Οι ΗΠΑ και οι ευρωπαίοι σύμμαχοί τους άρχισαν σήμερα Τετάρτη συνομιλίες με τη Μόσχα στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες για να επιχειρήσουν να εξουδετερώσουν τον κίνδυνο νέας σύγκρουσης στην Ουκρανία.
Η Μόσχα δέχθηκε την επαναδραστηριοποίηση του Συμβουλίου ΝΑΤΟ - Ρωσίας, του οργάνου διαβούλευσης που δημιουργήθηκε το 2002. Η συνεδρίασή επρόκειτο να διαρκέσει τρεις ώρες.
Το ρωτικό αίτημα
Η Ρωσία άρχισε σήμερα να παρουσιάζει στους 30 συμμάχους του ΝΑΤΟ τα αιτήματά της για εγγυήσεις ασφαλείας στην Ευρώπη, έπειτα από τις έντονες συνομιλίες που είχε με τις ΗΠΑ στη Γενεύη, οι οποίες έδειξαν πως οι δύο πλευρές θα πρέπει να γεφυρώσουν μείζονες διαφορές.
Στις Βρυξέλλες, η Ρωσία εκπροσωπείται από τον Αλεξάντρ Γκρουσκό, υφυπουργό Εξωτερικών, ο οποίος χαρακτήρισε τη σύνοδο «στιγμή της αλήθειας» στις σχέσεις με το ΝΑΤΟ.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ υποδέχθηκε τον Γκρουσκό στο αρχηγείο της συμμαχίας για να προσπαθήσουν να εκτονώσουν τη χειρότερη ένταση στις σχέσεις Ανατολής-Δύσης από τον Ψυχρό Πόλεμο, η οποία έχει προκληθεί κυρίως από μια αντιπαράθεση για την Ουκρανία, καθώς οι ΗΠΑ υποστηρίζουν πως η Ρωσία σχεδιάζει να εισβάλει.
Η Μόσχα απορρίπτει αυτές τις κατηγορίες, αν και συγκεντρώνει στρατεύματα κοντά στα ουκρανικά σύνορα.
Στις συνομιλίες στο Συμβούλιο ΝΑΤΟ - Ρωσίας συμμετέχουν απεσταλμένοι στο ΝΑΤΟ, υπουργοί και μια ρωσική αντιπροσωπεία με επικεφαλής τον Γκρουσκό. Πρόκειται για τη σημαντικότερη απόπειρα του ΝΑΤΟ να μετατρέψει μια εν δυνάμει στρατιωτική σύγκρουση για την Ουκρανία σε μια πολιτική και διπλωματική διαδικασία.
Η αμερικανίδα υφυπουργός Εξωτερικών Γουέντι Σέρμαν αντιπροσωπεύει τις ΗΠΑ και η Γαλλία έχει στείλει στις Βρυξέλλες τον Φρανσουά Ντελάτρ, δεύτερο στην ιεραρχία του υπουργείου Εξωτερικών.
«Κανένας λόγος αισιοδοξίας»
Η Σέρμαν ενημέρωσε χθες, Τρίτη, τους αντιπροσώπους των 30 χωρών μελών του ΝΑΤΟ για το περιεχόμενο των συνομιλιών της στη Γενεύη με τον ρώσο υφυπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Ριαμπκόφ.
«Δεν υπάρχει κανένας λόγος να είμαστε αισιόδοξοι, όμως οι Ρώσοι έχουν δεσμευτεί σοβαρά στη διπλωματική προσπάθεια», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο αντιπρόσωπος μιας ευρωπαϊκής χώρας.
Δεν υπήρξε κάποιο συμπέρασμα από τις συνομιλίες της Γενεύης. Οι Ρώσοι και οι Αμερικανοί παρέμειναν σταθεροί στις αντίστοιχες θέσεις τους.
Η Μόσχα απαίτησε από την Ουάσινγκτον και τους συμμάχους της μια συγκεκριμένη εγγύηση ότι δεν θα επιτραπεί στην Ουκρανία να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Οι προτάσεις των ΗΠΑ
Οι Αμερικανοί δεν έκαναν καμιά παραχώρηση, όμως διατύπωσαν προτάσεις για να μειωθούν οι κίνδυνοι μιας σύγκρουσης και να υπάρξει δέσμευση σε έναν συμβατικό και πυρηνικό αφοπλισμό, εξήγησε η νέα πρεσβευτής των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ Τζουλιάν Σμιθ.
Η Ουάσινγκτον διαβεβαίωσε τη Μόσχα ότι δεν έχει την πρόθεση να εγκαταστήσει επιθετικά όπλα στην Ουκρανία, αλλά διέψευσε πως έχει την πρόθεση να προχωρήσει σε αποστρατιωτικοποίηση στην Ευρώπη, δήλωσε από την πλευρά του ένας ευρωπαίος διπλωμάτης.
«Είναι πολύ νωρίς για να πούμε αν οι Ρώσοι αντιμετωπίζουν σοβαρά ή όχι την οδό της διπλωματίας ή αν είναι έτοιμοι να διαπραγματευθούν σοβαρά», δήλωσε η Τζεν Ψάκι, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου.
Το Γαλλικό Πρακτορείο επισημαίνει πως το Συμβούλιο ΝΑΤΟ-Ρωσίας υπάρχει κίνδυνος να μην αποτελέσει παρά επανάληψη των συνομιλιών της Γενεύης, με κάθε μέρος να παραμένει αμετακίνητο στις θέσεις του.