Ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες είπε στις χώρες που συγκεντρώθηκαν κατά την έναρξη της συνόδου κορυφής COP27 στην Αίγυπτο τη Δευτέρα, ότι βρίσκονται αντιμέτωπες με μια σκληρή επιλογή: να συνεργαστούν τώρα για να μειώσουν τις εκπομπές ή να καταδικάσουν τις μελλοντικές γενιές σε κλιματική καταστροφή.
Η ομιλία του είχε έναν δραματικό τόνο καθώς οι κυβερνήσεις θα συνομιλήσουν για δύο εβδομάδες σχετικά με το πώς θα αποτρέψουν την επιδείνωση της κλιματικής αλλαγής, ακόμη και τώρα που στην ατζέντα κυριαρχούν ζητήματα όπως ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία, ο αχαλίνωτος πληθωρισμός και το ενεργειακό.
«Η ανθρωπότητα έχει μια επιλογή: να συνεργαστεί ή να χαθεί», είπε ο Γκουτέρες στους αντιπροσώπους που συγκεντρώθηκαν στο παραθαλάσσιο θέρετρο Σαρμ ελ Σέιχ.
Επίσης, απηύθυνε έκκληση για μια συμφωνία μεταξύ των πλουσιότερων και φτωχότερων χωρών του κόσμου για να επιταχυνθεί η μετάβαση από τα ορυκτά καύσιμα και η παροχή χρηματοδότησης για να διασφαλιστεί ότι οι φτωχότερες χώρες μπορούν να μειώσουν τις εκπομπές και να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις της υπερθέρμανσης που έχουν ήδη συμβεί.
«Οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες – οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Κίνα – έχουν ιδιαίτερη ευθύνη να ενώσουν τις προσπάθειες για να γίνει αυτό το σύμφωνο πραγματικότητα», είπε.
Ο Γκουτέρες ζήτησε από τις χώρες να συμφωνήσουν να καταργήσουν σταδιακά τη χρήση άνθρακα έως το 2040 παγκοσμίως, με τα μέλη του ΟΟΣΑ να προσεγγίζουν αυτό το όριο μέχρι το 2030.
Παρά τις δεκαετίες συνομιλιών για το κλίμα - η φετινή COP είναι η 27η Διάσκεψη - η πρόοδος είναι ανεπαρκής για να σωθεί ο πλανήτης από την υπερβολική υπερθέρμανση καθώς οι χώρες είναι πολύ αργές ή απρόθυμες να δράσουν, σημείωσε.
«Οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίζουν να αυξάνονται. Οι παγκόσμιες θερμοκρασίες συνεχίζουν να ανεβαίνουν. Και ο πλανήτης μας πλησιάζει γρήγορα σε σημεία καμπής που θα κάνουν το κλιματικό χάος μη αναστρέψιμο», είπε. «Βρισκόμαστε σε έναν δρόμο προς την κλιματική κόλαση με το πόδι μας στο γκάζι».
«Είτε θα υπάρξει μια Συμφωνία Αλληλεγγύης για το Κλίμα είτε μια Συμφωνία Ομαδικής Αυτοκονίας», σχολίασε ο Γκουτέρες.
Διαβάστε ακόμα:
Λαγκάρντ: Η πράσινη μετάβαση δεν ήταν ποτέ τόσο κρίσιμη
Αρκτική: Αναπόφευκτη η απώλεια του θαλάσσιου πάγου σε 30 χρόνια