Η Ιταλία θα χρεώνει τους αλλοδαπούς κατοίκους εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης με 2.000 ευρώ ετησίως για την πρόσβαση στις εθνικές υπηρεσίες υγείας, αλλά το τέλος δεν ισχύει για τους αιτούντες άσυλο και τους μετανάστες εργαζόμενους, όπως φοβούνταν οι επικριτές του μέτρου.
Το τέλος, που ανακοινώθηκε τη Δευτέρα στο πλαίσιο του προϋπολογισμού της ιταλικής κυβέρνησης για το 2024, καταγγέλθηκε ως δυνητικά αντισυνταγματικό από συνδικαλιστές, πολιτικούς της αντιπολίτευσης και ενώσεις γιατρών.
Το ιταλικό σύνταγμα εγγυάται δωρεάν ιατρική περίθαλψη για τους φτωχούς.
Σε ανακοίνωσή του, το ιταλικό υπουργείο Υγείας διευκρίνισε ότι η κυβέρνηση απλώς επικαιροποίησε τα τέλη που ήδη ισχύουν για συγκεκριμένες κατηγορίες πολιτών εκτός Ευρωπαϊκής Ένωσης που θέλουν να εγγραφούν στην εθνική υπηρεσία υγείας.
Οι διπλωμάτες και οι φοιτητές είναι μεταξύ αυτών των κατηγοριών. Σύμφωνα με το ισχύον σύστημα, μπορούν να ενταχθούν εθελοντικά στην υπηρεσία υγείας έναντι ενός μεταβλητού τέλους, το οποίο κυμαίνεται από 150 ευρώ έως σχεδόν 2.800 ευρώ.
Οι αλλοδαποί εργαζόμενοι, οι αιτούντες εργασία, οι αιτούντες άσυλο και οι ασυνόδευτοι ανήλικοι θα συνεχίσουν να έχουν δωρεάν πρόσβαση στην υγειονομική περίθαλψη όπως οι Ιταλοί πολίτες, ανέφερε το υπουργείο Υγείας.
Τον περασμένο μήνα, η δεξιά κυβέρνηση της Ιταλίας προκάλεσε αντιδράσεις με το διάταγμα ότι οι μετανάστες θα πρέπει να πληρώνουν σχεδόν 5.000 ευρώ για να αποφύγουν την κράτηση κατά τη διάρκεια της εξέτασης του αιτήματός τους για προστασία.