Ισχυρή έκρηξη σημειώθηκε στο Κίεβο το μεσημέρι της Κυριακής, με τον δήμαρχο της ουκρανικής πρωτεύουσας να δηλώνει ότι δεν έχουν μπει στην πόλη ρωσικά στρατεύματα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι αποδέχτηκε να στείλει αντιπροσωπεία στα σύνορα της χώρας του με τη Λευκορωσία, προκειμένου να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία.
Πάντως, όπως μετέδωσε το Reuters o Βλ. Πούτιν έδωσε εντολή στις ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις να είναι σε ετοιμότητα.
Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος είχε ανακοινώσει το Κίεβο προσέφυγε στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης κατά της Ρωσίας. Έκτακτο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της ΕΕ προγραμματίζεται για σήμερα στις 19:00, μέσω τηλεδιάσκεψης.
Ukraine has submitted its application against Russia to the ICJ. Russia must be held accountable for manipulating the notion of genocide to justify aggression. We request an urgent decision ordering Russia to cease military activity now and expect trials to start next week.
— Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) February 27, 2022
Τα ξημερώματα της Κυριακής είχε μεταδοθεί ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν εισέλθει στη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της χώρας Χάρκοβο. Το μεσημέρι της Κυριακής, οι Ουκρανοί ανακοίνωσαν ότι ελέγχουν την πόλη. Σύμφωνα με τον διοικητή των ουκρανικών δυνάμεων στην περιοχή, Όλεγκ Σινεγκούμποφ, δεκάδες Ρώσοι στρατιώτες έχουν πιαστεί αιχμάλωτοι.
⚡️Air raid alert in Kyiv.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 27, 2022
People should go to the closest shelter.
Σύμφωνα με τον ουκρανικό ειδησεογραφικό ιστότοπο Segodnya.ua, γέφυρα ανατινάχθηκε κοντά στην πόλη Μπούκα, δυτικά του Κιέβου. Δεν είναι σαφές αν βομβαρδίστηκε από ρωσικά στρατεύματα ή αν καταστράφηκε από την ουκρανική πλευρά.
Ο Άντον Χερασένκο, σύμβουλος του υπουργού Εσωτερικών της Ουκρανίας, είπε πως μάχες διεξάγονται στην Μπούκα με τις ρωσικές δυνάμεις που προσπαθούν να προωθηθούν προς το Κίεβο, ενώ επίθεση δέχθηκε και η Ζαπορίζια, στα νοτιοανατολικά.
Η Δύση, υπό τον ήχο των βομβών, αυξάνει την πίεση στη Μόσχα, αποκλείοντας τις ρωσικές τράπεζες από το διεθνές σύστημα τραπεζικών συναλλαγών SWIFT. Ο Γερμανός καγκελάριος Σολτς ανακοίνωσε εξοπλισμούς 100 δισ. ευρώ, διαμηνύοντας πως «ο Πούτιν θέλει να κτίσει μια ρωσική αυτοκρατορία».
Επιπλέον, πολλές χώρες, περιλαμβανομένης της Ελλάδας, στέλνουν αμυντικό υλικό και ανθρωπιστική βοήθεια.
Το προσφυγικό δράμα συνεχίζεται, με ανθρώπινα ποτάμια να αφήνουν τις μεγάλες ουκρανικές πόλεις, αναζητώντας σωτηρία σε γειτονικές χώρες. Ήδη, τους 368.000 έφτασαν οι πρόσφυγες που έχουν φύγει από την Ουκρανία.
