Το Ιράν έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα στη Μέση Ανατολή, καθώς το τελευταίο διάστημα ανακοινώνονται περίπου 40 χιλιάδες κρούσματα καθημερινά, ενώ την Τετάρτη 11 Αυγούστου έφτασε τον αριθμό ρεκόρ των 42.541 θετικών κρουσμάτων από την αρχή της πανδημίας. Η μετάλλαξη του στελέχους Δέλτα έχει οδηγήσει σε κατάρρευση το σύστημα υγείας, καθώς σύμφωνα με τις αρχές της χώρας, 40.000 άνθρωποι νοσηλεύονται και 20.000 λαμβάνουν θεραπεία εκτός ιατρικών δομών.
Οι ανθρώπινες απώλειες ξεπερνούν τις 500 καθημερινά, ενώ αρκετοί εκφράζουν εκτιμήσεις πως οι πραγματικές απώλειες είναι υπερδιπλάσιες, τη στιγμή που 336 πόλεις από τις 430 έχουν κηρυχθεί σε κατάσταση κόκκινου συναγερμού. Οι αρχές έχουν δηλώσει άλλωστε ότι ο ημερήσιος αριθμός των θανάτων μπορεί να φθάσει τους 800 τις επόμενες εβδομάδες.
Η Τεχεράνη περίμενε πως θα καλύψει τις ανάγκες της από εμβόλια που είχαν παραχθεί στη Ρωσία και την Κίνα, αναπτύσσοντας παράλληλα το δικό της εμβόλιο. Ωστόσο, όλο αυτό το διάστημα η Τεχεράνη περίμενε μάταια την προμήθεια εμβολίων από το εξωτερικό. Οι αμερικανικές κυρώσεις έχουν σίγουρα δυσχεράνει τη δυνατότητα οικονομικών συναλλαγών της Τεχεράνης με το εξωτερικό και κατ’ επέκταση την εισαγωγή εμβολίων. Ωστόσο, ακόμα κι ο ίδιος ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ δηλώνει απογοητευμένος από τις χώρες που δεν τήρησαν τις δεσμεύσεις τους. Οι ιρανικές αρχές δηλώνουν πως δεν έχουν παραλάβει τα εμβόλια Sputnik V και Sinopharm που ανέμεναν από Ρωσία και Κίνα αντίστοιχα.
Ο Χαμενεΐ είχε αναρτήσει με περηφάνια στον λογαριασμό τον Ιούνιο ένα βίντεο που τον μετέδιδε να λαμβάνει την πρώτη δόσης του εμβολίου, που παρασκευάστηκε από «νέους Ιρανούς επιστήμονες», προσπαθώντας να τονίσει τη σημασία στήριξης της νέας γενιάς στη χώρα. Στο Ιράν έχουν εγκριθεί δύο εμβόλια, αλλά παρ’ όλα αυτά ο αριθμός τους δεν καλύπτει τις ανάγκες του πληθυσμού. Λιγότερα από 14 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν λάβει μία δόση εμβολίου, και 3.7 εκατ. και τις δύο δόσεις, από το σύνολο των άνω 84 εκατομμυρίων (το 75% του πληθυσμού είναι άνω των 14 ετών). Το εμβόλιο που έχει παραχθεί στο Ιράν έχει καλύψει μόνο το 1 εκατομμύριο από το σύνολο των 15.6 εκατ. δόσεων που έχουν χορηγηθεί στη χώρα.
Έχοντας αγνοήσει τις συστάσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας να μην εμπλέκει τη διεθνή πολιτική με την υγειονομική κατάσταση, ο Αγιατολάχ Χαμενεΐ ανακοίνωσε πως η αντιμετώπιση του κορωνοϊού είναι επείγουσα προτεραιότητα για τη χώρα, αλλά και παγκοσμίως, καλώντας για περισσότερες εισαγωγές εμβολίων ύστερα από τον «οδυνηρό» αριθμών των ανθρώπινων απωλειών.
Πλέον, το Ιράν έχει κάνει αίτηση για 16.8 δόσεις των εμβολίων της Δύσης, που έχουν εγκριθεί από το πρόγραμμα CoVax του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας. Ενώ η νέα κυβέρνηση ανέλαβε τα καθήκοντά της, oι φωνές αντίδρασης απέναντι στο θρησκευτικό καθεστώς για την καθυστέρηση εμβολιασμού του πληθυσμού έχουν αυξηθεί. Βέβαια, αναφορές στον ανώτατο ηγέτη του θεοκρατικού καθεστώτος, Αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ δεν επιτρέπονται.