Άγκυρα και Μόσχα είναι κοντά στην σύναψη συμφωνίας για την πώληση 36 υπερσύγχρονων ρωσικών μαχητικών Su-35 στην Τουρκία, μεταδίδει το πρακτορείο TASS επικαλούμενο την τουρκική εφημερίδα Daily Sabah, ενώ την περασμένη Τετάρτη αρμόδια ρωσική πηγή ανέφερε ότι ενδεχομένως οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις να αγοράσουν επιπλέον συστήματα S-400. Την ίδια ώρα οι ΗΠΑ εμμένουν στην απειλή των κυρώσεων σε περίπτωση που η Τουρκία δεν «εγκαταλείψει» το πυραυλικό σύστημα S-400.
Σύμφωνα με πληροφορίες της τουρκικής εφημερίδας η Άγκυρα και η Μόσχα ενδέχεται επίσης να καταλήξουν σε συμφωνία βάσει της οποίας μερικά ανταλλακτικά των αεροσκαφών να κατασκευάζονται στην Τουρκία.
Επιπλέον συστήματα S400
Εξάλλου, σύμφωνα με δημοσίευμα του ρωσικού πρακτορείου ειδήσεων Ίντερφαξ την περασμένη Τετάρτη, Ρωσία και η Τουρκία διεξάγουν συνομιλίες για την παράδοση επιπλέον ρωσικών πυραυλικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 στην Άγκυρα, επικαλούμενο σχετικές δηλώσεις του επικεφαλής της ρωσικής υπηρεσίας πωλήσεων αμυντικών συστημάτων.
Η Τουρκία, μια χώρα μέλος του ΝΑΤΟ, έχει ήδη αποκλειστεί από ένα πρόγραμμα αγοράς αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 και συμμετοχής στην κατασκευή τους και αντιμετωπίζει την πιθανότητα να της επιβληθούν κυρώσεις από τις ΗΠΑ για την αγορά του ρωσικής κατασκευής πυραυλικού συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας S-400, συνεπώς τυχόν αγορά και ενός υπερσύγχρονου ρωσικού μαχητικού από την Άγκυρα αναμένεται να προκαλέσει ακόμα πιο έντονους κλυδωνισμούς στις σχέσεις Ουάσιγκτον - Άγκυρας.
Συνεχίζονται οι πιέσεις των ΗΠΑ
Οι ΗΠΑ συνεχίζουν να βρίσκονται σε συζητήσεις με την Τουρκία για να πείσουν την Άγκυρα να «εγκαταλείψει» το πυραυλικό σύστημα S-400 που αγόρασε από την Ρωσία, δήλωσε σήμερα ένας ανώτερος αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, πιέζοντας είτε να το επιστρέψει είτε να μην το θέσει σε λειτουργία.
Το ακανθώδες αυτό ζήτημα είναι μέρος μιας ευρύτερης συζήτησης με την Άγκυρα για την επίλυση των συνεχιζόμενων προβλημάτων που έχει με την Ουάσινγκτον, ανέφερε ο αξιωματούχος.
Στο πλαίσιο ενός ευρύτερου διαλόγου είναι και οι κυρώσεις με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Τουρκία με βάση τον νόμο – γνωστός ως CATSAA – που προβλέπει τη λήψη μέτρων σε βάρος χωρών που προμηθεύονται στρατιωτικό εξοπλισμό από τη Ρωσία.