Του Γιάννη Μαντζίκου
Δεν είναι μόνο η Ε.Ε, οι ΗΠΑ και εκατομμύρια Βρετανοί πολίτες που θα παρακολουθήσουν με «κομμένη την ανάσα» την ψηφοφορία της ερχόμενης εβδομάδας στο κοινοβούλιο της Βρετανίας για την συμφωνία της Τερέζα Μέι με τις Βρυξέλλες αλλά και η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του πλανήτη, η Ιαπωνία.
Για του λόγου το αληθές, ο πρωθυπουργός της χώρας Σίνζο Άμπε ταξίδεψε στο Λονδίνο την περασμένη εβδομάδα προκειμένου να συζητήσει με την Τερέζα Μέι τις σχέσεις των δυο χωρών αλλά και να πιέσει για την αποφυγή του no-deal Brexit. Το ενδεχόμενο αυτό, ξορκίζουν όσο τίποτα άλλο οι αυτοκινητοβιομηχανίες της χώρας, οι οποίες από τον περασμένο Οκτώβριο έχουν προειδοποιήσει ότι ένα άτακτο Brexit θα είναι σχεδόν καταστροφικό.
Λίγο πριν αναχωρήσει για το ταξίδι του ο Άμπε συναντήθηκε με τον πρόεδρο του συνδέσμου αυτοκινητοβιομηχανιών της Ιαπωνίας, Άκιο Τογιόντα. Ο Τογιόντα υπενθύμισε στον πρωθυπουργό του, ότι Nissan, Toyota και Honda είναι εταιρείες που κατασκευάζουν περίπου τα μισά αυτοκίνητα που κυκλοφορούν στους βρετανικούς δρόμους. Συν τοις άλλοις, η Toyota μέσω του εργοστασίου της στην Βρετανία εξάγει το 80% των αυτοκινήτων της στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ενώ η Nissan και η Ηonda εξάγουν μέσω βρετανίας 44% και 50% αντιστοίχως.
Με φόντο λοιπόν το no-deal Βrexit το οποίο πιθανότατα θα επιφέρει «κραχ» στις μεταφορές εμπορευμάτων ανάμεσα σε Ε.Ε και Βρετανία, μεγάλο μέρος των οποίων γίνεται μέσω του Ντόβερ, Τoyota και η Honda πήραν τα μέτρα τους. Η Toyota ανακοίνωσε ότι αν στις 30 Μαρτίου του 2019, υπάρξει άτακτη έξοδος της Βρετανίας θα κλείσει για μέρες το εργοστάσιο της στην περιοχή του Ντέρμπι, την ίδια ώρα που ανάλογη ανακοίνωση εξέδωσε η Honda για το εργοστάσιο της στο Σουίντον.
Σημειώνεται ότι ήδη Φεβρουάριο του 2018, ο πρόεδρος της Nissan στην Ευρώπη, Πολ Γουιλκοξ, ο επικεφαλής της Honda στην Ευρώπη, Ιάν Χάουελς και ο διευθύνων σύμβουλος της Toyota Europe, Γιόχαν Βαν Ζίλ ήταν μεταξύ στελεχών 19 ιαπωνικών επιχειρήσεων που συναντήθηκαν με επικεφαλής της κυβέρνησης της Μ. Βρετανίας για κρούσουν τον κώδωνα του κινδύνου του no-deal Brexit.
Εκτός των αυτοκινητοβιομηχανιών ήδη τα μέτρα τους παίρνουν και άλλες ιαπωνικές εταιρείες αφού το διακύβευμα είναι υψηλότατο εξαιτίας των ισχυρών οικονομικών δεσμών των δύο χωρών. Η Βρετανία είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος προορισμός ιαπωνικών επενδύσεων, μετά τις ΗΠΑ. Το 2017 οι ιαπωνικές εταιρείες επένδυσαν στη χώρα 153 δισ. δολάρια. Περίπου 1.000 ιαπωνικές εταιρείες δραστηριοποιούνται στη Βρετανία, απασχολώντας 160.000 εργαζομένους.
Για τον λόγο αυτό λοιπόν, η τεχνολογική εταιρεία Panasonic έχει μεταφέρει τα ευρωπαϊκά γραφεία της από το Λονδίνο στο Άμστερνταμ, ενώ τον ίδιο προορισμό επέλεξε μια από τις 40 μεγαλύτερες τράπεζες του πλανήτη η Norichukin. Ενδεικτικό της κατάστασης πάντως είναι και η Hitachi αποφάσισε να παγώσει προς το παρόν ένα αν μη τι άλλο τεράστιο project αυτό της κατασκευής εργοστάσιων πυρηνικής ενέργειας αξίας περίπου 8 δις λιρών το οποίο θα μπορούσε να ηλεκτροδοτήσει το 7% της Βρετανικής επικράτειας.
Με φόντο τα παραπάνω εύκολα καταλαβαίνει κανείς, την αγωνία των Ιαπώνων...