Το Ισραήλ κλιμακώνει τους βομβαρδισμούς του εναντίον στόχων στη Λωρίδα της Γάζας πριν από μια αναμενόμενη χερσαία εισβολή κατά των τρομοκρατών της Χαμάς, η οποία προσπαθεί να «μιμηθεί» τη Χεζμπολάχ, και εκτιμάται ότι διαθέτει έως και 40.000 μέλη ενώ ο Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ λέγεται ότι διαθέτει άλλους 15.000.
Το Ισραήλ διαθέτει από τις καλύτερα εξοπλισμένες και καλύτερα εκπαιδευμένες ένοπλες δυνάμεις στη Μέση Ανατολή και έχει ήδη επιστρατεύσει περισσότερους από 360.000 εφέδρους (εκτός από 160.000 εν ενεργεία στρατιωτικούς) και ολόκληρο το τεθωρακισμένο σώμα του (σύμφωνα με πληροφορίες, περισσότερα από χίλια άρματα μάχης).
Τα αριθμητικά αυτά στοιχεία αναφέρονται σε δημοσίευμα του Council Foreign & Relations, εν αναμονή της χερσαίας επιχείρησης που το Ισραήλ έχει ανακοινώσει ότι θα εξαπολύσει κατά της Χαμάς, στη Λωρίδα της Γάζας, με στόχο την εξάλειψη των τρομοκρατών της Χαμάς.
Με τη συντριβή της τρομοκρατικής οργάνωσης, ο πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου ελπίζει να επαναβεβαιώσει την ισραηλινή αποτροπή και να δείξει στους εχθρούς του Ισραήλ το υψηλό κόστος της επίθεσης εναντίον του. Το Ισραήλ έχει ήδη ξεκινήσει μια μαζική εκστρατεία βομβαρδισμών της Λωρίδας της Γάζας και, πιο πρόσφατα, επιδρομές στο έδαφος, ενώ έχει δώσει σήμα ότι σύντομα θα εξαπολύσει μια μεγάλη χερσαία επίθεση. «Εφιάλτης» για το Ισραήλ θα ήταν μια διμέτωπη σύγκρουσή του με Χαμάς και Χεζμπολάχ.
Σύμφωνα με το Council Foreign & Relations, ο χερσαίος πόλεμος είναι μια εγγενώς δύσκολη μορφή πολέμου, διότι τα κτίρια παρέχουν θέσεις μάχης για τους αμυνόμενους και ακόμη και η μετατροπή τους σε ερείπια μπορεί να εμποδίσει την πρόοδο μιας επίθεσης.
Συνεπώς, οι δυσκολίες του Ισραήλ πολλαπλασιάζονται στη Γάζα εξαιτίας της παρουσίας μεγάλου αριθμού Παλαιστινίων αμάχων που δεν έχουν πού να πάνε, της αρπαγής από τη Χαμάς τουλάχιστον 199 ομήρων, οι οποίοι θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως ανθρώπινες ασπίδες, και όλων των σηράγγων που έχει κατασκευάσει η Χαμάς κάτω από τη Λωρίδα της Γάζας κατά τη διάρκεια των ετών, οι οποίες επιτρέπουν στους τρομοκράτες της Χαμάς να κρύβονται από τα ισραηλινά στρατεύματα και να εμφανίζονται σε απρόσμενες στιγμές.
Από την πλευρά του, το Ισραήλ συνήθως δέχεται διεθνείς πιέσεις για να τερματίσει τις επιθέσεις του όταν προκαλούν απώλειες μεταξύ των αμάχων. Αλλά αυτές είναι αναπόφευκτες, υπογραμμίσει το Council Foreign & Relations.
Ένα πιθανό δεύτερο μέτωπο του Ισραήλ, εκτός από τη Χαμάς, είναι η Χεζμπολάχ του Λιβάνου, που βρίσκεται στα βόρεια σύνορα του Ισραήλ με ένα οπλοστάσιο περίπου 150.000 πυραύλων και ρουκετών. Μέχρι στιγμής, η Χεζμπολάχ δεν έχει συμμετάσχει σε μια μεγάλη επίθεση κατά του Ισραήλ, αλλά ισραηλινοί αναλυτές φοβούνται ότι θα μπορούσε να το κάνει μόλις οι ισραηλινές χερσαίες δυνάμεις εισέλθουν στη Λωρίδα της Γάζας. Μια διμέτωπη σύγκρουση θα ήταν εφιάλτης για το Ισραήλ, ο στρατός της, ωστόσο, είναι προετοιμασμένος.
