Ένας ανώτατος Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε σήμερα ότι θα χρειαστεί ένα σχέδιο τύπου «Μάρσαλ» πολλών τρισεκατομμυρίων για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας μετά το πόλεμο και πως εκτός από την ΕΕ θα πρέπει να είναι παγκόσμια η προσπάθεια στήριξης της χώρας.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων Βέρνερ Χόγιερ, ανέφερε ότι η Ευρώπη δεν πρέπει να είναι η μόνη που θα πληρώσει τον τεράστιο λογαριασμό που προέβλεψε ότι θα μπορούσε να φτάσει τα τρισεκατομμύρια. Υπενθυμίζεται ότι μετά το Β Παγκόσμιο Πόλεμο οι ΗΠΑ εφάρμοσαν το λεγόμενο σχέδιο Μάρσαλ χορηγώντας στην Ευρώπη περίπου 200 δισ. δολάρια - με σημερινή ισοτιμία - για τέσσερα χρόνια σε οικονομική και τεχνική βοήθεια.
Αντιμετωπίζοντας την ανάγκη για ένα παρόμοιο πρόγραμμα για την Ουκρανία, ο Χόγιερ είπε ότι το κόστος της ανοικοδόμησης της χώρας συζητήθηκε σε πρόσφατες συναντήσεις στον ΟΗΕ, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και στην Παγκόσμια Τράπεζα στην Ουάσιγκτον.
«Είναι μια πρόκληση για ολόκληρο τον ελεύθερο κόσμο να διασφαλίσει ότι αυτή (υποστήριξη) θα παρασχεθεί», δήλωσε ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας επί καγκελάριου Κολ, Βέρνερ Χόγερ.
«Οι ηγέτες πρέπει να λάβουν αποφάσεις το συντομότερο δυνατόν», είπε εν συνεχεία και συμπλήρωσε: «Νομίζω ότι χρειαζόμαστε έναν μηχανισμό που θα αφορά ένα παγκόσμιο κοινό και όχι απλά τους φορολογούμενους στην Ευρωπαϊκή Ένωση».
Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο υπουργός Οικονομικών της Ουκρανίας Σέρχι Μαρτσένκο δήλωσε ότι η οικονομία της χώρας αναμένεται να συρρικνωθεί σχεδόν κατά το ήμισυ φέτος.
Η κεντρική Τράπεζα της Ουκρανίας εκτιμά ότι το ένα τρίτο των ουκρανικών επιχειρήσεων έχουν σταματήσει να παράγουν εντελώς προς το παρόν, ενώ ο ΟΗΕ εκτιμούν ότι σχεδόν 6 εκατομμύρια άνθρωποι - περίπου το 13% του πληθυσμού - έχουν ήδη εγκαταλείψει.
Ερευνητές από την Economic Policy Research, ένα δίκτυο οικονομολόγων, εκτιμούν ότι το κόστος της αποκατάστασης της Ουκρανίας είναι ήδη 500 δισ. έως 600 δισ. ευρώ-- περισσότερο από τρεις φορές την ετήσια οικονομική της παραγωγή πριν από τον πόλεμο.
Ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων είπε ότι ένα κρίσιμο μέρος του σχεδίου θα είναι οι μεγάλες τράπεζες της Δύσης που χρηματοδοτούνται από το κράτος να παρέχουν «εγγυήσεις» προς την Ουκρανία μόλις τελειώσει ο πόλεμος. Αυτό θα βοηθήσει το Κίεβο να αποκτήσει ξανά πρόσβαση στις παγκόσμιες αγορές δανεισμού.
Το Κίεβο έχει πληρωμές ομολόγων σχεδόν 1 δισ, δολαρίων για τον Σεπτέμβριο, αν και έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι σκοπεύει να το καλύψει. Έχοντας ήδη διαθέσει κάποια χρηματοδότηση στην Ουκρανία, ο Χόγιερ είπε ότι η ΕΤΕπ διαθέτει επιπλέον 1,5 δισεκατομμύρια ευρώ άμεσης υποστήριξης, εάν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή συμφωνήσει στη χρήση της.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του η διεθνής βοήθεια θα χρησιμοποιηθεί επίσης, εκτός στις υποδομές και στη συγκομιδή και μεταφορά των σιτηρών .