Πριν ακόμα περάσει ένα δεκαήμερο από το ψηφιακό τετ-α-τετ μεταξύ του Τζο Μπάιντεν και του ομόλογου του Σι Τζινπινγκ, οι εντάσεις ανάμεσα σε ΗΠΑ και Κίνα συνεχίζονται αμείωτες. Η δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου από το Πεκίνο ενέτεινε την ανησυχία της Ουάσιγκτον, ενώ στο βάθος ξεπροβάλει η προοπτική ενός νέου «Πολέμου των Άστρων» με διαφορετική πρωταγωνίστρια τώρα.
Ο Τζο Μπάιντεν συνόψισε σε λίγες λέξεις τη ψηφιακή σύνοδο με τον Σι Τζινπινγκ, τονίζοντας πως ο στόχος είναι να μην εξελιχθεί ο ανταγωνισμός μεταξύ των δύο χωρών σε μία διαμάχη. Η δοκιμή ενός νέου υπερηχητικού πυραύλου με νέες, αδιευκρίνιστες προς το παρών, δυνατότητες δείχνει ωστόσο έναν άλλο μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει στις μεταξύ τους σχέσεις. Ο διαρκής εξοπλισμός της Κίνας σε συνδυασμό με το οπλοστάσιο της αμερικανικής υπερδύναμης μπορεί να θέσουν σε κίνηση μία εντατική κούρσα εξοπλισμών.
Η Ουάσιγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για τις νέες δυνατότητες του κινέζικου οπλοστασίου, με έμφαση στους νέους υπερηχητικούς πυραύλους που δοκιμάζει το Πεκίνο. Ο Αμερικάνος πρόεδρος προσπάθησε να θέσει το ζήτημα του ραγδαίου εξοπλισμού της Κίνας στους δυτικούς συμμάχους των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ κατά την προηγούμενη σύνοδο, δίχως ωστόσο να επιτύχει μία κοινή πλατφόρμα. Οι εκτιμήσεις στο πεντάγωνο αναφέρουν πως πέρα από τα συμβατικά όπλα, το πυρηνικό οπλοστάσιο θα είναι μέχρι το 2030 υπερδιπλάσιο από ότι υπολογιζόταν.
Εφ? όσον γίνουν πράξη οι υπολογισμοί το μεγάλο χάσμα ανάμεσα στις δύο δυνάμεις θα μειωθεί σε ανησυχητικό βαθμό για τις Ηνωμένες Πολιτείες. Στρατιωτικοί παράγοντες στις Ηνωμένες Πολιτείες δηλώνουν πλέον δημόσια πως υπάρχει μία ποιοτική αναβάθμιση στα οπλικά συστήματα της Κίνας, σε βαθμό που υποστηρίζεται πως το Πεκίνο έχει πλέον τη στρατιωτική δυνατότητα για να επιτύχει το πρώτο πλήγμα απέναντι στις Ηνωμένες Πολιτείες, ακόμα και με μία πυρηνική κεφαλή.
Βέβαια, αυτό ακούγεται ως ένα ακραίο σενάριο, το οποίο από τη πλευρά του ένας στρατιωτικός αναλυτής μπορεί να κάνει για τις ανάγκες του σχεδιασμού. Μία ωστόσο περισσότερο πιθανή εξέλιξη είναι να εμπλακούν οι δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου σε έναν αέναο στρατιωτικό ανταγωνισμό, όμοιο με αυτό που η ανθρωπότητα έζησε λίγες δεκαετίες πριν, μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Σοβιετικής Ένωσης.