Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα
Shutterstock
Shutterstock

Ηνωμένο Βασίλειο: Δεν είμαστε διατεθειμένοι να επιστρέψουμε τα Γλυπτά του Παρθενώνα

Τα γλυπτά του Παρθενώνα, βρίσκονται στο επίκεντρο της διαμάχης μεταξύ Ελλάδας και Ηνωμένου Βασιλείου από τότε που το μεγαλύτερο μέρος των ιστορικά σημαντικών αντικειμένων μεταφέρθηκε από την Αθήνα στο Λονδίνο από έναν Βρετανό διπλωμάτη στις αρχές του 19ου αιώνα.

Η βρετανική κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο να αλλάξει το νόμο που απαγορεύει να φύγουν οριστικά τα Γλυπτά του Παρθενώνα από το Βρετανικό Μουσείο και θεωρεί πως το λονδρέζικο ίδρυμα είναι «το σωστό μέρος» για τη στέγασή τους, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Ρίσι Σούνακ.

Ο εκπρόσωπος ρωτήθηκε για την αντίδραση του Βρετανού πρωθυπουργού στις δηλώσεις Μητσοτάκη στο BBC, που επανέφεραν το ζήτημα στο προσκήνιο.

«Δεν σχεδιάζουμε να αλλάξουμε την προσέγγιση μας», είπε. Πρόσθεσε ότι δεν έχει ρωτήσει τον κ. Σούνακ περί συγκεκριμένων βραχυπρόθεσμων ή νέων ιδεών αλλά σημείωσε ότι δε θεωρεί πως έχει αλλάξει η θέση του Βρετανού πρωθυπουργού. 

Απάντησε επίσης ότι «δεν συμφωνούμε με τον χαρακτηρισμό αυτό» σε ερώτηση για την παρομοίωση του κ. Μητσοτάκη των κατακερματισμένων Γλυπτών με μία σκισμένη Μόνα Λίζα.

Ο εκπρόσωπος του Βρετανού Σούνακ είπε στους δημοσιογράφους: «Έχουμε μια μακροχρόνια θέση, νομίζω ότι ο Πρωθυπουργός έχει καταγράψει ότι τα Γλυπτά του Παρθενώνα στο Βρετανικό Μουσείο αποκτήθηκαν νόμιμα σύμφωνα με τους νόμους εκείνης της εποχής. Ανήκουν νόμιμα στους διαχειριστές του Βρετανικού Μουσείου», συμπλήρωσε.

Ο Ρίσι Σουνάκ δεν είναι διατεθειμένος να εξετάσει το ενδεχόμενο επιστροφής των Ελγινικών Μαρμάρων από το Βρετανικό Μουσείο στην Ελλάδα, ανέφερε η Ντάουνινγκ Στριτ.

Κυρ. Μητσοτάκης στο BBC: Τα Γλυπτά του Παρθενώνα ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν 

«Θα φαίνονταν καλύτερα στο Μουσείο της Ακρόπολης. Δεν είναι ζήτημα επιστροφής, τα Γλυπτά ανήκουν στην Ελλάδα και εκλάπησαν», τόνισε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης σε συνέντευξή του που παραχώρησε στο BBC, καλώντας τους τηλεθεατές να σκεφτούν πως θα ήταν εάν «κόβαμε τη Μόνα Λίζα».

Συγκεκριμένα, αναφερόμενος εκτενέστερα στα Γλυπτά έφερε το παράδειγμα της Μόνα Λίζα λέγοντας: «Για εμάς είναι ζήτημα επανένωσης, πού μπορείς να θαυμάσεις καλύτερα αυτά τα σημαντικά μνημεία. Αν κόβαμε μισή τη Μόνα Λίζα και η μισή ήταν στο Λούβρο, πώς θα φαινόταν;».

«Νομίζετε πως αυτοί που θα το βλέπουν θα αξιολογούν τον πίνακα όπως του αρμόζει; Αυτό ακριβώς συμβαίνει με τα Γλυπτά του Παρθενώνα», τόνισε με νόημα ο κ. Μητσοτάκης.
 
Και προσέθεσε: «Δεν έχουμε κάνει όση πρόοδο θα θέλαμε στις διαπραγματεύσεις, αλλά είμαι υπομονετικός. Θα επιμείνω σε αυτές τις συζητήσεις. Έχω μια πλήρη θητεία μπροστά μου», για να εκφράσει την αισιοδοξία του πως θα υπάρξει λύση.