Ολοκληρώθηκε ύστερα από συνεδρίαση τριών ωρών η έκτακτη τηλεδιάσκεψη του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, με τον πρόεδρο της Συνόδου Κορυφής Σαρλ Μισέλ να δηλώνει πως «οι εκλογές στη Λευκορωσία δεν ήταν ούτε δίκαιες ούτε ελεύθερες» και ως εκ τούτου η ΕΕ δεν αναγνωρίζει το αποτέλεσμα.
Όπως ανακοίνωσε ο Σ. Μισέλ, η ΕΕ σύντομα θα επιβάλει κυρώσεις σε πρόσωπα που ενεπλάκησαν στην εκλογική νοθεία και την καταστολή των διαδηλώσεων..
«Η ΕΕ θα επιβάλει σύντομα κυρώσεις σε έναν σημαντικό αριθμό προσώπων που ευθύνονται για τη βία, την καταστολή και την εκλογική νοθεία», είπε χαρακτηριστικά ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, μετά το τέλος της έκτακτης Συνόδου των ηγετών της ΕΕ αναφορικά με τη Λευκορωσία.
Στηρίζουμε σθεναρά το δικαίωμα του λαού της Λευκορωσίας να καθορίσει το δικό του πεπρωμένο», πρόσθεσε ο Σαρλ Μισέλ, επιβεβαιώνοντας την ενότητα των «27» στο θέμα.
The European Union stands in solidarity with the people of #Belarus. And we don't accept impunity.
— Charles Michel (@eucopresident) August 19, 2020
The protests in Belarus are not about geopolitics. This is about the right of the People to freely elect their leadership.#EUCO pic.twitter.com/SAzeIq7T85
Από την πλευρά της, η καγκελάριος Μέρκελ υπογράμμισε ότι οι Λευκορώσοι πρέπει «να βρουν το δικό τους δρόμο», προτού απευθύνει έκκληση για τη διεξαγωγή εθνικού διαλόγου, με τη συμμετοχή του προέδρου Αλεξάντρ Λουκασένκο.
«Οι πολίτες στη Λευκορωσία γνωρίζουν τι θέλουν. Για αυτό ακριβώς εμείς θέλουμε έναν ανεξάρτητο δρόμο για τη Λευκορωσία όπου οι πολιτικές συνθήκες θα αποφασίζονται από την ίδια τη χώρα» με τρόπο «ειρηνικό και μέσω του διαλόγου», τόνισε η Γερμανίδα καγκελάριος.
Επίσης, αποκάλυψε ότι ο Λουκασένκο δεν ήθελε να συνομιλήσει μαζί της στο τηλέφωνο.
Ερωτηθείσα εάν γνωρίζει ότι η ΕΕ προκρίνει το ενδεχόμενο διεξαγωγής νέων εκλογών, η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν απάντησε ότι οι ίδιοι οι πολίτες είναι που ζητούν νέες κάλπες «ελεύθερες και ισότιμες».
«Στηρίζουμε τον λαό της Λευκορωσίας προκειμένου να επιλέξει τον δρόμο που θέλει να ακολουθήσει», σημείωσε.
Επιπλέον, η κα Φον ντερ Λάιεν έκανε γνωστό ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα ανακατευθύνει τα 53 εκατομμύρια ευρώ που προορίζονται για τη Λευκορωσία μακριά από την κυβέρνηση, προς την κοινωνία των πολιτών, στα θύματα της κρατικής καταστολής των διαδηλώσεων και στη μάχη εναντίον της πανδημίας του νέου κορονοϊού.
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν υπαινίχθηκε ότι Ευρωπαϊκή Ένωση θα στηρίξει την αποχώρηση του Λευκορώσου προέδρου από την προεδρία.
«Είμαστε έτοιμοι να συνοδεύσουμε την ειρηνική δημοκρατική μετάβαση της εξουσίας στη Λευκορωσία», είπε.
Από την πλευρά του, ο Πολωνός πρωθυπουργός Ματέους Μοραβιέτσκι δήλωσε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καταδίκασε τον τρόπο που διεξήχθησαν οι εκλογές στη Λευκορωσία και ζήτησε την επανάληψή τους.
Στο μεταξύ, ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης Ζοζέπ Μπορέλ από την Ισπανία όπου βρίσκεται, είχε δηλώσει νωρίτερα ότι ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο «στερείται δημοκρατικής νομιμότητας» έπειτα από μια εκλογική νίκη που δεν αναγνωρίζεται.
Η ΕΕ σκοπεύει να εκφράσει «καταδίκη και απόρριψη» του καθεστώτος Λουκασένκο, τόνισε ο Μπορέλ μιλώντας σε δημοσιογράφους.
Νωρίτερα ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ είχε γράψει στο twitter, «το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Η βία πρέπει να σταματήσει και πρέπει να ξεκινήσει ένας ειρηνικός και περιεκτικός διάλογος».
Today #EU27 leaders discuss how best to respond to the evolving situation in #Belarus.
— Charles Michel (@eucopresident) August 19, 2020
Our message is clear. Violence has to stop and a peaceful and inclusive dialogue has to be launched.
The leadership of #Belarus must reflect the will of the people.#EUCO pic.twitter.com/KL1nGXrThj