Τη σημαντική δυναμική που αποκτά πλέον η ψηφιακή διακυβέρνηση στη χώρα μας τονίζει η Κομισιόν στην έκθεση της για την ελληνική οικονομία που δημοσιεύτηκε την περασμένη Τετάρτη. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στην έκθεση, η κυβέρνηση προσεγγίζει ενιαία την ψηφιοποίηση της δημόσιας διοίκησης και της οικονομίας, κάτι που συνιστά σημείο – κλειδί για την Ελλάδα.
«Από την ανάληψη των καθηκόντων της, η κυβέρνηση έχει κάνει βήματα που ανοίγουν το δρόμο για τη βελτίωση του επιχειρηματικού τοπίου. Αυτά περιλαμβάνουν την νομοθεσία για τη μετάβαση σε ένα “ψηφιακό κράτος”, τη βελτίωση της ποιότητας της νομοθεσίας και την προώθηση της νομικής κωδικοποίησης», αναφέρει χαρακτηριστικά η έκθεση.
Η Κομισιόν θεωρεί την ψηφιακή διακυβέρνηση ως τομέα – κλειδί για την Ελλάδα και σημειώνει ότι ήδη έχει δοθεί μεγάλο βάρος στην αλλαγή φιλοσοφίας και στρατηγικής. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η παραχώρηση ευρέων αρμοδιοτήτων στο Υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, το οποίο καλείται να δημιουργήσει μια ψηφιακή δημόσια διοίκηση και να ολοκληρώσει μια σειρά από σημαντικά έργα πληροφορικής.
Συγκεκριμένα, στο πλαίσιο της Εθνικής Ψηφιακής Στρατηγικής, το Υπουργείο καλείται να λειτουργήσει ως ομπρέλα προς όλα τα υπουργεία και να δώσει, μέσω της απλοποίησης και της ψηφιοποίησης των διαδικασιών, λύσεις σε κομβικά ζητήματα όπως η προσέλκυση επενδύσεων, η επιτάχυνση απονομή της Δικαιοσύνης και η εκκαθάριση των συντάξεων.
Επίσης γίνεται λεπτομερής αναφορά σε όλες τις νομοθετικές παρεμβάσεις και στο μέχρι τώρα έργο του υπουργείου, ενώ χαρακτηριστικά αναφέρονται και αξιολογούνται θετικά η μεταφορά τής Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων στη δικαιοδοσία του υπουργείου, ο Ενιαίος Ψηφιακός Χάρτης, το Εθνικό Πρόγραμμα Απλούστευσης Διαδικασιών και το Παρατηρητήριο Γραφειοκρατίας.
Ως βραχυπρόθεσμα έργα αναφέρονται η «Ψηφιακή Βίβλος», η διαδικασία ψηφιακής ταυτοποίησης των πολιτών και ο σχεδιασμός του gov.gr. Αντίστοιχα, ως μεσο-μακροπρόθεσμα έργα αναφέρονται η μετάβαση στο 5G, η διαλειτουργικότητα μητρώων και συστημάτων του Δημοσίου και η προσέγγιση σε βάθος τετραετίας του ευρωπαϊκού μέσου όρου στον δείκτη DESI.
Υπενθυμίζεται ότι μόλις χθες ο υπουργός Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης, ανακοίνωσε ένα ολιστικό σχέδιο για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών στις συναλλαγές τους με το Δημόσιο σχέδιο και να μπει τέλος στις ουρές. Μεταξύ άλλων το σχέδιο περιλαμβάνει ενοποίηση των μητρώων των πολιτών, έκδοση εγγράφων και πιστοποιητικών από το σπίτι αλλά και νέες χρήσεις των ψηφιακών ταυτοτήτων που θα εκδοθούν.
Σε ό,τι αφορά το 5G ο Κυρ.Πιερρακάκης έχει προαναγγείλει ότι η δημοπράτηση του σχετικού φάσματος από την Εθνική Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων θα γίνει στο τέλος του 2020 αλλά με έναν καινοτόμο τρόπο που θα ενθαρρύνει τις παραγωγικές επενδύσεις σε δίκτυα νέας γενιάς.
Αξίζει να σημειωθεί ότι οι εν λόγω επισημάνσεις έχουν σημαντικό ειδικό βάρος καθώς αξιοποιούνται στο σχεδιασμό και την αιτιολόγηση της οικονομικής πολιτικής όλων των ευρωπαϊκών θεσμών, δηλαδή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, του Συμβουλίου και του Ευρωκοινοβουλίου.