Πλήθος μηνύματα στα κοινωνικά δίκτυα, αναδεικνύουν το προσωπικό δράμα εκατοντάδες χιλιάδων ανθρώπων που παίρνουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ενώ ήδη σε 240 ανέρχονται τα θύματα της ρωσικής εισβολής, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Thank you mr. Putin for such change in my life from professional journalist to refuge from biggest country in Europe. pic.twitter.com/uPPwx5fB03
— Sofia Koczmar (@SKoczmar) February 27, 2022
Πληροφορίες για οδομαχίες
Νωρίτερα, οδομαχίες ανάμεσα στις ουκρανικές δυνάμεις και τον ρωσικό στρατό σημειώνονταν στο Χάρκοβο, όπου οι αρχές έκαναν λόγο για «διείσδυση» στρατευμάτων της Μόσχας, σύμφωνα με δημοσιογράφο του AFP.
Οι μάχες σημειώνονταν από το πρωί με ελαφρά τεθωρακισμένα που έχουν εγκαταλειφθεί ή έχουν τυλιχθεί στις φλόγες να είναι ορατά στους δρόμους, ενώ ακούγεται ο ήχος πυροβολισμών και σποραδικών εκρήξεων στην πόλη, που είναι κατά το μεγαλύτερο μέρος έρημη, με τους κατοίκους να είναι κλεισμένοι στα σπίτια τους.
Russian forces pushing into Kharkiv pic.twitter.com/XxV2ah7SQZ
— OSINTtechnical (@Osinttechnical) February 27, 2022
Ο ρωσικός στρατός έλαβε χθες Σάββατο το απόγευμα εντολή να διευρύνει την επιχείρησή του εναντίον της Ουκρανίας, λέγοντας πως το Κίεβο αρνήθηκε τις διαπραγματεύσεις. «Όλες οι μονάδες έλαβαν τη διαταγή να διευρύνουν την επίθεση προς όλες τις κατευθύνσεις, σύμφωνα με το σχέδιο επίθεσης», αναφέρει σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Άμυνας Ιγκόρ Κονασένκοφ.
Russians have entered Kharkiv. Street battles audible pic.twitter.com/JX1eZfCe9h
— Roland Oliphant (@RolandOliphant) February 27, 2022
Νέα δέσμη πιο αυστηρών κυρώσεων
Η βιαιότητα της ρωσικής επέμβασης ώθησε χθες τους Δυτικούς να υιοθετήσουν νέα δέσμη πιο αυστηρών κυρώσεων: αποφάσισαν κυρίως να αποκλείσουν πολλές ρωσικές τράπεζες από το σύστημα διατραπεζικών πληρωμών SWIFT, ανακοίνωσε η γερμανική κυβέρνηση, προεδρεύουσα της Ομάδας των Επτά πιο ανεπτυγμένων βιομηχανικών χωρών (G7).
Μια ενέργεια που θα «εμποδίσει τις ρωσικές τράπεζες να διενεργούν την πλειονότητα των παγκόσμιων οικονομικών συναλλαγών τους και, ως εκ τούτου, οι ρωσικές εξαγωγές και εισαγωγές θα μπλοκαριστούν», υπογράμμισε η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν.
Εξάλλου, οι δυτικοί σύμμαχοι αποφάσισαν να περιορίσουν περαιτέρω την πρόσβαση της ρωσικής κεντρικής τράπεζας στις αγορές κεφαλαίου και να «παγώσουν τα περιουσιακά στοιχεία της ρωσικής κεντρικής τράπεζας» προκειμένου να εμποδίσουν τη Μόσχα να καταφύγει σε αυτά ώστε να χρηματοδοτήσει τη σύγκρουση στην Ουκρανία, σύμφωνα με τα λόγια της φον ντερ Λάιεν.
Οι νέες κυρώσεις θα θέσουν εντέλει στο στόχαστρο τους ρώσους ολιγάρχες και τις οικογένειές τους έτσι ώστε να μην μπορούν να αποκτήσουν την υπηκοότητα δυτικών κρατών.
Η Ρωσία είναι πλέον ένας «οικονομικός και χρηματοπιστωτικός παρίας», με το ρούβλι σε «ελεύθερη πτώση», την ώρα που μια ομάδα εργασίας «θα εντοπίζει» τα «γιοτ, τα τζετ, τα πολυτελή αυτοκίνητα και τις πολυτελείς κατοικίες» ρώσων ολιγαρχών, όπως ανέφερε χθες βράδυ υψηλόβαθμος Αμερικανός αξιωματούχος.
