Ινδία - Κίνα: Συμφώνησαν στην άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης

Ινδία - Κίνα: Συμφώνησαν στην άμεση αποκλιμάκωση της συνοριακής έντασης

Σε άμεση αποκλιμάκωση συμφώνησαν οι υπουργοί Εξωτερικών της Ινδίας και της Κίνας λίγες μέρες μετά το νέο επεισόδιο στα σύνορα των δύο χωρών και μετά από μια περίοδο κατά την οποία οι σχέσεις Πεκίνου και Νέου Δελχί είναι εξαιρετικά τεταμένες.

Οι ΥΠΕΞ της Ινδίας Σουμπραχμάνιαμ Τζεϊσανκάρ και της Κίνας Γουάνγκ Γι συναντήθηκαν χθες στη Μόσχα, τονίζοντας πως οι στρατιώτες των δύο χωρών πρέπει άμεσα να απεμπλακούν από το αδιέξοδο που προκαλείται από την κλιμάκωση της έντασης στα σύνορά τους, ανέφεραν σε μία κοινή ανακοίνωση που εκδόθηκε σήμερα.

«Οι δύο ΥΠΕΞ συμφώνησαν ότι η παρούσα κατάσταση σε περιοχές των συνόρων δεν εξυπηρετεί τα συμφέροντα καμιάς πλευράς. Έτσι, συμφώνησαν ότι οι συνοριακές στρατιωτικές δυνάμεις των δύο πλευρών θα πρέπει να συνεχίσουν το διάλογό τους, να απεμπλακούν άμεσα, να διατηρήσουν τις απαραίτητες αποστάσεις και να αποκλιμακώσουν τις εντάσεις,” όπως ανέφερεαν στην ίδια ανακοίνωση».

Σημειώνεται ότι προ ημερών, ο Λαϊκός Απελευθερωτικός Στρατός της Κίνας υποστήριξε ότι ινδικά στρατεύματα έριξαν προειδοποιητικές βολές ενάντια σε συνοριακές περιπολίες στρατιωτών της χώρας κάνοντας λόγο για «σοβαρή στρατιωτική πρόκληση πολύ κακής φύσης». 

Επί μήνες, στρατεύματα βρίσκονται σε αντιπαράθεση στα δυτικά Ιμαλάια, όπου οι δύο πλευρές αλληλοκατηγορούνται για παραβίαση της Γραμμής Πραγματικού Ελέγχου- τα de facto σύνορα. Τον Ιούνιο 20 Ινδοί στρατιώτες σκοτώθηκαν σε μια σύγκρουση στην κοιλάδα Γκαλβάν, μετά την οποία οι δύο πλευρές συμφώνησαν να αποσυρθούν. Ωστόσο παρά μια σειρά συνομιλιών, δυνάμεις παραμένουν σε αντιπαράθεση σε άλλα σημεία, μεταξύ των οποίων η λίμνη Πανγκόνγκ Τσο, σε υψηλό υψόμετρο, την οποία διεκδικούν και οι δύο πλευρές.

Από την ανεξαρτησία του Ινδικού Κράτους το 1947 ένα ακατοίκητο τμήμα της οροσειράς των Ιμαλαϊων με έκταση γύρω στα 3.500 χιλιόμετρα αποτελεί το μήλον της Έριδος για τις Σινο-Ινδικές σχέσεις.

Το 1962 ξέσπασε πόλεμος μεταξύ των δύο κρατών με αφορμή διαμάχες στην περιοχή, ο οποίος τέλειωσε με την ολοκληρωτική ήττα των Ινδικών στρατευμάτων.