Τι θα συμβεί στα συστήματα υγείας και τα νοσοκομεία τους στην περίπτωση που υπάρξει έξαρση των κρουσμάτων του κορονοϊού σε βαθμό πανδημίας, είτε σε μία χώρα είτε σε μια ευρύτερη γεωγραφική ζώνη είτε παγκοσμίως;
Αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι θα αντιμετωπίσουν σοβαρά και αλυσιδωτά προβλήματα, καθώς δεν διαθέτουν το έμψυχο δυναμικό και την αναγκαία υλικοτεχνική υποδομή για να αντιμετωπίσουν όλα τα περιστατικά. Έτσι, σε πρώτη φάση, θα αναγκαστούν να μην θέτουν σε απομόνωση στους ειδικούς θαλάμους όλους όσοι είναι φορείς του ιού, είτε έχουν νοσήσει είτε όχι. Θα τους στέλνουν απλώς σπίτι τους με τις κατάλληλες οδηγίες – η τήρηση των οποίων θα επαφίεται στον... πατριωτισμό τους και την αίσθηση του κοινού συμφέροντος.
Σχεδόν ταυτόχρονα, θα υποχρεωθούν να αξιολογούν όσους έχουν ήδη εκδηλώσει συμπτώματα της νόσου και να τους κατατάσσουν σε ομάδες κινδύνου – υψηλού, μεσαίου και χαμηλού. Θα κρατούν δε για νοσηλεία μόνο εκείνους που ανήκουν στην πρώτη και ενδεχομένως κάποιους από τη δεύτερη (αναλόγως διαθεσιμότητας), ενώ οι ασθενείς «χαμηλού κινδύνου» θα στέλνονται επίσης σπίτι τους, με ανάλογη διαδικασία και οδηγίες.
Σταδιακά, όμως, ούτε αυτό θα είναι αρκετό. Πολύ απλά, διότι – με βάση τις επίσημες στατιστικές, οι οποίες προϋπήρχαν του νέου κορονοϊού – οι ομάδες υψηλού κινδύνου σε όλες τις χώρες του πλανήτη (αλλού περισσότερο και αλλού λιγότερο) είναι πολυπληθείς. Κάτι που σημαίνει ότι σε περίπτωση πανδημίας, οι ασθενείς από αυτές θα ανέρχονται σε εκατοντάδες χιλιάδες, αν όχι σε εκατομμύρια.
Πρωτόκολλο «Οι Τρεις Σοφοί»
Τι θα συμβεί, λοιπόν, σε αυτή την περίπτωση; Η απάντηση την οποία δίνει το πρωτόκολλο με τον κωδικό «Οι Τρεις Σοφοί», το οποίο συντάχθηκε στην Αγγλία από ομάδα κορυφαίων υγειονομικών – γιατρών και νοσηλευτών – στα δημόσια νοσοκομεία, με τους οποίους μίλησε η εφημερίδα Independent, είναι ξεκάθαρη και συνάμα ανατριχιαστική.
Σύμφωνα με αυτό, λοιπόν, εάν επιβεβαιωθούν οι φόβοι (κυβερνήσεων και ΠΟΥ) και η εξάπλωση λάβει την μορφή πανδημίας, τότε θα υπάρξει και ένα επιπλέον στάδιο αξιολόγησης των ασθενών. Σε αυτό, οι ειδικοί θα είναι επιφορτισμένοι με το καθήκον να διαλέγουν ανάμεσα στους ασθενείς που ανήκουν στις ομάδες υψηλού κινδύνου ή έχουν παρουσιάσει επιπλοκές εκείνους οι οποίοι έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες να αναρρώσουν πλήρως – στους οποίους θα παρέχεται η αναγκαία και ενδεδειγμένη νοσοκομειακή φροντίδα και αγωγή.
Και τι θα γίνει με τους υπόλοιπους; Όσο κι αν φαντάζει μακάβριο, το σύστημα θα τους δείχνει «κόκκινη κάρτα» και θα τους στέλνει είτε σε ιδιωτικά θεραπευτήρια (στην περίπτωση που μπορούν, βεβαίως, να αντεπεξέλθουν στο κόστος) είτε επίσης στα σπίτια τους. Συνοδευόμενους, εκτός από τις ιατρικές οδηγίες, και με την ευχή «καλή τύχη», καθώς ο κίνδυνος να μην καταφέρουν να βγουν ζωντανοί θα είναι ιδιαιτέρως αυξημένος...
Ποιος θα ζήσει και ποιος όχι...
«Αν μπορείτε να φανταστείτε το πραγματικά χείριστο σενάριο, όπου η απαιτήσεις θα ξεπερνούν κατά πολύ τις δυνατότητες, θα είμαστε αναγκασμένοι να αρνηθούμε την υποδοχή πολλών ανθρώπων οι οποίοι, σε άλλες συνθήκες, θα είναι δικαίωμα στη νοσηλεία», δήλωσε χαρακτηριστικά ένας από τους γιατρούς που συνέταξαν το παραπάνω πρωτόκολλο. Σε μια τέτοια περίπτωση, «θα καλούμαστε να πάρουμε αποφάσεις για τις ζωές των ανθρώπων», είπε ένας συνάδελφός του.
Όλοι οι ειδικοί που υπογράφουν το πρωτόκολλο, πάντως, ήταν ξεκάθαροι όσον αφορά τους ισχυρισμούς της κυβέρνησης του Μπόρις Τζόνσον ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι κατάλληλα εξοπλισμένο και προετοιμασμένο για να αντιμετωπίσει μια ενδεχόμενη πανδημία. Πρόκειται για «ανοησίες», λένε, προσθέτοντας ότι η μείωση των κλινών στις Μονάδες Εντατικής Θεραπείας τα προηγούμενα χρόνια υπήρξε «σκανδαλώδης».
«Εάν μοιάζει με τη γρίπη του 2009, τα πράγματα θα είναι πολύ άσχημα, καθώς είμαστε σε χειρότερη θέση σε σύγκριση με τότε. Εάν η πραγματικότητα αποδειχθεί ακόμη χειρότερη, τότε θα βρεθούμε μπροστά σε τεράστιο πρόβλημα», σημείωσε ένας από αυτούς.