Η κλιματική αλλαγή λιώνει αποψύχει ταχέως τις παγωμένες περιοχές του κόσμου, με τους πάγους της Αρκτικής να είναι βέβαιο ότι θα εξαφανιστούν μέχρι το 2050, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιεύθηκε τη Δευτέρα.
Φέτος, βροχές έπεσαν στην Ανατολική Ανταρκτική τον Μάρτιο, καθώς οι θερμοκρασίες του αέρα ήταν ασυνήθιστα ζεστές. Κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού, οι Άλπεις έχασαν το 5% της παγοκάλυψης τους και τον Σεπτέμβριο, η Γροιλανδία σημείωσε νέο ρεκόρ τήξης εκείνη την εποχή του χρόνου, ανέφερε η έκθεση του ερευνητικού δικτύου International Cryosphere Climate Initiative.
Μετά τα οκτώ θερμότερα χρόνια που έχουν καταγραφεί στον πλανήτη, υπάρχουν αυξανόμενες ενδείξεις ότι οι παγωμένες περιοχές του κόσμου λιώνουν με αυξανόμενους ρυθμούς - και πολύ πιο γρήγορα από ό,τι περίμεναν οι επιστήμονες.
Οι συντάκτες της νεότερης έκθεσης τόνισαν την «διάγνωση τελικού σταδίου» για τον πάγο που σχηματίζεται και επιπλέει στον Αρκτικό Ωκεανό κάθε καλοκαίρι.
«Ακριβώς όπως δεν υπάρχει πλέον αξιόπιστη διαδρομή για τη διατήρηση της θέρμανσης στους 1,5 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχει αξιόπιστη διαδρομή ούτε για την αποφυγή ενός καλοκαιριού χωρίς πάγους», δήλωσε ο Robbie Mallett, ερευνητής του θαλάσσιου πάγου στο University College του Λονδίνου που συμμετείχε στη συγγραφή της σχετικής έρευνας.
Η δημοσίευση της έκθεσης συνέπεσε με την έναρξη της συνόδου κορυφής του ΟΗΕ για το κλίμα, η οποία θα διαρκέσει έως τις 18 Νοεμβρίου στο Σαρμ ελ Σέιχ της Αιγύπτου.
Ο Mallett είπε ότι οι συνομιλίες για το COP27 δεν θα κατάφεραν και πολλά για την διάσωση των πάγων.
«Αρχίζουμε να βλέπουμε κάτι που δεν μπορεί να σωθεί», είπε.
Εάν χαθεί ο καλοκαιρινός θαλάσσιος πάγος, θα εξαφανιστεί θαλάσσιος πάγος πολλών ετών. Ένα ξεχωριστό περιβάλλον στη Γη πρόκειται να εξαφανιστεί», είπε ο Mallett.
Αυτό θα έχει βαθύ αντίκτυπο σε μια περιοχή που φιλοξενεί περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια κατοίκους και η οποία αντιμετωπίζει αυξανόμενη διάβρωση καθώς η κλιματική αλλαγή τροφοδοτεί ισχυρότερους ανέμους και κύματα, είπε.
Οι επιστήμονες λένε ότι ο κόσμος αυτή τη δεκαετία πρέπει να μειώσει τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα στο μισό σε σχέση με τα επίπεδα του 2005 και να φτάσει στο απόλυτο μηδέν μέχρι το 2050, για να αποτρέψει τη δραματική κλιματική αλλαγή με ακραίες επιπτώσεις.
Αλλά ακόμα κι αν αυτό επιτυγχανόταν, οι παγκόσμιες περιοχές που καλύπτονται από πάγο θα άρχιζαν να σταθεροποιούνται μόνο κάποια στιγμή μεταξύ 2040 και 2080, ανέφερε η έκθεση. Η τήξη των παγετώνων θα συνεχιστεί για περισσότερο από έναν αιώνα πριν επιβραδυνθεί έως το 2200.