Η πρόβα εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Η πρόβα εισβολής της Κίνας στην Ταϊβάν

Η κινητοποίηση της Κίνας μετά τον «τυφώνα» Πελόζι στην Ταϊβάν συνεχίζεται αμείωτη σε βαθμό που ο υπουργός Εξωτερικών της Ταϊβάν προειδοποίησε δημόσια ότι η Κίνα χρησιμοποιεί τις στρατιωτικές ασκήσεις της της για να προετοιμάσει την εισβολή στο νησί. Η απόφαση του Πεκίνου να συνεχίζει τα στρατιωτικά γυμνάσια που αποκλείουν από αέρα και θάλασσα το νησί επ’ αόριστον συντηρεί την ένταση στο στενό της Ταϊβάν. Οι ένοπλες δυνάμεις της Ταϊβάν άρχισαν κι εκείνες με τη σειρά τους ασκήσεις με πραγματικά πυρά, ώστε να είναι έτοιμες για κάθε ενδεχόμενο. 

Η ατμόσφαιρα είναι τόσο τεταμένη που κάθε στιγμή εγκυμονεί κινδύνους. Ο πρωθυπουργός της Σιγκαπούρης μάλλον εξέφρασε πολλούς στην περιοχή όταν δήλωσε πως η καταιγίδα ετοιμάζεται να ξεσπάσει. Ακόμα και στην Ιαπωνία, βλέπουν με ανησυχία την τόσο έντονη κινεζική στρατιωτική δραστηριότητα. Για πρώτη φορά εντόπισαν να εκτοξεύονται πύραυλοι που πέρασαν πάνω από την Ταϊβάν, ενώ το νησί έχει περικυκλωθεί από τις κινεζικές ένοπλες δυνάμεις. 

Οι Ηνωμένες Πολιτείες μπορεί να μην αντιδρούν με τον ίδιο τρόπο, αλλά η στάση τους δείχνει αρκετά. Η Νάνσι Πελόζι, που πυροδότησε αυτή την κρίση, υπεραμύνεται της επιλογής της να στηρίξει με την παρουσία της την δημοκρατία της Ταϊβάν, στη βάση πως το καθεστώς του Σι Τζινπινγκ γινόταν όλο και περισσότερο επιθετικό. Παρά την μετριοπάθεια που φαίνεται να επιδεικνύει τώρα ο Μπάιντεν, ο Αμερικανός πρόεδρος ήταν εκείνος που είχε ξεκινήσει μία μίνι-κρίση τον Μάιο, όταν δήλωσε σε συνέντευξη τύπου πως θα ήταν πρόθυμος να υπερασπιστεί στρατιωτικά την Ταϊβάν σε περίπτωση επίθεσης από την Κίνα, σε αντίθεση δηλαδή με την έμμεση στήριξη που παρέχει στην Ουκρανία μετά την εισβολή της Ρωσίας. Η αχαλίνωτη επιθετικότητα του Κρεμλίνου και η ενίσχυση των δεσμών του με το Πεκίνο δυσκολεύουν την εξίσωση για τις ΗΠΑ. Κατά το μάλλον ή ήττον, πάντως η Ουάσιγκτον έχει θέσει την αναχαίτηση της Κίνας ως βασική προτεραιότητα της.

Το μέλλον της πολυπληθούς νήσου αποτελεί ένα εμβληματικό ζήτημα και για τις δύο μεριές, καθώς η Κίνα την θεωρεί έδαφος της με το οποίο θα πρέπει κάποτε να ενωθεί, ενώ οι ΗΠΑ την έχει αναγάγει σε κορωνίδα της δημοκρατικής και οικονομικής ανάπτυξης στον κόσμο. Μένει να φανεί κατά πόσο η Ταϊβάν θα αποτελέσει ένα θέμα από μόνη της ή προάγγελος της ευρύτερης αντιπαράθεσης μεταξύ Κίνας και Ταϊβάν στον Ειρηνικό Ωκεανό, που ήδη έχει ξεκινήσει.