Το σχέδιο της νέας Βρετανίδας πρωθυπουργού για φοροαπαλλαγές σε μεγάλα εισοδήματα έδειξε τι αντιπροσωπεύει η Λιζ Τρας για την πολιτική σκηνή. Η ανακοίνωσή της για τη μείωση των φόρων φανέρωσε την αδυναμία της να χειριστεί τις απαιτήσεις του μεγάλου πόστου που κατέχει, εξαναγκάζοντάς τη σε μία στροφή 180 μοιρών που επικυρώθηκε στο ετήσιο συνέδριο του κόμματός της.
Η ομιλία της Λιζ Τρας στο ετήσιο συνέδριο των Τόρις βαφτίστηκε ως μία απόπειρα να ξεκινήσει από την αρχή την πρωθυπουργία της. Μόλις έναν μήνα αφότου ανέλαβε τη θέση της, η Βρετανίδα πρωθυπουργός έχει προκαλέσει αναταραχή τόσο στο διεθνές οικονομικό σύστημα όσο και στο εσωτερικό του κόμματος της.
Σε όλη την προεκλογική εκστρατεία, η Τρας προσπάθησε να κρατήσει ένα χαμηλό προφίλ, ώστε να κερδίσει την προεδρία, έχοντας εξασφαλίσει τη στήριξη του απερχόμενου Μπόρις Τζόνσον. Ωστόσο, αμέσως αφότου ξεκίνησε η επίσημη προεδρία της, η Τρας αποφάσισε να προχωρήσει σε σχέδιο φοροαπαλλαγών, που υποτίθεται πως θα έδινε νέα πνοή στη βρετανική οικονομία, δίχως βέβαια να το έχει ανακοινώσει εκ των προτέρων στο κόμμα της.
Το αποτέλεσμα ήταν να κλονιστεί η στερλίνα, καθώς οι αγορές δεν ήταν διατεθειμένες να δεχθούν να υπάρξει αναταραχή στη διεθνή οικονομία και να αναγκαστεί η βρετανική τράπεζα να επέμβει στην αγορά ομόλογων. Η πτώση της στερλίνας προκάλεσε ρήγμα στους Τόρις, που δεν ήταν διατεθειμένες να ανεχθούν τις επιλογές οικονομικής πολιτικής της Τρας.
Οι μεγάλες αντιδράσεις στο εσωτερικό του κόμματος εξανάγκασε βέβαια την Τρας να ανακρούσει πρύμναν, οδηγώντας την σε μία θεαματική αναδίπλωση. Ωστόσο, γίνεται εμφανές πως άλλο είναι το χαρτοφυλάκιο ενός υπουργείου, όπου η Βρετανίδα πρωθυπουργός είχε περάσει αρκετά χρόνια και εντελώς διαφορετικό να βρίσκεται στην κεφαλή ενός κράτους, όπως η Μεγάλη Βρετανία.