Μία εβδομάδα μετά το στρατιωτικό πραξικόπημα στον Νίγηρα, το πρώτο αεροπλάνο με πολίτες ευρωπαϊκών χωρών (στην πλειονότητά τους Γάλλοι) αναχώρησαν σήμερα αεροπορικώς από την πρωτεύουσα Νιαμέι και αναμένονται τις επόμενες ώρες στο αεροδρόμιο Σαρλ ντε Γκωλ του Παρισιού, ανέφερε νωρίτερα η υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας Κατρίν Κολονά στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP).
«Στο αεροπλάνο, ένα Airbus A330, επιβαίνουν 262 άνθρωποι, ανάμεσά τους 12 μωρά», είπε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας. «Σχεδόν όλοι οι επιβάτες είναι συμπατριώτες μας», διευκρίνισε και συμπλήρωσε ότι ταξιδεύουν επίσης ορισμένοι πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Μια δεύτερη πτήση «με περισσότερους Ευρωπαίους» είχε προγραμματιστεί να αναχωρήσει απόψε από την πρωτεύουσα του Νίγηρα.
Σύμφωνα με την Κατρίν Κολονά, περίπου 600 Γάλλοι έχουν εκφράσει την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τον Νίγηρα, όπως και 400 πολίτες άλλων ευρωπαϊκών χωρών.
Έχει προγραμματιστεί και τρίτη πτήση για την απομάκρυνση Ευρωπαίων από τον Νίγηρα, διευκρινίζει το AFP.
«Επισημάνθηκε ότι θέλουμε η επιχείρηση εκκένωσης να ολοκληρωθεί εντός 24 ωρών. Αν είναι δυνατόν, μέχρι αύριο το μεσημέρι», υπογράμμισε η επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.
Σημείωσε ότι στο αεροδρόμιο του Παρισιού δεν θα βρεθούν στελέχη της γαλλικής κυβέρνησης, αλλά μόνο κλιμάκιο του υπουργείου Εξωτερικών, αντιπροσωπεία του Ερυθρού Σταυρού και ένας σύλλογος για να βοηθήσει όσους έχουν ανάγκη προσωρινής φιλοξενίας.
Η Γαλλία αποφάσισε το πρωί να αρχίσει οργανωμένη επιχείρηση για την απομάκρυνση των υπηκόων της από τον Νίγηρα «δεδομένης της κατάστασης στη Νιαμέι», όπως ανέφερε σε ανακοίνωσή του το γαλλικό υπουργείο Εξωτερικών επικαλούμενο «τις βιαιότητες που σημειώθηκαν προχθές εναντίον της πρεσβείας μας και το κλείσιμο του εναέριου χώρου, που στερεί από τους συμπατριώτες μας τη δυνατότητα να εγκαταλείψουν τη χώρα με δικά τους μέσα».
«Αποσταθεροποίηση αλά ρωσοαφρικανικά» βλέπει το Παρίσι
Oι στρατιωτικοί που κατέλαβαν την εξουσία στον Νίγηρα την περασμένη εβδομάδα κατηγόρησαν χθες Δευτέρα τη Γαλλία πως θέλει να «επέμβει στρατιωτικά», κάτι που το Παρίσι διέψευσε, μετά την απειλή κρατών της περιοχής να χρησιμοποιήσουν βία εάν δεν αποκατασταθεί στο αξίωμά του ο ανατραπείς πρόεδρος Μοαμέντ Μπαζούμ ως την Κυριακή.
Οι πιέσεις για να πειστούν αυτοί που προχώρησαν στο στρατιωτικό πραξικόπημα της 26ης Ιουλίου να αποκαταστήσουν άμεσα τη «συνταγματική τάξη» εντείνονται, από σχεδόν το σύνολο των εταίρων του Νίγηρα στη Δύση και στην Αφρική, καθώς η χώρα θεωρείται κλειδί στον αγώνα εναντίον των τζιχαντιστικών οργανώσεων που λυμαίνονται τομείς του Σαχέλ εδώ και χρόνια.
Την προηγούμενη εβδομάδα, πραξικοπηματίες υπό την ηγεσία του στρατηγού Αμπντουραχμάν Τιανί ανέτρεψαν τον εκλεγμένο πρόεδρο Μοαμέντ Μπαζούμ. Ο στρατηγός Τιανί επικαλέστηκε την κρίση ασφαλείας στη χώρα του, η οποία βρίσκεται αντιμέτωπη με κύμα επιθέσεων από τζιχαντιστικές οργανώσεις, προκειμένου να δικαιολογήσει το πραξικόπημα.
Χιλιάδες οπαδοί των πραξικοπηματιών αποπειράθηκαν την Κυριακή να εισβάλουν στη γαλλική πρεσβεία, προτού αστυνομικοί τους διαλύσουν με χρήση δακρυγόνων.