Η μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και 20 χρόνια
AP Photo/Majdi Mohammed
AP Photo/Majdi Mohammed

Η μεγαλύτερη ισραηλινή επιχείρηση στη Δυτική Όχθη εδώ και 20 χρόνια

Τη μεγαλύτερη επιχείρηση κατά θυλάκων εξτρεμιστών στη Δυτική Όχθη εδώ και μία 20ετία εξαπέλυσαν οι ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις, με επίκεντρο την Τζενίν. Η χερσαία και αεροπορική επιχείρηση στοχεύει τις Ταξιαρχίες της Τζενίν, που συνενώνουν ενόπλους από διαφορετικές φράξιες, και κατηγορούνται για σειρά τρομοκρατικών ενεργειών κατά Ισραηλινών πολιτών.

Η κατάσταση ασφαλείας στο Ισραήλ και τη Δυτική Όχθη σταθερά επιδεινώνεται τους τελευταίους 18 μήνες, με τους φόβους για νέα γενικευμένη ανάφλεξη να εντείνονται.

Μετά την τελευταία έφοδο που είχε πραγματοποιήσει ο ισραηλινός στρατός στην Τζενίν τον Ιούνιο, τέσσερις έποικοι έπεσαν νεκροί από παλαιστινιακά πυρά κοντά σε εβραϊκό οικισμό της Δυτικής Όχθης για να ακολουθήσουν επιθέσεις εποίκων σε παλαιστινιακά χωριά και πόλεις.

Η νέα επιχείρηση ξεκίνησε τα ξημερώματα της Δευτέρας, με τις ισραηλινές Ένοπλες Δυνάμεις και την Σιν Μπετ να αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι «χτύπησαν» κέντρο διοίκησης εξτρεμιστών στον προσφυγικό καταυλισμό της Τζενίν, όπου εδρεύουν εκατοντάδες μαχητές παλαιστινιακών οργανώσεων, περιλαμβανομένων της Χαμάς, της υποστηριζόμενης από τα Ιράν Ισλαμικής Τζιχάντ, ενώ η Παλαιστινιακή Αρχή έχει σχεδόν μηδενική παρουσία.

Καθώς εξαπολύονταν τουλάχιστον δέκα επιθέσεις με drone σε κτήρια στην Τζενίν, ισραηλινή ταξιαρχία -δύναμη που αριθμεί 1.000 έως 2.000 στρατιώτες- εισήλθε στην πόλη και τον προσφυγικό καταυλισμό με την υποστήριξη τεθωρακισμένων και εκσκαφέων, και ελεύθερους σκοπευτές να αναπτύσσονται στις ταράτσες, ερχόμενη απέναντι σε παλαιστινιακά πυρά.

Είχε προηγηθεί ενημέρωση του Λευκού Οίκου εκ μέρους του Ισραήλ για την επιχείρηση. 

Πλάνα από Τζενίν κατέγραψαν ένοπλους και μασκοφόρους Παλαιστίνιους μαχητές στους δρόμους, καθώς οι μάχες και οι εκρήξεις συνεχίζονταν έως το πρωί της Δευτέρας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι έχουν σκοτωθεί επτά Παλαιστίνιοι, ενώ υπάρχουν και τραυματίες.

Η έφοδος του ισραηλινού στρατού ήταν η πρώτη μετά τη «μάχη της Τζενίν» το 2002 κατά τη διάρκεια της δεύτερης Ιντιφάντα, όταν περισσότεροι από 50 Παλαιστίνιοι και 23 Ισραηλινοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε συγκρούσεις που μαίνονταν για περισσότερο από μία εβδομάδα.

Η επιχείρηση πυροδότησε διαδηλώσεις κατά τη διάρκεια της νύχτας σε όλη τη Δυτική Όχθη, συμπεριλαμβανομένου ενός σημείου ελέγχου κοντά στην πόλη Ραμάλα, όπου ένας Παλαιστίνιος σκοτώθηκε. Τα συστήματα αεράμυνας του Ισραήλ τέθηκαν σε ετοιμότητα για ενδεχόμενη εκτόξευση ρουκετών από την αποκλεισμένη Λωρίδα της Γάζας.

Εκπρόσωπος των ισραηλινών Ενόπλων Δυνάμεων έκανε λόγο για στοχευμένη επιχείρηση, που αναμένεται να διαρκέσει από μία έως τρεις ημέρες, τονίζοντας ότι το Ισραήλ δεν σκοπεύει να κρατήσει έδαφος. Ισραηλινός αξιωματούχος ανέφερε ταυτόχρονα πως η επιδρομή είχε στόχο να «σπάσει τη νοοτροπία του ασφαλούς καταφυγίου» για εξτρεμιστές στον προσφυγικό καταυλισμό που στεγάζει περίπου 11.000 Παλαιστινίους.

Δεν είναι σαφές εάν η επιχείρηση μπορεί να πυροδοτήσει μια ευρύτερη αντίδραση από παλαιστινιακές οργανώσεις, περιλαμβανομένης της Χαμάς που ελέγχει τον αποκλεισμένο θύλακα της Λωρίδας της Γάζας. Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Ισλαμική Τζιχάντ στη Γάζα ανέφερε: «Η αντίσταση θα αντιμετωπίσει τον εχθρό και θα υπερασπιστεί τον παλαιστινιακό λαό, και όλες οι επιλογές είναι ανοιχτές για να χτυπήσει τον εχθρό και να απαντήσει στην επιθετικότητά του στη Τζενίν».

Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας, Γιόαβ Γκάλαντ, δήλωσε ότι οι δυνάμεις της χώρας «παρακολουθούν στενά τη συμπεριφορά των εχθρών μας», διαμηνύοντας ότι η ισραηλινή άμυνα «είναι έτοιμη για όλα τα ενδεχόμενα».

Διαβάστε επίσης

Ποια είναι η Ισλαμική Τζιχάντ που χτυπά το Ισραήλ στη Γάζα