Του Νίκου Μελέτη
Με δυο χωριστούς εορτασμούς της «Ημέρας της Δημοκρατίας της Μακεδονίας», με πρωταγωνιστές στο Pelince τον πρωθυπουργό Ζόραν Ζάεφ και στο Krusevo τον πρόεδρο της χώρας, Γκιόργκι Ιβανόφ ξεκίνησε το σκληρό ντιμπέιτ που διχάζει τη γειτονική χώρα και θα ολοκληρωθεί στις 30 Σεπτεμβρίου με τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος για την έγκριση της Συμφωνίας των Πρεσπών.
Μια αντιπαράθεση, στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται από την μια πλευρά το επιχείρημα της κυβέρνησης ότι κέρδισε την αναγνώριση της «Μακεδονικής ταυτότητας και γλώσσας» και από την άλλη η αντιπολίτευση κάνει λόγο για ξεπούλημα της «Μακεδονίας» και της «συνταγματικής ταυτότητας της χώρας».
Ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ κάλεσε τους πολίτες να ψηφίσουν «Ναι» στο δημοψήφισμα για τις μελλοντικές γενιές, για την δικαίωση των αγώνων για την Ανεξάρτητη «Μακεδονία» και χαρακτήρισε την Συμφωνία των Πρεσπών «πατριωτική» καθώς όπως είπε «προστατεύει την Μακεδονική ταυτότητα, την μακεδονική γλώσσα και εθνότητα». Ο Σκοπιανός πρωθυπουργός ανέφερε ακόμη ότι ο πραγματικός πατριωτισμός είναι αυτός που «χαράζει τον δρόμο για τις επόμενες γενιές εγκαθιδρύοντας ένα κράτος αναγνωρισμένο διεθνώς, υπερήφανο και ισότιμο...».
Σε μια ακόμη ένδειξη της ανησυχίας του κ. Ζάεφ μήπως τελικά η αποχή αναδειχθεί μεγαλύτερος αντίπαλος από την στάση της αντιπολίτευσης, ο πρωθυπουργός απηύθυνε έκκληση στους πολίτες να κάνουν οι ίδιοι την επιλογή τους πηγαίνοντας στην κάλπη και παρά το γεγονός ο τι ο ίδιος πρότεινε το δημοψήφισμα να έχει «συμβουλευτικό» χαρακτήρα επέμεινε ότι η «επιλογή των πολιτών πρέπει να γίνεται σεβαστή»…
Αποκαλύπτοντας ουσιαστικά την σκληρή γραμμή που θα ακολουθήσει η προεκλογική καμπάνια του ο Ζ. Ζάεφ επεσήμανε στην ομιλία του το δίλημμα που θα προβάλλει μέχρι τις 29 Σεπτεμβρίου:
«Στις 30 Σεπτεμβρίου θα νικήσουμε το σκοτάδι, το έγκλημα την αβεβαιότητα και την απομόνωση. Ψηφίζουμε ΝΑΙ για την σταθερότητα και την ασφάλεια μέσω της συμμετοχής στο ΝΑΤΟ, ψηφίζουμε ΝΑΙ για μια αναγνωρισμένη Μακεδονική ταυτότητα ,γλώσσα και πολιτισμό και για το εγγυημένο δικαίωμα των πολιτών της χώρας να αυτοπροσδιορίζονται ως Μακεδόνες».
Την ίδια στιγμή, στην άλλη άκρη της πΓΔΜ, στο Krusevo ο Γκ. Ιβανόφ σε εκδήλωση για την εθνική επέτειο της χώρας, σήκωνε με «θεσμικό» τρόπο την σημαία του μετώπου του «Όχι» στο Δημοψήφισμα.
Ο πρόεδρος της χώρας ο οποίος προέρχεται από το VMRO-DPMNE στρεφόμενος εναντίον του Ζ. Ζάεφ δήλωσε ότι η «Μακεδονία δεν είναι ιδιωτική περιουσία κανενός, για να την παζαρεύει και να την πουλάει» και εκφράζοντας την διαφωνία του και την αντίθεση του στην Συμφωνία των Πρεσπών, έκανε συναισθηματική αναφορά σε εμβληματικές προσωπικότητές συγγραφείς, ποιητές , αγωνιστές και στους δυο προκατόχους του για να υποστηρίξει την «σημασία του Μακεδονικού κράτους, της Μακεδονικής γλώσσας και Έθνους».
«Το να είσαι Μακεδόνας δεν είναι μόνο δικαίωμα. Είναι και υποχρέωση να προστατεύεις την κληρονομιά, των προγόνων μας» είπε ο κ. Ιβανόφ και διαφωνώντας επίσης με το ερώτημα του δημοψηφίσματος δήλωσε ότι οι πολίτες της χώρας υποσιτίζουν την ένταξη στο ΝΑΤΟ και στην Ε.Ε., αλλά με το όνομα της χώρας και με αξιοπρέπεια...
Σχετικά με την Συμφωνία των Πρεσπών ο κ. Ιβανόφ υποστήριξε ότι η Συμφωνία δεν αλλάζει απλώς το όνομα της χώρας αλλά «αλλάζει το Μακεδονικό κράτος και την Συνταγματική του ταυτότητα, υπονομεύει το δικαίωμα 74 ετών για αυτοπροσδιορισμό, διαγράφει την κρατική και νομική ταυτότητα, καθώς και την 27χρονη ιστορία της χώρας». Θέλοντας να αποδομήσει το βασικό επιχείρημα της κυβέρνησης ότι με την Συμφωνία των Πρεσπών ανοίγει ο δρόμος για την ένταξη της χώρας σε ΕΕ. και ΝΑΤΟ, ο κ. Ιβανόφ χαρακτήρισε ψέμα τον ισχυρισμό αυτό καθώς όπως είπε «χωρίς πραγματικές μεταρρυθμίσεις, την αντιμετώπιση της διαφθοράς και του κομματικού πελατειακού συστήματος , δεν θα υπάρχει ευρωατλαντική ενσωμάτωση».
Είναι χαρακτηριστικό ότι στην εκδήλωση υπήρχε μεγάλη συμμετοχή και πολιτών οι οποίοι κατά την διάρκεια της ομιλίας του κ. Ιβανόφ, όπως μετέδωσε το «ΜΙΑ» ξέσπασαν σε επευφημίες και τραγούδησαν γνωστά πατριωτικά τραγούδια με αναφορές στον αγώνα του «μακεδονικού Έθνους», ενώ την ίδια ώρα η αντιπροσωπεία της κυβέρνησης και του Κοινοβουλίου αποδοκιμάσθηκε από τους συγκεντρωμένους.
AP Photo/Boris Grdanoski, File