Οι Ταλιμπάν ισχυρίζονται πως έχουν αποκτήσει τον έλεγχο πάνω από 80% του εδάφους μετά την αποχώρηση των Αμερικανών. Αν και δεν μπορεί να επαληθευθεί ο ισχυρισμός, τουλάχιστον 50 από τις 370 περιφέρειες έχουν καταληφθεί από τους Ταλιμπάν, σύμφωνα με αξιωματούχους των Ηνωμένων Εθνών το τελευταίο διάστημα, ενώ η αποχώρηση των Αμερικανών αναμένεται να ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούλιο.
Ωστόσο, η πτώση της πρωτεύουσας Καμπούλ δεν είναι ένα ενδεχόμενο που εκπέμπει ανησυχία καθώς οι Ταλιμπάν δεν έχουν δείξει τέτοιες δυνατότητες. Στις αχανείς εκτάσεις της υπόλοιπης χώρας, βέβαια θα είναι πολύ δύσκολο να τους αντισταθεί κάποιος.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν πως θα παραμείνουν 650 στρατιώτες στη χώρα μετά την απόσυρση τους, ώστε να φροντίσουν την ασφάλεια των διπλωματικών αποστολών.
Επιπλέον, αρκετές εκατοντάδες αμερικανικές δυνάμεις θα παραμείνουν στο αεροδρόμιο της Καμπούλ, μέχρι τον Σεπτέμβρη, ώστε να βοηθήσουν τους Τούρκους που έχουν εκφράσει το ενδιαφέρον να ελέγξουν την κατάσταση, με βάση την επιρροή τους στη χώρα.
Η Τουρκία έχει δηλώσει ωστόσο πως δεν πρόκειται να στείλει επιπλέον στρατεύματα στο Αφγανιστάν, ώστε να καλύψει την αποχώρηση των νατοϊκών δυνάμεων, αλλά είναι έτοιμη να συνεργαστεί με τους Αμερικάνους, αν είναι πρόθυμοι να καλύψουν θέματα διοικητικής μέριμνας.
Η βάση της συμφωνίας μεταξύ Ηνωμένων Πολιτειών και Ταλιμπάν ήταν η αποχώρηση των αμερικανικών στρατευμάτων με αντάλλαγμα να μην χρησιμοποιείται το έδαφος του Αφγανιστάν για επιθέσεις εναντίον τους.
Βέβαια, οι Ταλιμπάν δεν φαίνονται ούτε ικανοί αλλά ούτε και διατεθειμένοι να διαδραματίσουν αυτό τον ρόλο, ούτε εναντίον στελεχών της Αλ Κάιντα, ούτε απέναντι στο Ισλαμικό Κράτος.
Η επίθεση του Μαΐου στο σχολείο θηλέων με 100 θανάτους, όπου τζιχανιστές επιτέθηκαν στη φυλή των Χαζαρά ήταν η πιο τραγική αποτύπωση των θανάσιμων κινδύνων που αντιμετωπίζουν οι άνθρωποι. Οι απώλειες αμάχων έχουν αυξηθεί κατά 29% από την αρχή της χρονιάς.
Ο Μπάιντεν δεσμεύθηκε να μην ξεχάσει τη χώρα, παρά την αποχώρηση του βασικού όγκου των στρατευμάτων. Η ιστορική μνήμη της αμερικανικής εξωτερικής πολιτικής στο Αφγανιστάν καθρεφτίζεται στο πρόσωπο του.
Ωστόσο, ο Αμερικάνος πρόεδρος θεωρεί πως η αποχώρηση των στρατευμάτων θα στείλει ένα μήνυμα στους ηγέτες των Αφγανών ότι θα πρέπει να συνεννοηθούν απέναντι στην φονταμενταλιστική απειλή των Ταλιμπάν.
Η παραμονή έστω κι αυτού του μικρού αριθμού στρατευμάτων δίχως να ορίζεται ημερομηνία αποχώρησης τους, δίνει κάποια διαπραγματευτική ισχύ στην αφγανική κυβέρνηση. Η προέλαση των Ταλιμπάν ουσιαστικά σημαίνει βέβαια πως διατηρούν την πρωτοβουλία των κινήσεων.
Το δυσεπίλυτο πρόβλημα πέφτει πάνω στους ώμους του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, να προσφέρει κάποια ειρηνευτική προοπτική σε μία χώρα, όπου προέρχεται ο μεγαλύτερος αριθμός προσφύγων παγκοσμίως.