Η κόρη του Μάλκολμ Χ μηνύει CIA και FBI για τη δολοφονία του
AP
AP

Η κόρη του Μάλκολμ Χ μηνύει CIA και FBI για τη δολοφονία του

Η κόρη του Μάλκολμ Χ, του ακτιβιστή των πολιτικών δικαιωμάτων που δολοφονήθηκε πριν από ακριβώς 58 χρόνια, ανακοίνωσε ότι προτίθεται να μηνύσει το FBI, τη CIA, την αστυνομία της Νέας Υόρκης και άλλους για τον θάνατό του.

Η Ιλιάσα Σαμπάζ κατηγόρησε υπηρεσίες της Νέας Υόρκης για απόκρυψη στοιχείων που αποδεικνύει ότι «συνωμότησαν» για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ.

«Για χρόνια, η οικογένειά μας αγωνίζεται για να έρθει στο φως η αλήθεια σχετικά με τη δολοφονία του», δήλωσε η ίδια σε συνέντευξη Τύπου στον τόπο της δολοφονίας του πατέρα της, που σήμερα αποτελεί μνημείο.

Το αστυνομικό τμήμα της Νέας Υόρκης ανακοίνωσε ότι δεν θα σχολιάσει εκκρεμείς δικαστικές υποθέσεις. Το FBI και η CIA δεν απάντησαν αμέσως σε αιτήματα του Reuters για σχολιασμό.

Ο Μάλκολμ Χ έγινε γνωστός ως εκπρόσωπος του Έθνους του Ισλάμ, αφροαμερικανικής μουσουλμανικής ομάδας που υποστήριζε την αυτονομία των μαύρων.

Πέρασε πάνω από μια δεκαετία στους κόλπους της συγκεκριμένης ομάδας μέχρι που απογοητεύτηκε, τα έσπασε δημοσίως μαζί της το 1964 και υιοθέτησε πιο μετριοπαθείς θέσεις.

Ήταν 39 ετών όταν τρεις άνδρες τον πυροβόλησαν στη σκηνή, ενώ ετοιμαζόταν να μιλήσει στο Audubon Ballroom της Νέας Υόρκης, στις 21 Φεβρουαρίου του 1965. Η κόρη του, η οποία ήταν τότε δύο ετών, ήταν παρούσα μαζί με τη μητέρα και τις αδελφές της. Αμέσως μετά, συνεργάτες του Μάλκολμ Χ δήλωσαν πως θεωρούσαν ότι διάφορες κυβερνητικές υπηρεσίες γνώριζαν το σχέδιο δολοφονίας και το επέτρεψαν.

Ο Τάλματζ Χέιερ, τότε μέλος του Έθνους του Ισλάμ, ομολόγησε στο δικαστήριο ότι ήταν ένας από τους δολοφόνους.

Το 2021, δικαστής της πολιτείας της Νέας Υόρκης ακύρωσε τις καταδίκες δύο άλλων ανδρών που πέρασαν άδικα δεκαετίες στη φυλακή για τη δολοφονία του Μάλκολμ Χ, κάνοντας λόγο για κακοδικία. Ο Χέιερ υποστήριζε εδώ και καιρό ότι οι δύο άνδρες ήταν αθώοι και ότι οι συνεργοί του ήταν άλλα μέλη του Έθνους του Ισλάμ.

Οι δύο άνδρες αθωώθηκαν κατόπιν αιτήματος της εισαγγελίας του Μανχάταν, η οποία ανακοίνωσε ότι σε έρευνα που διεξήχθη διαπιστώθηκε ότι οι εισαγγελείς και οι υπηρεσίες επιβολής του νόμου απέκρυψαν στοιχεία που, αν είχαν παραδοθεί, πιθανότατα θα είχαν οδηγήσει στην αθώωση των δύο ανδρών.

Η Σαμπάζ ζητά αποζημίωση ύψους 100 εκατ. δολ.