«Εκτιμούμε την υποστήριξη και την πραγματική βοήθειά σας σε αυτούς τους σκοτεινούς καιρούς. Ο ουκρανικός λαός δεν θα το ξεχάσει ποτέ!», έγραψε σήμερα στο Twitter ο Ουκρανός πρωθυπουργός Ντένις Σμιγκάλ.
Μπλίνκεν: Οι ΗΠΑ στέλνουν ανθρωπιστική βοήθεια 54 εκ. δολαρίων στην Ουκρανία
Ο Αμερικανός πρόεδρος υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν ανακοίνωσε ότι η χώρα του θα αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια 54 εκατομμυρίων δολαρίων (47,9 εκ.) στην Ουκρανία.
Όπως έκανε γνωστό ο επικεφαλής των Στέιτ Ντιπάρτμεντ τα κεφάλαια αυτά θα διατεθούν σε διεθνείς ανθρωπιστικούς οργανισμούς προκειμένου να παράσχουν φαγητό, νερό, διαμονή και υπηρεσίες υγείας στους Ουκρανούς πολίτες και να ενωθούν οικογένειες που χωρίστηκαν λόγω της ρωσικής εισβολής.
«Οι ΗΠΑ επαινούν την φιλοξενία των γειτονικών χωρών στην περιοχή στους Ουκρανούς πρόσφυγες και δεσμευόμαστε διπλωματικά να υποστηρίξουμε τις προσπάθειές τους να κρατήσουν τα σύνορά τους ανοικτά, καθώς και να βοηθήσουμε όσους αναζητούν διεθνή προστασία», δήλωσε ο Μπλίνκεν και επισήμανε: «Όπως συμβαίνει με κάθε προσφυγική κρίση, καλούμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί στις ανάγκες όσων αναζητούν προστασία με τρόπο που να συνάδει με την αρχή της μη επανοπροώθησης και τις κοινές μας υποχρεώσεις βάσει του διεθνούς δικαίου».
Οι ΗΠΑ έχουν παράσχει σχεδόν 450 εκατ. δολάρια σε ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία από το 2014 μέχρι σήμερα.
Παράδοση εξοπλισμού και πυραύλων από τη Γερμανία
Ερχόμενη σε ρήξη με την παραδοσιακή πολιτική της να μην εξάγει φονικά όπλα σε ζώνες συγκρούσεων, η Γερμανία ανακοίνωσε χθες την παράδοση στο Κίεβο χιλίων εκτοξευτών αντιαρματικών ρουκετών και 500 πυραύλων εδάφους-αέρος.
Από την πλευρά της η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε χθες την αποστολή νέας στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία, ύψους 350 εκατ. δολαρίων, ενώ υψηλόβαθμος αξιωματούχος του Πενταγώνου δήλωνε στο AFP πως διακρίνει «ενδείξεις μιας βιώσιμης ουκρανικής αντίστασης».
«Πιστεύουμε πως οι Ρώσοι είναι όλο και πιο απογοητευμένοι από την απώλεια της ορμής που είχαν τις τελευταίες 24 ώρες, κυρίως στη βόρεια Ουκρανία», πρόσθεσε.
Η Ολλανδία ανακοίνωσε ότι θα παραδώσει 200 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger, η Τσεχία ότι στέλνει όπλα αξίας 7,6 εκατ. ευρώ και το Βέλγιο ότι θα παραδώσει στο Κίεβο 2.000 μυδραλιοβόλα και 3.800 τόνους καυσίμου.
