Η λιθουανική κυβέρνηση ζητά από την Κομισιόν να μην συμπεριλάβει στα υπό διαμόρφωση ταξιδιωτικά πιστοποιητικά, εμβόλια που δεν έχουν εγκριθεί από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων, όπως το Sputnik V της Ρωσίας.
Σύμφωνα με τον πρέσβη της χώρας της Βαλτικής στην ΕΕ, Σίμονας Σατουνας «η Λιθουανία είναι πεπεισμένη ότι μόνο τα εγκεκριμένα από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων εμβόλια,θα πρέπει να αποτελούν μέρος του Ψηφιακού Πράσινου Πιστοποιητικού».
Η πιστοποίηση προτείνει τη δημιουργία ενός συστήματος εγγραφής που επιτρέπει την καταγραφή του εμβολιασμού, μολύνσεις από κορονοϊό και τα αποτελέσματα των τεστ. Το πρόγραμμα έχει ως στόχο να διευκολύνει τα ταξίδια σε όλη την ΕΕ.
«Αντί να βασίζεται σε μη εγκεκριμένα εμβόλια όπως το Sputnik, η Ευρώπη θα πρέπει να επικεντρωθεί στην αύξηση της παραγωγής των εγχώριων σκευασμάτων στα οποία έχει επενδύσει», δήλωσε ο πρέσβης.
Οι γερμανικές φαρμακευτικές επιχειρήσεις BioNTech και CureVac, για παράδειγμα, έχουν πάρει αμφότερες κονδύλια από την ΕΕ.
Η αναγνώριση εμβολίων εγκεκριμένων από τον EMA είναι ένας τρόπος στήριξης των ευρωπαϊκών θεσμών και διαδικασιών επισήμανε ο Λιθουανός αξιωματούχος.
Το ρωσικό εμβόλιο «διαδραμάτισε» σημαντικό ρόλο στην πολιτική κρίση της Σλοβακίας, η οποία οδήγησε τον πρωθυπουργό Ιγκόρ Ματόβιτς να ανακοινώσει την Κυριακή ότι θα παραιτηθεί αφού άλλα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού αντιτάχθηκαν στην αγορά του Sputnik V.