«Το ρήγμα ενεργοποιήθηκε για τουλάχιστον 150 χιλιόμετρα, με μετατόπιση ακόμη και μεγαλύτερη από τρία μέτρα», επισήμανε ο πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας της Ιταλίας, Κάρλο Ντολιόνι, μιλώντας στην εφημερίδα Corriere della Sera για το σεισμό της Τουρκίας.
Όπως ανέφερε «αυτό που συνέβη, είναι πως αυτό που ονομάζουμε αραβική πλάκα, μετακινήθηκε κατά περίπου τρία μέτρα σε βορειοανατολική-νοτιοδυτική κατεύθυνση σε σχέση με την πλάκα της Ανατολίας» και πρόσθεσε πως «όλα συνέβησαν μέσα σε λίγες δεκάδες δευτερόλεπτα, εκπέμποντας αυτό τον σεισμό μεγέθους 7,8 - 7,9 βαθμών Ρίχτερ».
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα ότι «πρόκειται για μια διαχρονική κίνηση, το επίπεδο του ρήγματος είναι πολύ κεκλιμένο και κατά τη διάρκεια του συμβάντος, παρατηρείται οριζόντια μετατόπιση των δύο πλευρών του ρήγματος και πως οι δύο πλευρές κινήθηκαν η μία σε σχέση με την άλλη» για να υποστηρίζει ότι «είναι σαν η Τουρκία να έχει μετακινηθεί σε σχέση με την αραβική πλάκα προς τα νοτιοδυτικά».
Όσον αφορά το εάν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας για τις χώρες της δυτικής Μεσογείου, ο καθηγητής πρόεδρος του Εθνικού Ινστιτούτο Γεωφυσικής και Ηφαιστειολογίας ανέφερε ότι «πρόκειται για δραστηριότητες που δεν σταματούν ποτέ» και συνέστησε προσοχή σε υψηλό επίπεδο και στην Ιταλία, παρόλο που, όπως τόνισε, ο σεισμός «απέχει πολύ από το ιταλικό γεωλογικό σύστημα».
Ο σεισμός είχε ισχύ ίση περίπου με 130 ατομικές βόμβες
Ο ισχυρότατος σεισμός των 7,8 Ρίχτερ στα σύνορα Τουρκίας - Συρίας, που διήρκησε 43 δευτερόλεπτα, είχε 5 χιλιόμετρα εστιακό βάθος ισοδυναμούσε με ισχύ 130 ατομικών βομβώ, υπογράμμισε ο Τούρκος Γεωφυσικός Οβγκιούν Αχμέτ Ερτζάν, σε ανάρτησή του στο twitter, σύμφωνα με την Cumhuriyet.
Ο ίδιος σημείωσε ακόμα πως «το επίκεντρο του σεισμού βρίσκεται στη συμβολή τεσσάρων μεγάλων ρηγμάτων, της Νεκράς Θάλασσας, της Ανατολικής Ανατολίας, της Αραβικής τεκτονικής πλάκας και του Τόξου της Κύπρου» και πρόσθεσε ότι ο σεισμός ήταν ο μεγαλύτερος που θα μπορούσε να δώσει η περιοχή και ήταν μεγέθους 11 Ρίχτερ στην κλίμακα καταστροφής.