«Η καρδιά μιας κοινωνίας σήμερα γίνεται θρύψαλα όταν επαληθεύεται η είδηση ότι μια μητέρα με τα δύο παιδιά της και ένας ηλικιωμένος άνθρωπος αρπάχτηκαν, κρατήθηκαν, βασανίστηκαν και δολοφονήθηκαν από στυγνούς τρομοκράτες», αναφέρει το Κεντρικό Ισραηλιτικό Συμβούλιο Ελλάδος σε ανακοίνωσή του την Πέμπτη (20/02) για την επιστροφή των τεσσάρων σορών Ισραηλινών ομήρων.
«Ο Kfir Bibas ήταν 9 μηνών και ο μεγάλος αδελφός του, Ariel, 4 ετών όταν απήχθησαν από τους τρομοκράτες της Χαμάς, στις 7 Οκτωβρίου 2023, μαζί με τη μητέρα τους, Shiri, που τους κρατούσε σφιχτά στην αγκαλιά της. Ο Oded Lifshitz ήταν 84, συνταξιούχος δημοσιογράφος και ακτιβιστής για την ειρήνη. Σήμερα, οι 4 όμηροι επιστρέφουν, όχι για να ζήσουν, αλλά για να ταφούν στη γη του Ισραήλ. Οι Ισραηλινοί πολίτες, αφού επί 503 μέρες συνέχιζαν να ελπίζουν, αντιμετωπίζουν την πιο θλιβερή εικόνα των δικών τους ανθρώπων» αναφέρει στην ανακοίνωσή του το ΚΙΣΕ και συνεχίζει:
«Μια ολόκληρη χώρα συγκλονίστηκε στις 7.10.23 από τη φωτογραφία της Shiri Bibas (32) να αγκαλιάζει τους δύο κοκκινομάλληδες γιους της, τον 9 μηνών Kfir και τον 4χρονο Ariel, καθώς περικυκλώθηκαν στο Kibbutz Nir Oz από τρομοκράτες της Χαμάς που τους οδηγούσαν στην αιχμαλωσία στη Γάζα. Ο Oded Lifshitz απήχθη από το σπίτι του στο Kibbutz Nir Oz».
Η ανακοίνωση του ΚΙΣΕ αναφέρεται, τέλος, στην ισραηλινή κοινωνία, «μια κοινωνία που στέκεται ενωμένη, με σεβασμό μπροστά στα σκεπασμένα με την Ισραηλινή σημαία φέρετρα των δικών της παιδιών. Των δικών μας παιδιών!!!».
«Κόλαφος» ο ΟΗΕ για τους τρομοκράτες της Χαμάς: Αποτρόπαιη η περιφορά των σορών στη Γάζα
Την ίδια ώρα, ο ύπατος αρμοστής για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, Φόλκερ Τουρκ δήλωσε την Πέμπτη (20/02) ότι: «H περιφορά των σορών στη Γάζα είναι αποτρόπαιη και παραβιάζει το διεθνές δίκαιο».
Υπενθυμίζεται ότι, η Χαμάς παρέδωσε τις σορούς του μωρού Κφιρ Μπίμπας, του 4χρονου αδερφού του Αριελ, των δύο μικρότερων ομήρων της επίθεσης της 7ης Οκτωβρίου, της μητέρας τους Σίρι και του ομήρου Οντέντ Λίφσιτς κατ' εφαρμογήν της συμφωνίας εκεχειρίας του περασμένου μήνα.
«Το διεθνές δίκαιο επιτάσσει ότι οποιαδήποτε παράδοση λειψάνων πρέπει να τηρεί την απαγόρευση της στυγνής, της απάνθρωπης ή της εξευτελιστικής μεταχείρισης και να διασφαλίζει τον σεβασμό της αξιοπρέπειας των νεκρών και των οικογενειών τους», δηλώνει σε ανακοίνωσή του ο Φόλκερ Τουρκ.
Παράλληλα, την Τετάρτη, ο Ερυθρός Σταυρός ζήτησε την προστασία της ιδιωτικότητας και της αξιοπρέπειας των νεκρών.
«Πρέπει να είμαστε σαφείς: Οποιαδήποτε εξευτελιστική μεταχείριση κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων απελευθέρωσης είναι απαράδεκτη», ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ΔΕΕΣ).