Η Ρωσία αποσύρεται από την αλιευτική συμφωνία του 1956 που συνήψε με τη Βρετανία ο Σοβιετικός ηγέτης Νικήτα Χρουστσόφ, ένδειξη του πόσο έχει βαθύνει το χάσμα μεταξύ Ρωσίας και Δύσης έπειτα από δύο χρόνια σύγκρουσης και ρητορικής Ψυχρού Πολέμου.
Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 πυροδότησε την πιο σοβαρή σύγκρουση μεταξύ της Μόσχας και της Δύσης μετά την κρίση των πυραύλων της Κούβας το 1962. Καθώς οι μάχες εισέρχονται στον τρίτο χρόνο, κάθε πλευρά θεωρεί την άλλη εχθρό.
Η αλιευτική συμφωνία τον Μάιο του 1956 υπογράφηκε στο Λονδίνο σε σημείο καμπής στον Ψυχρό Πόλεμο: ο Χρουστσόφ είχε καταγγείλει εκείνη τη χρονιά τον Ιωσήφ Στάλιν, είχε προτείνει ειρηνική συνύπαρξη με τη Δύση και μάλιστα είχε επισκεφτεί τη Βρετανία τον Απρίλιο.
Σήμερα, οι σχέσεις έχουν επιδεινωθεί. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν θεωρεί τις Ηνωμένες Πολιτείες και τους συμμάχους τους αυτοκρατορία που καταρρέει και θέλει να καταστρέψει τη Ρωσία, κλέβοντας τους φυσικούς της πόρους. Η Δύση θεωρεί τον Πούτιν δολοφόνο και τη Ρωσία του Πούτιν εχθρό.
Η αλιευτική συμφωνία του 1956 επέτρεψε σε βρετανικά σκάφη να εισέλθουν στις πλούσιες αλιευτικές περιοχές της Θάλασσας του Μπάρεντς, στις ακτές της χερσονήσου Κόλα και κατά μήκος της ακτής του νησιού Κολγκούγιεφ.
Οικονομικός πόλεμος
«Όταν ο Νικήτα Χρουστσόφ αποδέχθηκε αυτή τη συμφωνία το 1956, είναι δύσκολο να πούμε τι τον καθοδήγησε, αλλά σίγουρα δεν ήταν το εθνικό συμφέρον», δήλωσε ο Βιάτσεσλαβ Βολοντίν, πρόεδρος της Κάτω Βουλής της Κρατικής Δούμας.
«Οι Βρετανοί πρέπει να μελετήσουν μερικές παροιμίες: ‘Οι Ρώσοι ιππεύουν το άλογο αργά, αλλά το καβαλάνε γρήγορα’», πρόσθεσε ο ίδιος.
Μετά την εισβολή στην Ουκρανία, η Δύση επέβαλε τις πιο σκληρές κυρώσεις που έχουν ποτέ επιβληθεί σε μεγάλη οικονομία. Η Ρωσία χαρακτήρισε τις κυρώσεις ως κήρυξη οικονομικού πολέμου, αν και η οικονομία της πέρυσι κατέγραψε ανάπτυξη της τάξης του 3,6%.
Η Βρετανία επέβαλε την Τετάρτη κυρώσεις σε έξι άτομα που ήταν υπεύθυνα για το σωφρονιστικό κέντρο της Αρκτικής όπου πέθανε την περασμένη εβδομάδα ο Ρώσος ηγέτης της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι.
Με τον Πούτιν πήραμε τη χώρα μας πίσω
«Όταν οι άνθρωποι ρωτούν αν μπορούμε να ανταποκριθούμε στις κυρώσεις, η απάντηση είναι: μπορούμε», είπε ο Βολοντίν, προσθέτοντας ότι βρετανικά πλοία έπιασαν χιλιάδες τόνους μπακαλιάρου και εγκλεφίνου στα ρωσικά ύδατα.
Ο Βολοντίν, στενός σύμμαχος του Πούτιν, επανέλαβε ότι η κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης το 1991 αποτέλεσε τραγωδία και ότι ο Μιχαήλ Γκορμπατσόφ εξαπατήθηκε από τη Δύση που είχε σκοπό να ταπεινώσει τη Ρωσία.
«Με τον Γκορμπατσόφ χάσαμε τη χώρα μας και με τον Πούτιν την πήραμε πίσω», τόνισε ο Βολοντίν.