Ο πρωθυπουργός Σίνζο Άμπε δήλωσε ανακοίνωσε σήμερα πως η Ιαπωνία θα άρει την κατάσταση έκτακτης ανάγκης για το Τόκιο και άλλες τέσσερις εναπομείνασες περιοχές, αργότερα στη διάρκεια της ημέρας.
Ο Άμπε πρόσθεσε πως η Ιαπωνία κατάφερε να θέσει υπό έλεγχο την εξάπλωση του ιού μέσα σε μόλις ενάμιση μήνα, με τον δικό της τρόπο, και πως αυτό δείχνει την ισχύ του «ιαπωνικού μοντέλου».
Η κυβέρνηση Άμπε κήρυξε τη χώρα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις 7 Απριλίου ωστόσο τις αρμοδιότητες για την επιβολή των μέτρων είχαν οι κυβερνήτες των επτά επαρχιών.
Στις περισσότερες περιπτώσεις, δεν προβλεπόταν η επιβολή προστίμων, γεγονός που θα λειτουργούσε αποτρεπτικά και θα βοηθούσε να εισακουστεί η έκκληση των αρχών για παραμονή στο σπίτι και αναστολή της λειτουργίας των επιχειρήσεων. Στη χώρα έκλεισαν κυρίως πολυκαταστήματα, τα καταστήματα καραόκε και κάποιες επιχειρήσεις που δεν καλύπτουν απολύτως απαραίτητες ανάγκες.
Οι κανόνες αποστασιοποίησης έχουν χαλαρώσει για το μεγαλύτερο μέρος της χώρας από τις 14 Μαΐου, δεδομένου ότι μειώθηκαν τα νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα. Υπό επιτήρηση ωστόσο βρίσκεται το Τόκιο και τέσσερις ακόμη επαρχίες.
Όπως αναφέρει το πρακτορείο Bloomberg, η Ιαπωνία δεν επέβαλε μαζική καραντίνα, δεν έκανε τεστ στον πληθυσμό, ενώ αξιοσημείωτο είναι ότι δεν διαθέτει Κέντρο Λοιμώξεων, κατά τα πρότυπα των ΗΠΑ και της Ευρώπης.
Βασικό ρόλο στην καταπολέμηση της ασθενείας έπαιξε σύμφωνα με το πρακτορείο που επικαλείται αναλυτές η εμπειρία του SARS το 2003 αλλά και το ξέσπασμα της νόσου στο κρουαζιερόπλοιο Diamond Princess στα μέσα Φεβρουαρίου.
Το κρουαζιερόπλοιο μετέφερε 3.711 επιβάτες από 56 χώρες.
Βρισκόταν επί 14 ημέρες σε καραντίνα έξω από το λιμάνι της Γιοκοχάμα της Ιαπωνίας και στη συνέχεια εκκενώθηκε σταδιακά και οι επιβάτες του επαναπατρίστηκαν.
Σύμφωνα με το δημόσιο ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο NHK, η τρίτη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου με πληθυσμό 126 εκατομμύρια ξεπέρασε την κρίση με περισσότερα από 16.600 κρούσματα και 839 θανάτους μέχρι στιγμής.