Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα (ΓΧΣ) ανακοίνωσαν ότι το προσωπικό τους έχει ενδείξεις για το ότι «η βία χωρίς διακρίσεις» κατά αμάχων στην Ουκρανία έχει αυξηθεί σε «σοκαριστικό επίπεδο».
Η οργάνωση, η οποία δημιούργησε νοσοκομειακό τρένο στη χώρα μετά την εισβολή της Ρωσίας, ανέφερε ότι τα μέλη της έχουν γίνει μάρτυρες της «εξωφρενικής» έλλειψης ενεργειών που θα προστάτευαν αμάχους, οι οποίοι έχουν παγιδευτεί στο πεδίο των εχθροπραξιών.
Από τις 31 Μαρτίου μέχρι τις 6 Ιουνίου, περισσότεροι από 650 ασθενείς μεταφέρθηκαν με τρένο από τις πληγείσες από τον πόλεμο περιοχές στην ανατολική Ουκρανία σε νοσοκομεία σε ασφαλέστερες περιοχές της χώρας, αναφέρεται στην ανακοίνωση των ΓΧΣ, που δημοσιεύει ο βρετανικός Guardian.
Πάνω από το 40% των τραυματιών ηλικιωμένοι και παιδιά
Πάνω από το 40% των τραυματιών είναι ηλικιωμένοι και παιδιά. Οι τραυματίες εισέρχονται στο τρένο με τραύματα από εκρήξεις, τραυματικούς ακρωτηριασμούς, θραύσματα και τραύματα από πυροβολισμούς, αναφέρεται.
«Οι περισσότεροι ασθενείς από τους ζητήσαμε να προσδιορίσουν ποιος είναι υπεύθυνος για τους τραυματισμούς τους κατονόμασαν τη Ρωσία, καθώς και στρατιωτικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από τη Ρωσία».
Οι ασθενείς έκαναν λόγο για πυροβολισμούς κατά αμάχων κατά την εκκένωση, για αδιάκριτους βομβαρδισμούς, βομβαρδισμούς κατοικημένων περιοχών και για ηλικιωμένους που υφίστανται βαναυσότητες.
Ο συντονιστής έκτακτης ανάγκης των ΓΧΣ Κρίστοφερ Στόουκς ανέφερε: «Οι πληγές των ασθενών μας και οι ιστορίες που λένε δείχνουν αναμφισβήτητα το συγκλονιστικό επίπεδο ταλαιπωρίας που προκαλεί η αδιάκριτη βία αυτού του πολέμου στους αμάχους».
Πολλοί από τους ασθενείς τραυματίστηκαν κατά τη διάρκεια στρατιωτικών επιδρομών που έπληξαν κατοικημένες περιοχές, ανέφερε. Οι τραυματισμοί από έκρηξη αντιπροσώπευαν το 73% των περιπτώσεων τραυμάτων που σχετίζονται με τον πόλεμο και τα οποία χειρίστηκε η οργάνωση, με το 20% να προκαλείται από θραύσματα ή πυροβολισμούς.
Πάνω από το 10% των ασθενών με τραύματα πολέμου είχαν χάσει τουλάχιστον ένα άκρο, με τον νεότερο ασθενή να είναι μόλις έξι ετών.