Η θερμοκρασία αναμένεται να εκτοξευθεί περαιτέρω σε μεγάλα τμήματα του κόσμου μετά την εμφάνιση του γνωστού καιρικού μοντέλου Ελ Νίνιο στον τροπικό Ειρηνικό για πρώτη φορά εδώ και επτά χρόνια, ανακοίνωσε την Τρίτη ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός.
Το «Ελ Νίνιο», που σημαίνει αύξηση της θερμοκρασίας της επιφάνειας του νερού στον ανατολικό και κεντρικό Ειρηνικό Ωκεανό, συνδέεται με ακραίες καιρικές συνθήκες, τροπικούς κυκλώνες και έντονες βροχοπτώσεις μέχρι σοβαρές ξηρασίες.
«Η έναρξη του Ελ Νίνιο θα αυξήσει σημαντικά την πιθανότητα να σπάσουν τα ρεκόρ θερμοκρασίας και να προκληθεί περισσότερη ακραία ζέστη σε πολλά μέρη του κόσμου και στον ωκεανό», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο γενικός γραμματέας του Οργανισμού, Πέτερι Τάλας.
Ο ΠΜΟ δήλωσε ότι υπάρχει 90% πιθανότητα να διατηρηθεί το Ελ Νίνιο το δεύτερο εξάμηνο του 2023 και ότι αναμένεται να είναι «τουλάχιστον μέτριας ισχύος».
Η δήλωση του παγκόσμιου οργανισμού επιβεβαίωσε την έκθεση του Κέντρου Κλιματικών Προβλέψεων της Εθνικής Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα ότι το φαινόμενο είχε επιστρέψει.
Το 2016, το θερμότερο έτος που έχει καταγραφεί ποτέ στον κόσμο, συνέπεσε με ένα ισχυρό Ελ Νίνιο - αν και οι ειδικοί λένε ότι η κλιματική αλλαγή έχει τροφοδοτήσει τις ακραίες θερμοκρασίες ακόμη και σε έτη χωρίς το φαινόμενο.
Έρχεται και φέρνει και ιούς
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δήλωσε τον περασμένο μήνα ότι προετοιμάζεται για αυξημένη εξάπλωση ιογενών ασθενειών όπως ο δάγκειος πυρετός, ο Ζίκα και ο τσουγκούνια που συνδέονται με το Ελ Νίνιο.
Κατά τη διάρκεια του Ελ Νίνιο, οι άνεμοι που πνέουν δυτικά κατά μήκος του ισημερινού επιβραδύνονται και το θερμό νερό ωθείται ανατολικά, δημιουργώντας θερμότερες θερμοκρασίες στην επιφάνεια των ωκεανών.
Το φαινόμενο εμφανίζεται κατά μέσο όρο κάθε δύο έως επτά χρόνια και μπορεί να διαρκέσει εννέα έως 12 μήνες, σύμφωνα με τον ΠΜΟ.
Συνήθως συνδέεται με αυξημένες βροχοπτώσεις σε τμήματα της νότιας Νότιας Αμερικής, των νότιων Ηνωμένων Πολιτειών, του Κέρατος της Αφρικής και της Κεντρικής Ασίας.
Στο παρελθόν έχει προκαλέσει σοβαρές ξηρασίες στην Αυστραλία, την Ινδονησία, τμήματα της νότιας Ασίας, την Κεντρική Αμερική και τη βόρεια Νότια Αμερική.