Αναζωπυρώνεται η ένταση μεταξύ των δύο μεγαλύτερων πληθυσμιακά, πυρηνικών, χωρών, της Ινδίας και της Κίνα καθώς το Νέο Δελχί φέρεται να μετέφερε περίπου 50.000 επιπλέον στρατεύματα στα σύνορά της καθώς η κατάσταση παραμένει έκρυθμη εδώ και ένα περίπου χρόνο μετά από τις συγκρούσεις στην κοιλάδα του Γκαλάν και στο ανατολικό Λαντάκ.
Δημοσίευμα του Bloomberg ανέφερε ότι η κυβέρνηση του Ναρέντρα Μόντι μετέφερε στρατεύματα και μοίρες μαχητικών αεροσκαφών σε τρεις διαφορετικές περιοχές κατά μήκος των συνόρων του με την Κίνα τους τελευταίους μήνες. Συνολικά, η Ινδία διαθέτει περίπου 200.000 στρατεύματα στα σύνορα, αντιπροσωπεύοντας αύξηση άνω του 40% από πέρυσι.
Παρότι δεν είναι σαφές πόσα στρατεύματα διαθέτει η Κίνα στα σύνορα με την Ινδία, το Νέο Δελχί διαπίστωσε ότι ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός μετέφερε πρόσφατα πρόσθετες δυνάμεις από το Θιβέτ στη Στρατιωτική Διοίκηση της Σιντζιάνγκ, η οποία είναι υπεύθυνη για την περιπολία των αμφισβητούμενων περιοχών στα Ιμαλάια, αναφέρει το Bloomberg.
Η Κίνα κατασκευάζει νέα κτίρια, αποθήκες για να φιλοξενήσει μαχητικά αεροσκάφη και νέα αεροδρόμια κατά μήκος των αμφισβητούμενων συνόρων στο Θιβέτ, ανέφεραν δύο από τους ανθρώπους με γνώση των κινήσεων στο πρακτορείο.
Νωρίτερα φέτος, σημειώθηκαν μάχες στο ινδικό ομόσπονδο κράτος Λαντάχ με τουλάχιστον 10 νεκρούς. Ως γνωστόν, εδώ και έναν χρόνο, στρατεύματα βρίσκονται στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου- τα de facto σύνορα. Τον Ιούνιο του 2020, 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση στην κοιλάδα Γκαλβάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυρθούν. Ωστόσο, παρά μια σειρά συνομιλιών, δυνάμεις παραμένουν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία, μεταξύ των οποίων η λίμνη Πανγκόνγκ Τσο, σε υψηλό υψόμετρο, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές.
Από την ανεξαρτησία του Ινδικού Κράτους το 1947 ένα ακατοίκητο τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαϊων με έκταση γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα αποτελεί το μήλον της Έριδος για τις Σινο-Ινδικές σχέσεις. Το 1962 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή διαμάχες στην περιοχή, ο οποίος τέλειωσε με την ολοκληρωτική ήττα των Ινδικών στρατευμάτων.