Το Ισραήλ, η χώρα που εδώ και έναν χρόνο έχει διεξάγει τρεις εκλογικές αναμετρήσεις, είναι η πιο επιτυχημένη στην αντιμετώπιση του κορονοϊού παγκοσμίως, σύμφωνα με σχετική έρευνα του Deep Knowledge Group με έδρα το Χόνγκ Κονγκ.
Σύμφωνα με το εν λόγω ινστιτούτο, το οποίο έλαβε υπόψη παράμετρους όπως η κατάσταση του συστήματος υγείας, το επίπεδο του ιατρικού προσωπικού, τα νοσοκομεία, ο εξοπλισμός τους, η συμμετοχή του στρατού και η κοινωνική συμπεριφορά, η χώρα καταλαμβάνει την πρώτη θέση σε βαθμό αποτελεσματικότητας.
Ειδικότερα, το Ισραήλ καταγράφει πάνω από 12,000 κρούσματα και 123 θανάτους, νούμερα τα οποία μεταφράζονται σε 11 ανθρώπινες απώλειες ανά εκατομμύριο πληθυσμού, την ώρα που οι ΗΠΑ καταγράφουν αντίστοιχα 60 θανάτους, η Γαλλία 200, η Ιταλία και η Ισπανία πάνω από 300. Τα διαγωνιστικά τεστ που γίνονται είναι 17 ανά 1,000 κατοίκους, πολύ περισσότερα από αυτά που διεξάγουν οι ΗΠΑ, (8), η Γαλλία (5) και η Βρετανία (4).
Η επιτυχία σύμφωνα με τους ειδικούς, οφείλεται στα μέτρα που έλαβε από τον Φεβρουάριο οπότε και εμφανίστηκε το πρώτο κρούσμα. Τοτε, αποφασίστηκε να τεθούν σε καραντίνα οι ταξιδιώτες από την Ασία και στην συνέχεια από την Ιταλία. Μέχρι τις 10 Μαρτίου, καταγράφονταν 47 κρουσματα και μηδενικοι θάνατοι.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πολλά κρούσματα στο Ισραήλ προήλθαν από την πόλη των 200,000 κατοίκων Μπνει Μπαράκ. Εκεί ζουν κυρίως υπεροθόδοξοι Εβραίοι Χαρεντιμ οι οποίοι αρνήθηκαν να ακολουθήσουν τις εντολές της κυβέρνησης Νετανιάχου να απέχουν από τα θρησκευτικά τους καθήκοντα, αποφεύγοντας τις συναγωγές. Οι ηγέτες των Χαρεντιμ όμως έκαναν το εντελώς αντίθετο κάτι που είχε ως συνέπεια το 38% των κατοίκων να έχουν μολυνθεί με τον ιό. Παρά το ενδεχόμενο, πολιτικό κόστος για τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, δεδομένου ότι οι υπεροθόδοξοι Εβραίοι αποτελούν πολιτικούς συμμάχους του, στην πόλη αναπτύχθηκε φρουρά θέτοντας την σε υποχρεωτική καραντίνα, ώστε να σταματήσει η διασπορά του κορονοϊου.
Πέραν της επιτυχίας του Ισραήλ στο πεδίο της αποτροπής, οι ερευνητές της χώρας δουλεύουν αδιάκοπα και στο μέτωπο της παρασκευής εμβολίου κατά του κορονοϊού. Το Ινστιτούτο Βιολογικών Ερευνών του Ισραήλ (IIBR), που βρίσκεται στο Νες Ζιόνα, έχει ξεκινήσει από τα τέλη Φεβρουαρίου τις δοκιμές σε τρωκτικά. Σε μια σπάνια δημόσια τοποθέτηση, ο επικεφαλής καινοτομίας του IIBR Έραν Ζαχάβι είπε την περασμένη εβδομάδα ότι το ινστιτούτο έχει επικεντρώσει όλην την προσοχή του στον κορονοϊό με τρεις ομάδες του να προσπαθούν να αναπτύξουν ένα εμβόλιο ενάντια στον COVID-19, ενώ άλλες ομάδες κάνουν έρευνες για πιθανές θεραπείες.
Με φόντο τα παραπάνω, ένας Ισραηλινός αναλυτής θύμιζε και πάλι την από δεκαετίας του 1970 προτροπή του μεγάλου οικονομολόγου Μίλτον Φρίντμαν προς τους πολιτικούς της χώρας: "Αφήστε τους ανθρώπους σας ελεύθερους και ανοίξτε την οικονομία σας" και φαίνεται ότι η συμβουλή του εισακούστηκε.