Τι είδους όπλα και μάχες θα πρέπει να αναμένονται με την έναρξη της χερσαίας εισβολής;
Το Ισραήλ είναι πιθανό να εξαπολύσει μια επίθεση με συνδυασμένα όπλα εναντίον της Χαμάς χρησιμοποιώντας κάθε στοιχείο της στρατιωτικής ισχύος - πεζικό, τεθωρακισμένα, πυροβολικό, ναυτικά σκάφη και αεροπορία (σταθερά και περιστροφικά, επανδρωμένα και μη επανδρωμένα) - όλα υποστηριζόμενα από έναν τεράστιο μηχανισμό συλλογής πληροφοριών.
Ενώ η Χαμάς δεν διαθέτει τις περισσότερες από αυτές τις στρατιωτικές δυνατότητες υψηλού επιπέδου, διαθέτει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Ως εξειδικευμένο αντάρτικο, θα προσπαθήσει να εξουδετερώσει το πλεονέκτημα της δύναμης πυρός του Ισραήλ χρησιμοποιώντας τακτικές «χτύπα και τρέξε» που χρησιμοποιούν αυτοσχέδιους εκρηκτικούς μηχανισμούς, χειροβομβίδες με ρουκέτες, όλμους, ΑΚ-47 και ενδεχομένως αντιαρματικούς πυραύλους, ακόμη και αντιαεροπορικούς και αντιπλοϊκούς πυραύλους.
Η Χεζμπολάχ, η οποία χρησιμοποιεί παρόμοιες τακτικές, κατάφερε να πολεμήσει τις IDF σε ισοπαλία το 2006. Η Χαμάς θα προσπαθήσει να μιμηθεί τη σχετική επιτυχία της Χεζμπολάχ, και εκτιμάται ότι διαθέτει έως και 40.000 μαχητές υπό τα όπλα. (Ο σύμμαχος της Χαμάς Παλαιστινιακός Ισλαμικός Τζιχάντ λέγεται ότι διαθέτει άλλους 15.000 μαχητές).
Το Ισραήλ θα έχει ένα βασικό πλεονέκτημα: η Λωρίδα της Γάζας είναι τόσο μικρή που το Ισραήλ θα μπορέσει να αποκόψει τη Χαμάς από τον ανεφοδιασμό της από το Ιράν ή άλλους εξωτερικούς υποστηρικτές. Αλλά είναι σαφές ότι η Χαμάς έχει ήδη αποθηκεύσει μια τρομερή σειρά όπλων.
Επιχειρήσεις σταθεροποίησης μετά τη μάχη
Γνωστές στον αμερικανικό στρατό ως «Φάση IV», οι επιχειρήσεις σταθεροποίησης μετά τη μάχη είναι το σημείο όπου οι προσπάθειες των ΗΠΑ τόσο στο Αφγανιστάν όσο και στο Ιράκ ναυάγησαν άσχημα λόγω έλλειψης προετοιμασίας και πόρων.
Τα ισραηλινά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κυβέρνηση αγωνίζεται να καταλήξει σε ένα δικό της σχέδιο για τη Φάση IV. Εάν το Ισραήλ απλώς επιτεθεί στη Χαμάς και στη συνέχεια αποχωρήσει -όπως έχει κάνει στο παρελθόν- η τρομοκρατική οργάνωση θα μπορέσει να αναγεννηθεί. Αλλά το Ισραήλ δεν είχε ιδιαίτερη επιθυμία να επανακαταλάβει τη Λωρίδα της Γάζας μετά την αποχώρησή του το 2005, και η Παλαιστινιακή Αρχή φαίνεται να μην έχει τις δυνατότητες και τη βούληση να κυβερνήσει στη θέση της Χαμάς.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί μια κυβέρνηση της Παλαιστινιακής Αρχής στη Γάζα, με τη βοήθεια των αραβικών κρατών, είναι μάλλον η λιγότερο κακή επιλογή. Αλλά αν αυτό αποτύχει, το Ισραήλ μπορεί να μην έχει άλλη επιλογή από το να καταλάβει το ίδιο τη Γάζα. Αυτό, με τη σειρά του, θα μπορούσε να αφήσει τους ισραηλινούς στρατιώτες ευάλωτους σε έναν εξοντωτικό ανταρτοπόλεμο του είδους που αντιμετώπισαν στον Λίβανο μεταξύ 1982 και 2000.