Η Γαλλία ανακοίνωσε ότι «αποφάσισε την παράδοση επιπλέον εξοπλισμών άμυνας στις ουκρανικές αρχές» και ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας ανακοίνωσε σήμερα πως η κυβέρνησή του θα παράσχει στην Ουκρανία "κάθε δυνατή υποστήριξη στο τομέα της θανατηφόρας βοήθειας".
Ύπαρτη Αρμοστεία: Τουλάχιστον 64 άμαχοι νεκροί
Η Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα κατέγραφε στον ιστότοπό της, με χθεσινή ημερομηνία, τουλάχιστον 64 νεκρούς μεταξύ των αμάχων και εκατοντάδες χιλιάδες ανθρώπους χωρίς νερό ή ηλεκτρικό ρεύμα. Σύμφωνα με τον ουκρανό υπουργό Υγείας, Βίκτορ Λιάτσκο, τουλάχιστον 198 άμαχοι, ανάμεσά τους τρία παιδιά, σκοτώθηκαν και 1.115 άνθρωποι τραυματίστηκαν από την Πέμπτη.
Σε όλη τη χώρα, δεκάδες Ουκρανοί στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους στις μάχες, σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό που αναφέρει επίσης ότι προκάλεσε βαριές απώλειες στον ρωσικό στρατό.
Συγκεκριμένα, ότι οι ρωσικές δυνάμεις έχουν χάσει περίπου 4.300 στρατιώτες κατά την εισβολή τους στην Ουκρανία, ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Άμυνας Χάνα Μαλιάρ, η οποία πρόσθεσε ωστόσο πως ο αριθμός αυτός είναι σε διαδικασία αποσαφήνισης.
Έγραψε ακόμη στη σελίδα της στο Facebook πως τα ρωσικά στρατεύματα έχασαν περίπου 146 άρματα μάχης, 27 αεροσκάφη και 26 ελικόπτερα.
Ζελένσκι: Ο στρατός μας ελέγχει το Κίεβο
«Ο στρατός μας ελέγχει το Κίεβο και τις πόλεις-κλειδιά γύρω από την πρωτεύουσα», διαβεβαίωσε χθες ο Βολοντίμρ Ζελένσκι στο Facebook, υποστηρίζοντας ότι «ακύρωσε το σχέδιο» της Μόσχας. Ο Ουκρανός πρόεδρος κάλεσε τους πολίτες να πάρουν τα όπλα και δεσμεύθηκε ότι θα μείνει στο Κίεβο.
Στην πρωτεύουσα, έρημη από κατοίκους, η απαγόρευση κυκλοφορίας παρατάθηκε έως τις 08:00 το πρωί της Δευτέρας και όποιος βρίσκεται στους δρόμους θα θεωρείται και θα τυγχάνει μεταχείρισης ως εχθρός, ανακοίνωσε ο δήμαρχος και πρώην πυγμάχος Βιτάλι Κλίτσκο.
«Μονάδες δολιοφθοράς» της Μόσχας βρίσκονται στην πόλη, αλλά όχι ακόμη τακτικές δυνάμεις του ρωσικού στρατού, δήλωσε.
⚡️Kyiv is under control of Ukrainian military and territorial defense forces.
— The Kyiv Independent (@KyivIndependent) February 27, 2022
Mykola Povoroznyk, first deputy head of Kyiv City State Administration, says there were a few clashes with saboteurs overnight.
Μέχρι τώρα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας δεν έχει αναφερθεί στην επίθεση στο Κίεβο, κάνοντας λόγο μόνο για πυρά πυραύλων κρουζ εναντίον στρατιωτικών υποδομών, για προελάσεις στην ανατολική Ουκρανία –όπου ο στρατός υποστηρίζει τους αυτονομιστές των περιφερειών του Ντονέτσκ και του Λουγκάνσκ—και στη νότια Ουκρανία, όπου οι ρωσικές δυνάμεις εισήλθαν τον Πέμπτη από τη χερσόνησο της Κριμαίας, που προσαρτήθηκε από τη Μόσχα το 2014.