Η μία μετά την άλλη, κυβερνήσεις μεγάλων χωρών γυρίζουν την πλάτη στο τουρκολιβυκό σύμφωνο, που υπογράφηκε από την προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης, που δεν έχει τη νομιμοποίηση για μία τέτοια ενέργεια.
Συγκεκριμένα, ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών, Κρίστοφερ Μπούργκερ διαμήνυσε ότι το γερμανικό υπουργείο Εξωτερικών δεν αναγνωρίζει τη συμφωνία Τουρκίας - Λιβύης για τη μεταξύ τους χάραξη ΑΟΖ, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιες συμφωνίες δεν δεσμεύουν την Ελλάδα».
«Για εξειδικευμένη απάντηση στο θέμα αυτό θα επανέλθω», είπε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Μπούργκερ.
Διευκρίνησε ότι «δεν μπορούν να συμφωνήσουν δύο, αυτό ανήκει σε μένα, αυτό σε σένα, αυτό σε κάποιον τρίτο. Στην περίπτωση που δύο κράτη κλείνουν συμφωνία εις βάρος της Ελλάδας, η Ελλάδα δεν δεσμεύεται από αυτήν. Η συμφωνία δεν έχει νομική επίπτωση. Αυτή είναι βασική αρχή του διεθνούς δικαίου, ότι δεν υπάρχει η δυνατότητα δύο κράτη να κλείσουν μία τέτοια συμφωνία εις βάρος ενός τρίτου κράτους».
ΗΠΑ για τουρκολιβυκό μνημόνιο: H κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται να μην υπογράφει συμφωνίες
Η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται με βάση το Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην υπογράφει νέες συμφωνίες που διαταράσσουν τις εξωτερικές σχέσεις της χώρας ή επιφέρουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις, σημειώνει το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.
Απαντώντας σε ερώτηση των Ελλήνων ανταποκριτών στην Ουάσιγκτον για το μνημόνιο που υπογράφηκε μεταξύ της Άγκυρας και της Τρίπολης για τους υδρογονάνθρακες, εκπρόσωπος του αμερικανικού υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι όλα τα μέρη πρέπει να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Όπως σημείωσε χαρακτηριστικά, «παρόλο που είναι σε γνώση μας οι αναφορές για την υπογραφή ενός μνημονίου κατανόησης μεταξύ της κυβέρνησης της Τουρκίας και της προσωρινής κυβέρνησης της Λιβύης, δεν έχουμε δει ακόμα το κείμενο.
Σημειώνουμε ότι η προσωρινή κυβέρνηση της Λιβύης υποχρεούται σύμφωνα με τις διατάξεις του οδικού χάρτη του Φόρουμ για τον Πολιτικό Διάλογο στη Λιβύη (LPDF) να μην εξετάζει νέες συμφωνίες που βλάπτουν τη σταθερότητα των εξωτερικών σχέσεων του λιβυκού κράτους ή του επιβάλλουν μακροπρόθεσμες υποχρεώσεις. Θα σας παραπέμψουμε στις κυβερνήσεις της Τουρκίας και της Λιβύης για το αποτέλεσμα των πρόσφατων συζητήσεων. Καλούμε όλα τα μέρη να απέχουν από ενέργειες που κινδυνεύουν να αυξήσουν τις εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο».
Σφοδρή αντίδραση του Λιβυκού Κοινοβουλίου
Τη σφοδρή αντίδραση του Λιβυκού Κοινοβουλίου αλλά και της Αιγύπτου προκάλεσε η υπογραφή μνημονίου συνεργασίας της Λιβυκής Κυβέρνησης με την Τουρκία για τους υδρογονάνθρακες.
Ο αιγύπτιος ΥΠΕΞ Σούκρι μιλώντας τηλεφωνικά με τον Νίκο Δένδια αμφισβήτησε τη νομιμότητα λιβυκής κυβέρνησης εθνικής ενότητας να υπογράψει το εν λόγω μνημόνιο κατανόησης.
Παράνομη χαρακτήρισε το μνημόνιο συνεργασίας για τους υδρογονάνθρακες που υπέγραψε σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου με την κυβέρνηση της Λιβύης ο πρόεδρος της βουλής της χώρας ο Aguila Saleh.