Τους λόγους για τους οποίους η πανδημία του κορονοϊού «χτύπησε» τόσο έντονα την Ισπανία προσπαθεί να αναλύσει ο Guardian σε άρθρο του κάνοντας λόγο για μια από τις πιο σκοτεινές σελίδες στην ιστορία της ιβηρικής χερσονήσου.
Με τον αριθμό των θανάτων να εκτοξεύεται στους 738 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, η Ισπανία ξεπέρασε σε αυτή την τραγική λίστα ακόμα και την Κίνα τέσσερις μήνες μετά από τα πρώτα κρούσματα στη Γουχάν.
Όπως σημειώνει το άρθρο που φιλοξενείται στην ηλεκτρονική ιστοσελίδα του Guardian η καθυστερημένη αντίδραση της Ισπανία οφείλεται στο γεγονός ότι θεωρήθηκε πως «βρίσκεται μακριά» τόσο από την Κίνα προφανώς όσο και από την Ιταλία που δοκιμάστηκε πρώτη στο μέγιστο βαθμό από της χώρες της Ευρώπης.
«Η Ισπανία θα έχει μόνο λίγες περιπτώσεις», δήλωσε ο Δρ Φερνάντο Σίμον, επικεφαλής των επειγουσών ιατρικών καταστάσεων στη Μαδρίτη, στις 9 Φεβρουαρίου. Πλέον ο αριθμός των νεκρών κατά κεφαλήν είναι ήδη τριπλάσιος του Ιράν και 40 φορές υψηλότερος από την Κίνα.
Κομβικό σημείο για την εξάπλωση του ιου στην Ισπανία στάθηκε ο ποδοσφαιρικός αγώνας στα πλαίσια του Champions Leaque μεταξύ της ιταλικής Αταλάντα και της ισπανικής Βαλένθια στο Μπέργκαμο. Εκεί 2.500 οπαδοί της Βαλένθια «συνάντησαν» 40.000 της ιταλικής ομάδας.
Ο Giorgio Gori, δήμαρχος της ιταλικής πόλης μάλιστα περιέγραψε ως "βόμβα" που εξερράγη τον ιό στη Λομβαρδία. Στην Ισπανία, οι παίκτες της Βαλένθια, οι φίλαθλοι και οι αθλητικοί δημοσιογράφοι ήταν από τους πρώτους που αρρώστησαν.
Σύμφωνα με το άρθρο.ο κύριος λόγος για τη γρήγορη διάδοση μέσω της Ισπανίας μπορεί να ήταν ακόμη και οι καιρικές συνθήκες..
Στα τέλη Φεβρουαρίου και τις αρχές Μαρτίου, με θερμοκρασίες άνω των 20C οι καφετέριες και τα μπαρ του πεζοδρομίου της Μαδρίτης ήταν γεμάτες με τους Μαδριλένους να έχουν έντονη κοινωνική ζωή.
Στις 8 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκαν αθλητικές εκδηλώσεις, συνέδρια πολιτικών κομμάτων και τεράστιες διαδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας ενώ τρεις ημέρες αργότερα, περίπου 3.000 οπαδοί της Ατλέτικο Μαδρίτης πέταξαν μαζί για έναν άλλο αγώνα του Champions League στο Λίβερπουλ.
Η αντίδραση της σοσιαλιστικής κυβέρνησης του Σάντσεθ, σύμφωνα με τον Guardian ήταν αργή και αδέξια ενώ ο εξοπλισμός της χώρας δεν ηταν αρκετός. Πλέον η Κίνα είναι η χώρα που προμηθεύει την Ισπανία με τα κατάλληλα μέσα αντιμετώπισης του ιου. Την ίδια ώρα, το εθνικό σύστημα περίθαλψης ηλικιωμένων αποδείχθηκε αδύναμος κρίκος με τις ιδιωτικές επιχειρήσεις να έχουν ως μοναδικό σκοπό το κέρδος και να θυσιάζουν βασικούς κανόνες λειτουργίας.
Παράλληλα, ακόμα και όταν ο Σάντσεθ αποφάσισε το lockdown της χώρας, χάθηκε πολύτιμος χρόνος με τον πληθυσμό να έχει διασκορπιστεί στην χώρα. Ο κακός συντονισμός με το κλείσιμο των πανεπιστημίων και σχολείων έδωσε την αίσθηση διακοπών με αποτέλεσμα τα μπαρ και τα πάρκα να είναι γεμάτα και πολλές οικογένειες να φεύγουν για τις παραθαλάσσιες κατοικίες τους.