Η Ρωσία χρησιμοποιεί μη στρατιωτικά σκάφη για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με στρατιωτικές δραστηριότητες και κρίσιμες υποδομές στη Βόρεια Θάλασσα, σύμφωνα με κοινή έρευνα των δημόσιων ραδιοτηλεοπτικών φορέων της Δανίας, της Φινλανδίας, της Σουηδίας και της Νορβηγίας.
Η έρευνα, σύμφωνα με το Politico, εντόπισε δεκάδες ρωσικά ερευνητικά και αλιευτικά σκάφη, τα δρομολόγια των οποίων περνούσαν τακτικά μέσα από κοιτάσματα πετρελαίου και φυσικού αερίου, κοντά σε αιολικά πάρκα και σταθμούς παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς και κοντά σε περιοχές στρατιωτικής εκπαίδευσης - μεταξύ άλλων και κατά τη διάρκεια εκπαιδευτικών ασκήσεων του ΝΑΤΟ.
Σύμφωνα με τον νορβηγικό δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό φορέα NRK, τουλάχιστον 50 πολιτικά πλοία έχουν συμμετάσχει σε αποστολές συλλογής πληροφοριών στα σκανδιναβικά ύδατα τα τελευταία δέκα χρόνια.
Χαρτογράφηση κρίσιμων υποδομών
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας πληροφοριών της Νορβηγίας, Nils Andreas Stensønes, τον οποίο επικαλείται το NRK, δήλωσε ότι οι δραστηριότητες πληροφοριών διεξάγονται «επιπλέον της συνήθους εμπορικής δραστηριότητας [των αλιευτικών σκαφών]».
Η έρευνα του φινλανδικού δημόσιου ραδιοτηλεοπτικού φορέα Yle δείχνει πώς ένα ωκεανογραφικό ερευνητικό σκάφος, το «Admiral Vladimirsky», χρησιμοποιήθηκε για τη χαρτογράφηση κρίσιμων υποδομών στον πυθμένα της Βόρειας Θάλασσας.
Σύμφωνα με εμπειρογνώμονες και αξιωματούχους των μυστικών υπηρεσιών, αυτές οι αναγνωριστικές αποστολές θα μπορούσαν να αποτελέσουν ένα πρώτο βήμα προς τη δολιοφθορά κρίσιμων υποδομών, όπως καλώδια τηλεπικοινωνιών ή υπεράκτιες αιολικές μονάδες παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.
Σε επικοινωνία με τα δημοσιεύματα για να απαντήσει στους ισχυρισμούς, ο Ρώσος πρέσβης στο Όσλο Teimuraz Ramishvili δήλωσε ότι "οι εργασίες των ερευνητικών προγραμμάτων [συντονίζονταν] μέσω της διπλωματικής οδού και [ήταν] σύμφωνες με τη διεθνή νομοθεσία".
Ο πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει οδηγήσει σε αναζωπύρωση των φόβων μεταξύ των ευρωπαϊκών χωρών σχετικά με την ευπάθεια των κρίσιμων υποδομών τους.
Τον περασμένο Σεπτέμβριο, οι αγωγοί φυσικού αερίου Nord Stream 1 και 2, που συνδέουν τη Ρωσία με τη Γερμανία μέσω της Βαλτικής Θάλασσας, έγιναν στόχος δύο εκρήξεων σε μια πράξη σκόπιμου σαμποτάζ, όπως χαρακτηρίστηκε από τις σουηδικές και δανικές αρχές. Αν και γρήγορα επισημάνθηκε η Ρωσία για τη βομβιστική επίθεση, ο ένοχος δεν έχει ακόμη εντοπιστεί.