Στους όλο και πιο στενούς δεσμούς της Σαουδικής Αραβίας με την Ελλάδα με αφορμή τη συμφωνία μετακίνησης μιας συστοιχίας Patriot στο Ριάντ μετά την πρόσφατη επίσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας Νίκου Δένδια και Νίκου Παναγιωτόπουλου αναφέρεται δημοσίευμα της ιστοσελίδας Breaking Defense.
Αυτή είναι η πρώτη επίσημη συμφωνία αυτού του εύρους μεταξύ των δύο χωρών και οι Σαουδάραβες αξιωματούχοι πιστεύουν ότι το Βασίλειο δημιουργεί διμερείς σχέσεις με κράτη που έχουν παρόμοιες ανησυχίες.
Το δημοσίευμα αναφέρεται στην κοινή άσκηση «Saudi - Hellenic Joint Exercise 21» των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων με την Βασιλική Αεροπορία της Σαουδικής Αραβίας με την επωνυμία «Falcon Eye - 1» η οποία έλαβε χώρα από την Τρίτη 9 έως και την Παρασκευή 26 Μαρτίου.
«Η ιδέα είναι να αντιμετωπίσουμε την τουρκική επιθετικότητα στη Μεσόγειο και την Ερυθρά Θάλασσα. Πιστεύουμε ότι το Ριάντ θέλει να αντιμετωπίσει τη Τουρκία μέσω της δημιουργίας συμμαχίας με την Ελλάδα και πραγματοποιώντας ασκήσεις στην περιοχή», είπαν οι αξιωματούχοι με την προυπόθεση της ανωνυμίας στην ιστοσελίδα.
Η ηγεσία της Σαουδικής άμυνας πιθανότατα χρησιμοποιεί αυτήν τη συμφωνία για γεωπολιτικούς σκοπούς. «Η συνεργασία με την Ελλάδα σε μια τόσο σημαντική πτυχή στέλνει ένα ισχυρό πολιτικό μήνυμα», δήλωσε ο Γιεζίντ Σαγιέχ ανώτερος συνεργάτης στο Κέντρο Μέσης Ανατολής του Malcolm H. Kerr Carnegie. «Το πραγματικό ερώτημα είναι ποιος είναι ο επιδιωκόμενος στόχος; Οι Σαουδάραβες δεν έχουν επενδύσει ακόμη στη βελτίωση των σχέσεων με την Τουρκία. Παρ 'όλα αυτά, δεν βλέπω πραγματικά κανέναν επιτακτικό λόγο για τους Σαουδάραβες να ασκήσουν πίεση στην Τουρκία τώρα», είπε.
«Οι Σαουδάραβες βασίζονται στην επιδείνωση των σχέσεων ΗΠΑ-Τουρκίας, στο επίκεντρο της οποίας είναι η δυσαρέσκεια της Ουάσινγκτον για την απόκτηση του ρωσικού συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400, πρόσθεσε ο Σαγιέχ.
Ωστόσο, ο αναλυτής σημειώνει ότι η συμμαχία Σαουδικής Αραβίας-Ελλάδας επιφέρει ειδικό βάρος στην αλλαγή συσχετισμών στην ανατολική Μεσόγειο, «στην οποία η Γαλλία διαδραματίζει τον πρωταγωνιστικό ρόλο».