Η Ιρανοβρετανή Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ αφηγήθηκε ότι έπρεπε να υπογράψει «ψευδείς ομολογίες» παρουσία εκπροσώπου της βρετανικής κυβέρνησης προτού μπορέσει να επιστρέψει στη Βρετανία τον Μάρτιο, έπεται από χρόνια κράτησης στο Ιράν.
«Οδηγήθηκα από τους Φρουρούς της Eπανάστασης στο αεροδρόμιο. Δεν είδα τους γονείς μου. Αντ' αυτού, με έβαλαν να υπογράψω εξαναγκασμένες ομολογίες παρουσία της βρετανικής κυβέρνησης», δήλωσε η Ζαγαρί-Ράτκλιφ σε συνέντευξη που θα μεταδοθεί απόψε από το BBC.
«Μου είπαν ότι δεν θα μπορούσα να ανεβώ στο αεροπλάνο. Μου είπαν ότι έλαβαν χρήματα», ένα χρέος σχεδόν 400 εκατ. στερλινών που όφειλε το Λονδίνο από παλιά. «Λοιπόν, τι νόημα έχει να με βάζουν να υπογράψω ένα κομμάτι χαρτί που δεν είναι σωστό; Αυτές είναι ψευδείς ομολογίες», πρόσθεσε.
Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ, που έχει διπλή εθνικότητα, διευκρίνισε ότι μια Βρετανή αξιωματούχος ήταν παρούσα την ώρα της υπογραφής, η οποία μαγνητοσκοπήθηκε.
Οι ομολογίες αυτές είναι «η προπαγάνδα του ιρανικού καθεστώτος για να δείξει πόσο τρομακτικοί είναι και πως μπορούν να κάνουν ό,τι θέλουν». πρόσθεσε, κάνοντας λόγο για «απάνθρωπη» εμπειρία.
Η Ζαγαρί-Ράτκλιφ που επέστρεψε στη Βρετανία στα μέσα Μαρτίου, έπειτα από έξι χρόνια κράτησης στο Ιράν, κατηγορείται συγκεκριμένα για συνωμοσία για την ανατροπή της Ισλαμικής Δημοκρατίας, κάτι που αρνείτο πάντα η εργαζομένη του Ιδρύματος Thomson Reuters.
Αφέθηκε ελεύθερη με έναν άλλο που είχε διπλή εθνικότητα, τον Ανούσεχ Ασούρι, έπειτα από τη ρύθμιση από το Λονδίνο παλιού χρέους 394 εκατομμυρίων στερλινών (σχεδόν 464 εκατομμύρια ευρώ) που όφειλε στο Ιράν.
«Η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ υπέστη μια φριχτή δοκιμασία από το Ιράν, έως ότου αναχωρήσει από τη χώρα», αντέδρασε εκπρόσωπος της βρετανικής κυβέρνησης, διαβεβαιώνοντας ότι η ίδια «εργάστηκε αόκνως για να σταματήσει την άδικη κράτησή της».
Ο εκπρόσωπος κάλεσε την Τεχεράνη να απελευθερώσει όλους τους Βρετανούς και άλλους ξένους που κρατούνται ακόμη στη χώρα.
Με τον σύζυγό της, η Ναζανίν Ζαγαρί-Ράτκλιφ είχε συναντήσει τον Βρετανό πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον στις 13 Μαΐου με τον οποίο είχαν συζητήσει «τα λάθη» που έγιναν από το Λονδίνο κατά τη διάρκεια της κράτησής της, εκτιμώντας ότι η απελευθέρωσή της θα μπορούσε να γίνει πολύ νωρίτερα.
Στα τέλη του 2017, ο πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον, τότε επικεφαλής της βρετανικής διπλωματίας, έκανε μεγάλη γκάφα δηλώνοντας ότι η Ζαγαρί εκπαίδευε δημοσιογράφους -- κάτι που η ίδια αρνιόταν στο Ιράν --- παρέχοντας επιχειρήματα στην Τεχεράνη για να την έχει υπό κράτηση.