Tου Γιώργου Παυλόπουλου
Να καθησυχάσουν την Κομισιόν και τους Ευρωπαίους εταίρους της Ιταλίας επιχειρούν ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Οικονομικών της χώρας, μετά την κατάθεση του σχεδίου προϋπολογισμού για το 2019. Ενός σχεδίου το οποίο περιλαμβάνει τόσο την αύξηση του ελλείμματος στο 2,4% όσο και όλα τα υπόλοιπα μέτρα τα οποία έχουν, μέχρι στιγμής, προκαλέσει αντιδράσεις στις Βρυξέλλες -αλλά και απειλές περί απόρριψης του προϋπολογισμού και επιβολής κυρώσεων.
«Ο ισχυρισμός ότι αυτός ο προϋπολογισμός μπορεί να τινάξει στον αέρα την Ευρώπη είναι πλήρως αβάσιμος», δήλωσε χαρακτηριστικά ο Τζοβάνι Τρία, ο άνθρωπος στον οποίο οι «θεσμοί» έχουν εναποθέσει τις ελπίδες τους για να βάλει σε τάξη τους Ματέο Σαλβίνι και Λουίτζι ντι Μάγιο και, έτσι, να αποφευχθεί μια κατά μέτωπο σύγκρουση που ενδέχεται να αποβεί καταστροφική για την ΕΕ και την ευρωζώνη. «Αυτός ο προϋπολογισμός τηρεί τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης, ενώ ταυτόχρονα κρατά σε τάξη τα δημοσιονομικά», ισχυρίστηκε από την πλευρά του ο πρωθυπουργός, Τζουζέπε Κόντε, καλώντας τις Βρυξέλλες σε διάλογο χωρίς προκαταλήψεις.
Η αλήθεια δε είναι πως, παρά τους κομπασμούς του Σαλβίνι -«νικήσαμε!», δήλωσε μετά την οριστικοπίηση του σχεδίου προϋπολογισμού- η σταθεροποίηση στις αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων θεωρείται ένα θετικό σημάδι από την πλευρά των αγορών, που είναι φανερό ότι ποντάρουν σε ένα συμβιβασμό ανάμεσα στις δύο πλευρές. Άλλωστε, αυτό ήταν κάτι που φάνηκε και στις δηλώσεις οι οποίες έγιναν κατά τη σύνοδο του ΔΝΤ στο Μπαλί, την περασμένη εβδομάδα.
Σε κάθε περίπτωση, το μπαλάκι βρίσκεται πλέον στο γήπεδο της Κομισιόν και των εταίρων της Ιταλίας, που έχουν δύο εβδομάδες για να κάνουν αποδεκτό ή να απορρίψουν το σχέδιο της Ρώμης και το δημοσιονομικό πλαίσιο που το συνοδεύει. Σημειώνεται, ωστόσο, ότι κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει ποτέ από το 2013 μέχρι σήμερα, από τότε δηλαδή που οι ευρωπαϊκές αρχές έχουν αποκτήσει τη συγκεκριμένη αρμοδιότητα -έτσι, στην περίπτωση που συμβεί τώρα, είναι φανερό ότι οι πάντες θα το ερμηνεύσουν ως πρόθεση της Κομισιόν να φτάσει τη σύγκρουση μέχρι τέλους.
Οι πάντες, βεβαίως, οφείλουν να λάβουν υπόψη τους και τη στάση της ιταλικής κοινωνίας απέναντι στα μέτρα του νέου προϋπολογισμού. Σύμφωνα με δημοσκόπηση της Demopolis, που έγινε γνωστή την περασμένη Παρασκευή, το 52% των ερωτηθέντων τα στηρίζει, έναντι 38% που δηλώνει αρνητικά διακείμενο προς αυτά.
Τα βασικά μέτρα του προϋπολογισμού
Όσο για τα βασικά σημεία του σχεδίου που κατέθεσε χθες η ιταλική κυβέρνηση είναι τα παρακάτω:
- Συνταξιοδότηση-συντάξεις: Αναιρείται η μεταρρύθμιση του 2011, βάσει της οποίας η ηλικία συνταξιοδότησης αυξανόταν στα 67 έτη, ενώ προβλέπονταν και νέες αυξήσεις, σε σύνδεση με τις εκτιμήσεις για το προσδόκιμο ζωής. Πλέον, ένας Ιταλός μπορεί να λαμβάνει πλήρη σύνταξη όταν το άθροισμα της ηλικίας του και των χρόνων που εργάστηκε καταβάλλοντας ασφαλιστικές εισφορές είναι τουλάχιστον 100 -για παράδειγμα, στα 62 με 38 έτη δουλειάς. Το κόστος της αλλαγής φτάνει τα 7 δισ. ευρώ ετησίως. Παράλληλα, οι συντάξεις των οοίων το καθαρό ποσό ξεπερνά τα 4.500 ευρώ και δεν αντιστοιχούν στις εισφορές που έχουν καταβληθεί θα μειώνονται αυτομάτως κάτω από αυτό το όριο.
- Ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα: Οι άνεργοι και οι συνταξιούχοι που απειλούνται από φτώχεια θα μπορούν να λαμβάνουν εγγυημένο μηνιαίο εισόδημα το οποίο μπορεί να φτάσει το ανώτερο στα 780 ευρώ. Το κόστος αυτού του μέτρου, που αποτέλεσε «σημαία» του Κινήματος Πέντε Αστέρων, εκτιμάται στα 10 δισ. ευρώ ετησίως για τον προϋπολογισμό.
- Φορολογία: Οι αυτοαπασχολούμενοι θα καταβάλλουν φόρο της τάξης του 15% για εισοδήματα ως 65.000 ευρώ, έναντι 30.000 που ισχύει σήμερα. Επίσης, προβλέπονται σοβαρά κίνητρα για κλείσιμο υποθέσεων φοροδιαφυγής, με την πρόβλεψη το κράτος θα αποκομίσει 2,2 δισ. ευρώ το 2019 και 11 δισ. σε βάθος τετραετίας. Συγκεκριμένα, όσοι δεν έχουν δηλώσει στην εφορία ποσά μέχρι 100.000 ευρώ την προηγούμενη πενταετία, θα μπορούν να «καθαρίσουν» καταβάλλοντας μια εισφορά της τάξης του 20%. Οι δε οφειλές ως 1.000 ευρώ απαλλάσσονται πλήρως. Τέλος, όσον αφορά στις τράπεζες, μειώνεται από το 100% στο 86% το ποσοστό των εισπραττόμενων τόκων το οποίο μπορεί να εκπίπτει από τα φορολογούμενα έσοδα των επιχειρήσεων του κλάδου. Οι αλλαγές στη φορολογία ήταν το δυνατό χαρτί της Λίγκας του Βορρά.
AP Photo/Gregorio Borgia, File