Η αμήχανη στιγμή της άφιξης του Μακρόν στον Λευκό Οίκο - Άφαντος ο Τραμπ κατά την υποδοχή (vid)
AP/Manuel Balce Ceneta
AP/Manuel Balce Ceneta

Η αμήχανη στιγμή της άφιξης του Μακρόν στον Λευκό Οίκο - Άφαντος ο Τραμπ κατά την υποδοχή (vid)

Αρκετά αμήχανη ήταν η είσοδος του Γάλλου προέδρου στον Λευκό Οίκο τη Δευτέρα (24/02) για τη συνάντησή του με τον Ντόναλντ Τραμπ, αφού ο Αμερικανός πρόεδρος δεν τον  -όπως συνηθίζεται- στην είσοδο.

Όπως καταγράφεται στα πλάνα που μεταδόθηκαν από τα αμερικανικά ΜΜΕ, ο Μακρόν έφτασε με την αυτοκινητοπομπή του έξω από τον Λευκό Οίκο, ωστόσο στην είσοδο τον περίμενε συνεργάτιδα του Αμερικανού προέδρου και όχι ο ίδιος, όπως γίνεται πάντα σε αντίστοιχες επισκέψεις. 

Η στιγμή που ο Μακρόν εισέρχεται στον Λευκό Οίκο

Ο Μακρόν χαιρέτισε τους δημοσιογράφους που βρίσκονταν στο σημείο και με εμφανή αμηχανία εισήλθε στον Λευκό Οίκο.

Η συνάντηση Τραμπ-Μακρόν εν μέσω σύννεφων στις σχέσεις ΕΕ-ΗΠΑ

Όπως αναφέρει το AP, η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σε μια στιγμή βαθιάς αβεβαιότητας για το μέλλον των διατλαντικών σχέσεων. Ο Τραμπ μετασχημάτισε την αμερικανική εξωτερική πολιτική και απέκλεισε ουσιαστικά την ευρωπαϊκή ηγεσία, καθώς επιδιώκει να τερματίσει γρήγορα τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Παράλληλα, ο Τραμπ εξαπέλυσε επιθέσεις κατά του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελέσκι, αποκαλώντας τον «δικτάτορα» και κατηγορώντας ψευδώς το Κίεβο για την έναρξη του πολέμου. Ο Ζελένσκι, ο οποίος δήλωσε την Κυριακή ότι θα αντάλλασσε το αξίωμά του για την ειρήνη ή για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, εξόργισε στη συνέχεια τον Τραμπ λέγοντας ότι ο Αμερικανός πρόεδρος ζει σε έναν ρωσικής κατασκευής χώρο παραπληροφόρησης.

Αυτή η περίπλοκη δυναμική καθιστά το έργο αυτής της εβδομάδας ακόμη πιο δύσκολο για τον Μακρόν και τον Στάρμερ, ηγέτες δύο εκ των στενότερων συμμάχων της Αμερικής, καθώς προσπαθούν να... πλοηγηθούν στις συνομιλίες με τον Τραμπ.

Ο Μακρόν δήλωσε ότι σκοπεύει να πει στον Τραμπ ότι είναι προς το κοινό συμφέρον Αμερικανών και Ευρωπαίων να μην δείξουν αδυναμία στον Πούτιν κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων υπό την ηγεσία των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στην Ουκρανία. Πρότεινε, επίσης, ότι θα υποστηρίξει ότι ο τρόπος με τον οποίο ο Τραμπ χειρίζεται τον Πούτιν θα μπορούσε να έχει τεράστιες επιπτώσεις στις σχέσεις των ΗΠΑ με την Κίνα, τον σημαντικότερο οικονομικό και στρατιωτικό ανταγωνιστή των Ηνωμένων Πολιτειών.

«Δεν μπορείς να είσαι αδύναμος απέναντι στον πρόεδρο Πούτιν. Δεν είστε εσείς, δεν είναι το σήμα κατατεθέν σας, δεν είναι προς το συμφέρον σας», δήλωσε ο Μακρόν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. «Πώς μπορείς τότε να είσαι αξιόπιστος απέναντι στην Κίνα, αν είσαι αδύναμος απέναντι στον Πούτιν;"»

Ωστόσο, ο Τραμπ έχει επιδείξει σημαντικό σεβασμό για τον Ρώσο ηγέτη. Ο Τραμπ δήλωσε αυτόν τον μήνα ότι θα ήθελε να δει τη Ρωσία να επανεντάσσεται σε αυτό που είναι τώρα η Ομάδα των επτά μεγάλων οικονομιών. Η Ρωσία αποκλείστηκε από την G8 μετά την προσάρτηση από τη Μόσχα της περιοχής της Κριμαίας στην Ουκρανία το 2014.

Ο Τραμπ απέρριψε τα παράπονα του Ζελένσκι για την Ουκρανία και την Ευρώπη που δεν συμπεριλήφθηκαν στην έναρξη των αμερικανορωσικών συνομιλιών. «Ο Πούτιν, από την άλλη πλευρά, θέλει να κάνει μια συμφωνία», υποστήριξε ο Τραμπ την Παρασκευή. «Δεν χρειάζεται να κάνει συμφωνία. Γιατί αν ήθελε, θα έπαιρνε όλη τη χώρα», πρόσθεσε ο Τραμπ.