Γιούνκερ: Να αναδείξουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ - Χαιρετίζω τις «ηράκλειες προσπάθειες» των Ελλήνων

Γιούνκερ: Να αναδείξουμε τον διεθνή ρόλο του ευρώ - Χαιρετίζω τις «ηράκλειες προσπάθειες» των Ελλήνων

Περισσότερο σεβασμό προς την Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία πρέπει να γίνει ένας περισσότερο ανεξάρτητος και σημαντικός παράγων στην παγκόσμια σκηνή, ζήτησε ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, κατά την τέταρτη και τελευταία του ομιλία στο Στρασβούργο.

«Ναι, είμαστε παγκόσμιοι χρηματοδότες, αλλά πρέπει να γίνουμε και παγκόσμιοι παράγοντες», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ενώ αναφερόμενος στην Ελλάδα, χαιρέτισε τις «ηράκλειες προσπάθειες» της χώρας.

Ο κ. Γιούνκερ τόνισε ότι η Ελλάδα κατάφερε να ολοκληρώσει το πρόγραμμα σταθερότητας και να ξανασταθεί στα πόδια της. «Θα πρέπει να χαιρετίσουμε τις ηράκλειες προσπάθειες των Ελλήνων, προσπάθειες τις οποίες κάποιοι Ευρωπαίοι ακόμη συνεχίζουν υποτιμούν». 

Η Ελλάδα «αποτελούσε ένα αγκάθι στα πλευρά της Ε.Ε και μετά από επώδυνα χρόνια, μετά από τόσα προβλήματα χωρίς προηγούμενο κατάφερε να σταθεί στα πόδια της», είπε, ενώ δεν παρέλειψε να τονίσει το πόσο στήριξε ο ίδιος την Ελλάδα και πόσο υπερασπίστηκε την ένταξή της στην Ευρωζώνη.

«Πάντα υπερασπίστηκα την Ελλάδα, την αξιοπρέπειά της, το ρόλο της στην Ευρώπη και συγκεκριμένα την παραμονή της στην ευρωζώνη. Αισθάνομαι υπερήφανος για όλα αυτά».

Στη συνέχεια, ο Γιούνκερ υποστήριξε ότι η Ευρώπη έχει σχεδόν ξεπεράσει την οικονομική κρίση και μάλιστα 12 εκατομμύρια θέσεις εργασίας δημιουργήθηκαν από το 2014 (όταν έγινε πρόεδρος) - περισσότερο από τον αριθμό των ατόμων που ζουν στο Βέλγιο.

«Δεν μπορείς να τα αλλάξεις όλα σε μια πενταετία-ιδιαίτερα σε μια ατελή Ένωση όπως η δική μας αλλά τουλάχιστον υπάρχουν πράγματα που πρέπει να κάνουμε και για τα οποία θα εργάζομαι και εγώ μέχρι την τελευταία μου μέρα», πρόσθεσε.

Παράλληλα, ανακοίνωσε πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα παρουσιάσει πριν από τέλος του έτους προτάσεις για την ενίσχυση του διεθνούς ρόλου του ευρώ έναντι του δολαρίου. 

«Το ευρώ πρέπει να γίνει ενεργό εργαλείο της νέας ευρωπαϊκής κυριαρχίας», δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν εξηγώντας ότι θεωρεί παράδοξο το γεγονός ότι το δολάριο χρησιμοποιείται από τους Ευρωπαίους ως κύριο νόμισμα συναλλαγών στις εισαγωγές ενέργειας.

Όσον αφορά το Brexit, τόνισε ότι «σεβόμαστε την απόφαση του βρετανικού λαού να αποχωρήσει από την Ένωση, αλλά ζητούμε από τη βρετανική κυβέρνηση να καταλάβει ότι κάποιος που αποχωρεί από την Ένωση δεν μπορεί να βρίσκεται στην ίδια προνομιακή θέση όπως ένα κράτος-μέλος».

«Εάν αποχωρήσεις από την Ένωση, δεν είσαι πλέον φυσικά μέλος της ενιαίας μας αγοράς», είπε ο Γιούνκερ. «Για αυτό το λόγο, θέλουμε να βρούμε λύσεις που αποτρέπουν ένα σκληρό σύνορο στη Βόρεια Ιρλανδία».

Επίσης, πρότεινε μια νέα συμμαχία και μία νέα σύμπραξη ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και την αφρικανική ήπειρο με στόχο την δημιουργία έως 10 εκατομμυρίων θέσεων απασχόλησης τα επόμενα πέντε χρόνια.

Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής πρότεινε και την σημαντική ενίσχυση της ευρωπαϊκής υπηρεσίας φύλαξης των συνόρων ώστε να είναι σε θέση να διαθέτει 10.000 συνοριοφύλακες στα σύνορα της Ένωσης.

Τέλος, για το θέμα της σημερινής ψηφοφορίας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το οποίο θα αποφασίσει εάν το άρθρο 7 θα ενεργοποιηθεί και για την Ουγγαρία, για τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου, των ατομικών ελευθεριών και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, ο κ. Γιούνκερ επεσήμανε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα τηρήσει αυστηρή στάση απέναντι στις χώρες της Ε.Ε. που δεν σέβονται το κράτος δικαίου.

«Η Κομισιόν θα αντισταθεί σε όλες τις επιθέσεις κατά του κράτους δικαίου...Συνεχίζουμε να ανησυχούμε πολύ για τις εξελίξεις σε ορισμένες από τις χώρες μέλη. Το άρθρο 7 πρέπει να εφαρμόζεται όταν απειλείται το κράτος δικαίου», είπε.

«Πρέπει να είμαστε απολύτως ξεκάθαροι ως προς το εξής: αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου πρέπει να γίνονται σεβαστές και να εφαρμόζονται. Είναι ζωτικής σημασίας, Η Ευρωπαϊκή Ενωση αποτελεί μία κοινότητα δικαίου. Ο σεβασμός του κράτους δικαίου και η τήρηση των αποφάσεων του Δικαστηρίου δεν είναι προαιρετικά», πρόσθεσε.

Διαβάστε ακόμα:

- Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ μιλά για το μέλλον της Ε.Ε. - Το ευρώ πρέπει να γίνει παγκόσμιο νόμισμα

 AP Photo/Jean-Francois Badias