αλ Αρούρι, έχουν συναντηθεί πολλές φορές με τον Ερντογάν. Μάλιστα, ο Χανίγιε και ο Αρούρι διαθέτουν τουρκικά διαβατήρια και άδεια παραμονής. Τον περασμένο Ιούλιο, οι ισραηλινές αρχές δήλωσαν ότι είχαν κατασχέσει 16 τόνους εκρηκτικών υλικών που προέρχονταν από την Τουρκία και προορίζονταν για τη Γάζα.
Ρητορική κατά του Ισραήλ
Εξάλλου, η υπεράσπιση της Χαμάς από τον Ερντογάν έχει καταστήσει την τρομοκρατική οργάνωση και τον σκοπό της δημοφιλή στους ψηφοφόρους του AKP. Μόνο την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήθηκαν στην Τουρκία αρκετές συγκεντρώσεις με συνθήματα μίσους κατά του Ισραήλ. Σημειώνεται ότι οι δημόσιες συγκεντρώσεις έχουν σε μεγάλο βαθμό απαγορευθεί στην Τουρκία από το 2013 και τις διαμαρτυρίες για το Πάρκο Γκεζί.
Ο Ερντογάν ήθελε να συνεχίσει την προσπάθεια εξομάλυνσης των σχέσεων με τη χώρα που είχε ξεκινήσει από το 2022 ελπίζοντας να βγάλει την Τουρκία από τη διεθνή απομόνωση αλλά και να επηρεάσει φιλοϊσραηλινούς παράγοντες στην Ουάσιγκτον.
Ωστόσο, τώρα φαίνεται ότι έχει επιλέξει να απομακρυνθεί εκ νέου από τη διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων με το Ισραήλ, δείχνοντας, για μια ακόμα φορά, ότι αρέσκεται να αλλάζει συνεχώς στάση στην εξωτερική του πολιτική.
Πηγή: Foreign Policy