Εξ’ αρχής η συγκολλητική ουσία της κυβέρνησης ήταν μια και απλή, η αποπομπή του Βενιαμίν Νετανιάχου από την πρωθυπουργία, και ενώ η ποινική δίωξη εναντίον του πρώην πρωθυπουργού βρισκόταν σε εξέλιξη. Καθώς αυτό αποτελούσε μάλλον το μόνο κοινό στοιχείο του συνασπισμού των οκτώ κομμάτων, ένα βασικό στοιχείο της διαπραγμάτευσης των εταίρων αποτέλεσε ποιος θα ήταν εκείνος που θα αναλάμβανε πρώτος την πρωθυπουργία. Ο Γιαΐρ Λαπίντ έκανε πίσω κι ο Μπένετ ανέλαβε το πόστο. Ο ίδιος ο Μπένετ που ανακοίνωσε την πρόθεση διάλυσης της Βουλής, ενώ το κόμμα του Νετανιάχου, Λικούντ, προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Κανείς δεν μπορεί να ξεγράψει τον πρώην ισχυρό άνδρα του Ισραήλ, από τη στιγμή που το Λικούντ μαζί με τους πιθανούς συμμάχους τους, τους υπερορθόδοξους και τους θρησκευόμενους σιωνιστές, βρίσκεται κοντά στο να συγκεντρώσει μία οριακή πλειοψηφία στην επόμενη Βουλή. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν είναι καθόλου απλό, καθώς πέρα από το μένος των πολιτικών αντιπάλων του, ο Νετανιάχου βρίσκει αντίσταση εντός του κόμματος του.
Ακόμα κι αν διαλυθεί ο σημερινός κυβερνητικός συνασπισμός, είναι μάλλον βέβαιο πως θα προσπαθήσει να επιβάλει ορισμένες δικλείδες που θα αποτρέπουν την επαναφορά Νετανιάχου στην κεφαλή της επόμενης κυβέρνησης, όπως για παράδειγμα την απαγόρευση να κατέχει τη θέση όποιος βρίσκεται υπό δικαστική δίωξη. Βέβαια κι εντός του συνασπισμού φιλοδοξεί να σχηματίσει το Λικούντ υπάρχουν φωνές που υποστηρίζουν πως ο χρόνος του Νετανιάχου έχει τελειώσει και ήρθε ο καιρός να δώσει την ευκαιρία σε άλλους να ηγηθούν, ειδικά από τη στιγμή που η παρουσία του έχει αποκτήσει τέτοιες διαστάσεις.
Ωστόσο, ο ίδιος ο Νετανιάχου θα νιώθει πως είναι μία ευνοϊκή περίσταση για να επιχειρήσει τη νέα μεγάλη του επαναφορά στην πολιτική σκηνή. Πάντως, άγνωστος παραμένει ο χρόνος της νέας εκλογικής αναμέτρησης στο Ισραήλ, την πέμπτη τα τελευταία 4 χρόνια, αν και η αρχική ανακοίνωση των Μπένετ-Λαπίντ την τοποθετεί κάπου στο φθινόπωρο.
Όλα πάντως παραμένουν ρευστά στην ισραηλινή πολιτική σκηνή, ενώ το ζήτημα των πυρηνικών του Ιράν επανέρχεται στην επικαιρότητα. Εν μέσω της αναταραχής στη Συρία με την Τουρκία και των εξελίξεων στην Αραβική χερσόνησο, ο Τζο Μπάιντεν, κατά τη διάρκεια του ρωσικού πολέμου στην Ουκρανία, ετοιμάζεται για την επίσημη επίσκεψη του τον Ιούλιο στο Ισραήλ. Τι θα συμβεί στο διεθνές πεδίο μπορεί να παίξει τον δικό του ρόλο στο άμεσο μέλλον, όσον αφορά στη διάρκεια της προσωρινής κυβέρνησης αλλά και στο αποτέλεσμα των επόμενων εκλογών.