Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάλεσε την Τρίτη τα κράτη να συμμετέχουν σε μια παγκόσμια συμφωνία που έχει στόχο να εξασφαλίσει ότι και οι φτωχότερες χώρες θα έχουν πρόσβαση σε εμβόλια κατά του Covid-19, προειδοποιώντας για τους κινδύνους του «εμβολιαστικού εθνικισμού», όπως τον αποκάλεσε. Το πρακτορείο Reuters παρουσιάζει συνοπτικά το σχέδιο του ΠΟΥ και την στάση των πλουσιότερων κρατών.
Τι είναι το πρόγραμμα εμβολίων του ΠΟΥ;
Ο παγκόσμιος μηχανισμός για τα εμβόλια COVAX είναι ένα πρόγραμμα σχεδιασμένο να συγκεντρώσει πόρους από πλουσιότερες χώρες και μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς για την ανάπτυξη ενός εμβολίου κατά του Covid-19 και την ισότιμη διανομή του σε όλο τον κόσμο. Στόχος του είναι να παραδώσει 2 δισεκατομμύρια δόσεις ασφαλών, αποτελεσματικών εμβολίων που έχουν περάσει από την έγκριση κανονιστικής ρύθμισης ή / και την προεπιλογή του ΠΟΥ, έως το τέλος του 2021.
Οι λεπτομέρειες του προγράμματος εξετάζονται ακόμη, πριν από την προθεσμία της 31ης Αυγούστου που έχουν τα κράτη για να δηλώσουν συμμετοχή. Του προγράμματος ηγείται ο ΠΟΥ, σε συνεργασία με τη συμμαχία για τα εμβόλια Gavi και τον Συνασπισμό για την Καινοτομία Επιδημικής Προετοιμασίας (CEPI).
Το COVAX αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος, με την ονομασία Επιταχυντής Πρόσβασης σε εργαλεία κατά του Covid-19 (ACT), που έχει στόχο να διασφαλίσει ότι εμβόλια, θεραπείες, διαγνωστικά τεστ και άλλοι υγειονομικοί πόροι είναι ευρέως διαθέσιμοι, ώστε να καταπολεμηθεί η πανδημία.
Τι κάνουν τα πλουσιότερα κράτη;
Τα πλουσιότερα κράτη έχουν εστιάσει την προσοχή τους στην εξασφάλιση εμβολίων για τους πολίτες τους, κλείνοντας συμφωνίες για τις πρώτες δόσεις, παρόλο που κανένα εμβόλιο δεν έχει αποδειχθεί ως τώρα αποτελεσματικό, σύμφωνα με τα υπάρχοντα δεδομένα.
Οι κυβερνήσεις κρατών όπως οι ΗΠΑ, η Μεγάλη Βρετανία, η Ιαπωνία και η Ευρωπαϊκή Ένωση, έχουν ξοδέψει δισεκατομμύρια δολάρια σε συμφωνίες με φαρμακευτικές εταιρείες όπως η Pfizer,η Johnson & Johnson, η AstraZeneca και άλλες. Μόνο οι ΗΠΑ έχουν δεσμεύσει περίπου 11 δις. δολάρια για την ανάπτυξη, τις δοκιμές, την παραγωγή και την προμήθεια εκατοντάδων εκατομμυρίων δόσεων.
Η Ρωσία και η Κίνα επίσης ετοιμάζουν εμβόλια και έχουν ήδη αρχίσει να εμβολιάζουν ένα μέρος του πληθυσμού τους.
Τι είδους πόροι κινητοποιούνται;
Ο Επιταχυντής ACT χρηματοδοτείται από διάφορες μη κερδοσκοπικές οργανώσεις και κυβερνήσεις. Στόχος είναι να συγκεντρωθούν περίπου 31 δισεκατομμύρια δολάρια.
Ως τώρα, ο μηχανισμός COVAX έχει δεχτεί εκδηλώσεις ενδιαφέροντος από 92 χώρες χαμηλού εισοδήματος που ελπίζουν σε εθελοντικές δωρεές και 80 χώρες υψηλότερου εισοδήματος, αριθμός που δεν έχει αλλάξει σχεδόν καθόλου από τον προηγούμενο μήνα, οι οποίες θα χρηματοδοτήσουν το πρόγραμμα, σύμφωνα με τον ΠΟΥ.
Ποια είναι η ανησυχία του ΠΟΥ;
Ο ΠΟΥ έχει εκφράσει ανησυχίες ότι η συγκέντρωση εμβολίων από τις χώρες υψηλότερου εισοδήματος για τις ανάγκες του δικού τους πληθυσμού θα μπορούσε να σταθεί εμπόδιο στις προσπάθειες να λήξει η πανδημία.
«Πρέπει να εμποδίσουμε τον εμβολιαστικό εθνικισμό» δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου ο επικεφαλής του ΠΟΥ Τέντρος Άντανομ Γκεμπρεγέσους την Τρίτη. «Η στρατηγική και παγκόσμια διανομή των πεπερασμένων προμηθειών είναι στην πραγματικότητα προς το συμφέρον όλων».
Οι επικεφαλής του ΠΟΥ έχουν δηλώσει ότι ο σχεδιασμός ενός συντονισμένου συστήματος παγκόσμιας διανομής των εμβολίων κατά του Covid-19, που θα δίνει προτεραιότητα σε όσους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο να νοσήσουν, όπως οι εργαζόμενοι στον τομέα της υγείας, θα βοηθήσει στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορονοϊού σε παγκόσμιο επίπεδο.